DRUŠTVO PSORIJATIČARA HRVATSKE PROJEKTOM „PSORIJAZA I JA“ NASTAVLJA SUSTAVNU EDUKACIJU JAVNOSTI O PROBLEMIMA OBOLJELIH OD OVE BOLESTI

Psorijaza je složena imunološka bolest koje nameće ozbiljno opterećenje pojedincu i društvu
 Autor fotografije: Mare Milin

U Hrvatskoj psorijazu ima oko 80 tisuća osoba što je čini jednom od najčešćih kroničnih kožnih bolesti.

Društvu psorijatičara Hrvatske kao krovnoj udruzi i članu IFPA (Međunarodne organizacije udruženja psorijatičara) cilj je omogućiti što uspješnije liječenje oboljelih od svih vrsta bolesti psorijaze, zaštiti njihove interese, ali i osvijestiti i upoznati širu javnosti o tome što psorijaza je i s kojim sve problemima se susreću oboljeli.

Upravo s tim ciljem pokrenut je i projekt „Psorijaza i ja“. Cilj ovog projekta je upozoriti i podsjetiti oboljele i širu javnost kako je pravovremena i adekvatna terapija dostupna i visokoučinkovita.

Prema suvremenoj definiciji psorijaza je skup bolesti kože, bolesti zglobova i komorbiditetnih bolesti. U posljednje se vrijeme u stručnoj literaturi često rabi izraz "psorijatični marš", a odnosi se na vezu između psorijaze i drugih sistemskih upalnih bolesti. Bolesnici s teškom psorijazom imaju povećan rizik za razvoj pretilosti, dijabetesa, hipertenzije , kardiovaskularne insuficijencije , infarkta miokarda , povećanog kardiovaskularnog mortaliteta (koronarna arterijska bolest, cerebrovaskularne bolesti, plućna embolija), depresije. Teška psorijaza važan je predkazatelj rizika povećanog mortaliteta, pri čemu je životni vijek oboljelih skraćen za 3 do 5 godina. Kvaliteta života bolesnika sa psorijazom narušena je istim intenzitetom kao kod ostalih teških i kroničnih bolesti.

Bez adekvatne, pravovremene i dostupne terapije, oboljeli od psorijaze suočavaju se s nizom problema u partnerskim i obiteljskim odnosima te u profesionalnom životu. Zbog predrasuda okoline i osjećaja srama na javnim mjestima uzrokovanog izgledom svoje kože gotovo svaki drugi oboljeli trebao je podršku, a kod svakog četvrtog oboljelog, psorijaza je utjecala i na profesionalni život. Međutim, dostupna i visokoučinkovita terapija oboljelima omogućava povratak svakodnevnim aktivnostima, kako privatnim tako i profesionalnim.

Pravovremeno uvedena terapija bitno određuje tijek bolesti i uzročno posljedično stvaranje invaliditeta kod psorijatičnog artritisa, te uključenost ili isključenost pojedinca iz društva, a uključeni pojedinac doprinosi društvu na svim razinama.

Potrebno je osigurati trajnu dostupnost adekvatne terapije i njeno pravovremeno uvođenje, jer je cost-benefit analizom jednostavno izračunati koliki financijski teret predstavlja isključeni pojedinac sustavu u cjelini. A upravo projekt „Psorijaza i ja“ nizom radnih edukativnih sastanaka za pacijente i njihove obitelji nastoji objasniti sve ove činjenice i pomoći oboljelima u svim segmentima života.

Aktualne informacije pratite na:

www.drustvo-psorijaticara.hr

FB: Društvo Psorijatičara Hrvatske

Instagram: psorijaza_hrvatska

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:41