SIGURNA ZIMA

Idete na skijanje? Donosimo pet zlatnih savjeta za idealno putovanje automobilom

 

U prvim tjednima siječnja svake godine u prosjeku 250 tisuća Hrvata s prijateljima i obitelji odlazi na zimski odmor u neko od najpopularnijih skijališta diljem Europe. To znači povećanu koncentraciju vozila na cestama, a u zimskim uvjetima vožnje i veći izazov za vozače. Za sve koji će se uskoro zaputiti prema zimskim radostima, izdvojili smo pet najvažnijih preporuka za sigurnu vožnju, kao i jedan dodatni savjet koji vas može spasiti od neočekivanih troškova.

Jednostavno pravilo: vozite oprezno

Ogromne količine ljudi svake se godine u isto vrijeme zapute prema nekoliko skijaških destinacija zbog čega se pojavljuju velike gužve na cestama. Dodajmo tome i zimske uvjete vožnje koji, prema zakonu, podrazumijevaju snijeg i poledicu, situacija na cesti može biti prilično zeznuta. Preporuke za sigurnu vožnju zimi uključuju umjereno pritiskanje papučice gasa i kočnice, kao izbjegavanje naglih pokreta te svakako prekoračenja brzine.

Vežite sigurnosne pojaseve

Rečenicu koju ste od polaganja vozačkog čuli vjerojatno milijun puta, dobro je ponoviti prije svake vožnje - pojas glavu čuva. Osim pojasa, važno je da ne vozite s mobitelom u ruci, što je danas, uz dostupnu tehnologiju, sasvim jednostavno. Omiljenu radiopostaju može vam pronaći i vaš suvozač jer je najvažnije da su vam ruke na volanu i oči na cesti.

Držite razmak

Također, jedna od najvažnijih stvari na vašem putovanju prema omiljenom skijalištu je držanje razmaka. Na skliske, zaleđene kolnike automobilske gume ne prianjaju kao na asfalt i led može uzrokovati do deset puta duži put kočenja u odnosu na suhi kolnik. Razmak između vašeg te vozila ispred i iza vas slobodno povećajte i do nekoliko puta kako biste se, bude li situacija to zahtijevala, mogli zaustaviti na vrijeme.

Antifriz

Zaleđena stakla automobila sljedećih će nam mjesec ili dva biti svakodnevica. Ako ste takva jutra možda i izbjegli u prvom dijelu zime, vjerujte da vas ista “sreća” neće pratiti i na skijanju. Antifriz je u tim situacijama najbolji saveznik. S obzirom na to da se cijene kreću između 20-ak kuna po litri i 80 do 100 kuna za pet litara te magične tekućine, ne zaboravite je dodati na popis onoga što nosite na skijanje. Postoje i sprejevi za odleđivanje stakala koji se prodaju po 30-ak kuna, a trebat će vam i dobar strugač za stakla. Cijene su im u prosjeku 30-ak kuna. Kazna za neočišćena vozila je 700 kuna.

Uzmite predah od vožnje

Nije tajna da, kad krećemo na put, samo jedva čekamo stići na odredište. Sama vožnja za većinu nas ne predstavlja prevelik gušt (svaka čast iznimkama), a i u snježnim uvjetima iziskuje malo više koncentracije. Osjetite li da ste umorni ili da vam se počinje spavati, zaustavite se na prvom sljedećem odmorištu. Znamo da želite iskoristiti svaku sekundu svojeg odmora, ali sigurnost je ipak najvažnija.

Vještine vožnje u zimskim uvjetima možda ste savladali vi, ali ne znate jesu li ih usvojili vozači ispred i iza vas. U prilog tome ide i neumoljiva statistika, koja kaže da su šanse za prometnu nesreću zimi i do šest puta veće nego ljeti. Osim proklizavanju i nervozi uslijed povećanog prometa na cestama, zimi su vozači izloženi i drugim rizicima, kao što su pad predmeta na vozilo, tuča, oluje i snježne lavine. Kako biste bili sigurni da će vaš odlazak, boravak i povratak sa skijanja proći bez većih troškova, dobro je prije polaska na put razmisliti i o putnom kasko-osiguranju Croatia osiguranja. Ugovaranje police putnog kasko-osiguranja je jednostavno, u samo nekoliko koraka, i za to još nije kasno. Odnosi se na osobna vozila stara do 12 godina i može se ugovoriti uz putno zdravstveno osiguranje u trajanju do 45 dana. Vrijedi u Hrvatskoj i zemljama sustava zelene karte - u EU, Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj, Andori, Srbiji i Švicarskoj. Cijene se kreću od 165 kuna, a možete ga ugovoriti uz putno zdravstveno osiguranje na koje ostvarujete popust od 15 posto u web shopu Croatia osiguranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:50