Naš najveći poluotok oduševljava svojim nevjerojatnim prirodnim bogatstvima, ali i fantastičnom gastronomskom ponudom. Uz fantastičnu ponudu vina, Istra je posebice poznata po svom pravom kulinarskom dragulju – tartufu.
Otkriven prije više od 80 godina u Motovunskoj šumi, postao je esencijalni dio istarske kuhinje kao dodatak hrani, ali se kombinira i s vrhunskim proizvodima kako bi se dobili nevjerojatno ukusni sirevi, namazi i ulja.
Jedan od odličnih primjera jest istarski salamin. Ova tradicionalna trajna kobasica od svinjskog mesa obogaćena je crnim tartufima, a najčešće se poslužuje kao predjelo uz domaći kruh, sir s tartufima i čašu istarske malvazije.
Zahvaljujući raznovrsnoj divljači koja obitava na području Istre, jedan od specijaliteta jest i Premium salama koja se radi od divlje svinje ili od srnetine. Također je izvrsno predjelo, a možete je poslužiti uz Istarski tvrdi sir dozrijevan u vinu Teran.
A za sve ljubitelje tartufa, kruh ne može proći bez esencijalnog dodatka – tartufate. Osim što je idealna kao namaz, nerijetko se koristi kao temelj za sočne umake koji se kombiniraju s tjesteninom, posebice raviolima.
Naravno, okusi Istre se mogu upotpuniti i ostalim jelima iz drugih dijelova Europe, a ako ste se zaželjeli kombinacije s lisnatim tijestom, nikako nemojte propustiti lososa u lisnatom tijestu. Odaberite kombinaciju upotpunjenu koprom ili špinatom i uživajte u punoći okusa.
Za sam kraj, ostaje vam još jedan kralj okusa, a to je britanski cheddar sir, upadljivo žute do narančaste boje. Njegov karakterističan miris i pikantan slani okus idealne su odlike koje oduševljavaju svakog gurmana, a na vama je da uživate u kombinacijama ove prave kulinarske Deluxe rapsodije. Dobar tek!