BOŽANSTVENA KUHINJA

Istarska gastronomska rapsodija kojoj nećete moći odoljeti

    AUTOR:
    • Promo

  • OBJAVLJENO:
  • 14.03.2019. u 10:10

Motovun is a tiny medieval hilltop town in Istria, Croatia. It's not uncommon in the mornings for cloud to sit in the valleys, making you feel like you're floating on an island. Motovun is known for being near many active truffle-hunting areas and is home to many restaurants who serve dishes with black and white truffles.
Getty Images/iStockphoto

 

Naš najveći poluotok oduševljava svojim nevjerojatnim prirodnim bogatstvima, ali i fantastičnom gastronomskom ponudom. Uz fantastičnu ponudu vina, Istra je posebice poznata po svom pravom kulinarskom dragulju – tartufu.

restaurant chef delicacy. truffle vegan food mushroom. waiter service meal concept
Getty Images/iStockphoto

Otkriven prije više od 80 godina u Motovunskoj šumi, postao je esencijalni dio istarske kuhinje kao dodatak hrani, ali se kombinira i s vrhunskim proizvodima kako bi se dobili nevjerojatno ukusni sirevi, namazi i ulja.

Jedan od odličnih primjera jest istarski salamin. Ova tradicionalna trajna kobasica od svinjskog mesa obogaćena je crnim tartufima, a najčešće se poslužuje kao predjelo uz domaći kruh, sir s tartufima i čašu istarske malvazije.

Zahvaljujući raznovrsnoj divljači koja obitava na području Istre, jedan od specijaliteta jest i Premium salama koja se radi od divlje svinje ili od srnetine. Također je izvrsno predjelo, a možete je poslužiti uz Istarski tvrdi sir dozrijevan u vinu Teran.

Ravioli in creamy truffle sauce
Getty Images/iStockphoto

A za sve ljubitelje tartufa, kruh ne može proći bez esencijalnog dodatka – tartufate. Osim što je idealna kao namaz, nerijetko se koristi kao temelj za sočne umake koji se kombiniraju s tjesteninom, posebice raviolima.

Salmon trout and spinach baked in puff pastry.
Getty Images/iStockphoto

Naravno, okusi Istre se mogu upotpuniti i ostalim jelima iz drugih dijelova Europe, a ako ste se zaželjeli kombinacije s lisnatim tijestom, nikako nemojte propustiti lososa u lisnatom tijestu. Odaberite kombinaciju upotpunjenu koprom ili špinatom i uživajte u punoći okusa.

Portion of Cheddar (detailed close-up shot) on vintage wooden background
Getty Images/iStockphoto

Za sam kraj, ostaje vam još jedan kralj okusa, a to je britanski cheddar sir, upadljivo žute do narančaste boje. Njegov karakterističan miris i pikantan slani okus idealne su odlike koje oduševljavaju svakog gurmana, a na vama je da uživate u kombinacijama ove prave kulinarske Deluxe rapsodije. Dobar tek!