ZA DJECU I UČITELJE

IZBJEGNITE GREŠKE U PISANJU Uz Jutarnji list ne propustite prvi školski pravopis hrvatskog jezika

Djeca se već od prvog razreda osnovne škole susreću s pravopisom. Pravopisna pravila prate ih kroz ostatak školovanja, a učitelji imaju zadatak poučiti djecu pravopisu postupno i jednostavno.
Ilustracija
 Mario Todorić / Hanza media

Prvi školski pravopis hrvatskog jezika Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje namijenjen je prije svega učenicima nižih razreda osnovne škole, ali i njihovim učiteljima. Jutarnji list stoga svim učenicima i učiteljima daruje Prvi školski pravopis, uz dnevne novine koje su na kioscima u ponedjeljak i utorak, 23. i 24. siječnja.


Prvi školski pravopis podijelili smo na dva dijela. Prilagođen je učenicima i zadatak mu je pomoću jednostavnih, ali i zabavnih vježbi pomoći učeniku u vježbanju pravopisnih pravila. Cilj ovoga izdanja jest učeniku objasniti pravila i uputiti ga u pravopisno sporne riječi.
- Pravopis je knjiga u kojoj se nalazi sve ono što vas pri pisanju zbunjuje i u čemu najviše griješite. Dakle, to je knjiga koja će vam pomoći da izbjegnete pogreške. Pravopisom se služite kad god pišete - savjetuju učenicima urednici Prvoga školskog pravopisa, Lana Hudeček i Milica Mihaljević, koje su zajedno s autorskim timom stručnjaka iz Instituta za hrvatski jezik osmislile zabavne likove koje djecu vode kroz Školski pravopis. Uz Anu, Frana, Maru i Nikolu, tu su psić Šarko i mačka Prugica.
Učenici, naime, na kraju svake vježbe uz ove likove mogu provjeriti sve ono što su u ovome izdanju naučili. Cilj Prvoga školskog pravopisa jest i uputiti učenike nižih razreda kako se koristiti Hrvatskim pravopisom Instituta za hrvatski jezik, koji je objavljen 2013. uz preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Prvi školski pravopis sastoji se od pravopisnih pravila i pravopisnog rječnika. Pravila prate jednostavni primjeri, pri čemu se učenike posebno upozorava na ono u čemu se često griješi. Metajezik je, kažu urednice, prilagođen dobi učenika.


Ne zaboravite svome školarcu u ponedjeljak i utorak pribaviti primjerak cjelovitog Prvoga školskog pravopisa!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:04