“Dubrovnik, tamo gdje je srce"

Jeste li isprobali dubrovački specijalitet – artičoke s bobom i pohanim tikvicama?

Kada pričamo o Dubrovniku, uz sve njegove kulturne i prirodne ljepote, nikako ne smijemo zaboraviti na gastronomske delicije. S obzirom na svoj geografski položaj, Dubrovnik i njegovo plodno tlo te bogatstvo namirnica omogućavaju mu da ponudi hranu od koje nam svima rastu zazubice. Među dubrovačkim plodovima posebnu reputaciju nosi artičoka, iznimni cijenjena biljka egzotičnog izgleda koja je u Dubrovniku  prisutna već nekoliko stoljeća.
Shutterstock
 Shutterstock

Kao hrana se konzumiraju cvjetišta, odnosno mladi, još neotvoreni cvatovi., a kada je energetska vrijednosti artičoka u pitanju, slobodno možemo reći kako je sa svojih 40 kcal na 100 grama približna vrijednosti mrkve, tj. da spada u kategoriju hrane s umjerenom energetskom vrijednosti.

Na dubrovačkoj tržnici je možete pronaći u proljetnim i ranim ljetnim mjesecima, a osim što je njezino cvjetište iznimno ukusno, ona je izuzetno ljekovita. Kod pripreme, bitno je sa se artičoke očiste, podreže im se donji dio i skinu vanjske (tvrđe) latice, a potom stave u vodu pola sata nakon čega se dobro ocijede i posuše. A najpopularnija opcija pripreme zasigurno su artičoke posute mirisnim začinima i krušnim mrvicama po receptu profesora Josipa Žuvele, vrsnog poznavatelja područja gastronomije, savjetnika i instruktora za gastronomiju i ugostiteljstvo te predavača na Sveučilištu u Dubrovniku i u Turističkoj i ugostiteljskoj školi Dubrovnik.

Recept: Atričoke u krušnim mrvicama

Za pripremu ovog jela potrebno je dobro očistiti, oprati, a potom i osušiti artičoke. U zdjelu s krušnim mrvicama dodajte strugani domaći sir, sjeckani češnjak, peršin, majčina dušica i kopar, maslinovo ulje, papar i sol. Artičokama raširite latice, a između latica punite pripremljeni nadjev s krušnim mrvicama. U vatrostalnu zdjelu s poklopcem posložite artičoke uspravno udaljene jedna od druge 4 do 5 cm.

U posebnoj posudi sastavite zrna mladog boba i mladog graška. Sve se dobro poprskajte maslinovim uljem i zalijte vodom tako da vrhovi artičoka budu prekriveni vodom. Zdjelu zatvorite poklopcem i stavite u vrelu peć na temperaturu 160 do 180 °C dok povrće ne omekša.

Za posluživanje jela najprikladnija je zdjela u kojoj se jelo prigotovilo. Ukoliko se jelo poslužuje na drugi način potrebno je na zdjelu za posluživanje ili tanjur stavite zrna boba i graška te na to povrće postavite punjene artičoke prelivene vlastitim umakom.

Ovo jelo može se prigotoviti samo od svježih artičoka, u vrijeme kada ima zrna mladog boba i graška. Jelo se može poslužiti u toplom i hladnom stanju.

Ukoliko se želite poigrati receptom i iskoristiti sezonsko povrće, donosimo još jednu krativnu ideju koja uključuje pohane tikvice.

Fotografija iz kuharice “Pantarul doma”, Anamarije Bujić Vasić

Recept: Artičoke s pohanim tikvicama

Za glavno jelo za dvije osobe ili kao predjelo za četiri osobe za 4 osobe trebat će vam: četiri artičoke, četiri žlice krušnih mrvica, dvije žlice sitno nasjeckanog kopra, dvije žlice sitno nasjeckanog peršina, četiri češnja češnjaka, četiri žlice maslinova ulja, jedan sitno nasjeckani luk, 200 g očišćenog boba ili graška, 100 ml suhog bijelog vina, sol i svježe mljeveni crni papar. Za dodatak s tikvicama vam je potrebno jedno jaje, dvije žlice brašna, krušne mrvice, jedna tanko narezana tikvica i sol.

Stavite artičoke u hladnu vodu i ostavite ih da se namaču dok pripremite nadjev. Pomiješajte krušne mrvice, kopar, peršin, češnjak, dvije žlice maslinova ulja i malo soli. Odrežite veći dio stapke s artičoka i između listića ih nadjenite mješavinom od krušnih mrvica. Zagrijte preostalo maslinovo ulje pa dodajte luk. Pržite ga na srednje jakoj vatri dok ne postane staklast. Dodajte bob i vino. Stavite artičoke uspravno u sredinu lonca, dolijte dovoljno vode da budu potpuno prekrivene te posolite i popaprite. Kuhajte na laganoj do srednje jakoj vatri dok se umak ne zgusne i dok artičoke ne omekšaju, otprilike 30 – 40 minuta.

U međuvremenu u dubokom tanjuru vilicom istucite jaje. Stavite krušne mrvice u drugi duboki tanjur, a brašno u treći. U tavi zagrijte maslinovo ulje. Tikvice posolite, uvaljajte u brašno, zatim ih umočite u jaje pa u krušne mrvice. Prepržite ih s obje strane na srednje jakoj vatri, dok ne poprime zlatnožutu boju. Kad su se ispržile, umočite ih još jednom u jaje pa u mrvice i ponovno prepržite. Stavite ih na kuhinjski papir koji će upiti višak ulja. Ako ih ne namjeravate poslužiti odmah, možete ih staviti u pećnicu zagrijanu na 75 ˚C. Prije posluživanja pohane tikvice rasporedite između artičoka, no pazite da ne dodiruju umak kako ne bi izgubile hrskavost.

Artičoke možete napraviti dan prije posluživanja te poklopljene čuvati u hladnjaku. Podgrijte ih prije posluživanja i po potrebi umak razrijedite s malo vode. Tikvice možete napraviti nekoliko sati ranije te čuvati u zagrijanoj pećnici, prema uputama u receptu.

PROMO
Ana-Marija Bujić

Fotografija i recept preuzeti iz kuharice “Pantarul doma”, Ana-Marije Bujić koju možete naručiti na sljedećem linku.


POČETAK LJETA U DUBROVNIKU S POSEBNIM POGODNOSTIMA

Promotivna akcija Grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Dubrovnika „Početak ljeta u Dubrovniku“ uključuje popuste i pogodnosti za posjetitelje Dubrovnika na brojne turističke usluge iz niza raznih kategorija, od znamenitosti, muzeja, galerija, ponuditelja smještaja i ugostitelja.

SVE POGODNOSTI I POPUSTE
POTRAŽITE NA www.tzdubrovnik.hr

DUBROVAČKE ZIDINE
20.5. – 30.6. 2020.

- zidine u Dubrovniku - 50 kn
- zidine u Stonu – 30 kn
- Sokol grad u Konavlima - 30 kn

REZERVAT LOKRUM
22.5. – 30.6. 2020.

- prijevoz brodom i ulaznica u Rezervat Lokrum - 100 kn
- djeca do 15 godina - GRATIS

MUZEJI I GALERIJE
GRATIS ULAZI 15. – 30.6. 2020.

- Arboretum Trsteno
- Dubrovački muzeji (Kulturno-povijesni muzej u Kneževu dvoru, Pomorski muzej u tvrđavi sv. Ivan, Etnografski muzej u žitnici Rupe, izložbe Arheološkog muzeja u tvrđavi Revelin)
- Umjetnička galerija Dubrovnik
- Dom Marina Držića
- Prirodoslovni muzej
- Muzej Domovinaskog rata
- Lazareti

DUBROVNIK CARD
AKCIJA 1. – 15.6. i 1. – 15.7.

- Tjedni Dubrovnik card - 1 + 1 GRATIS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:56