Kao hrana se konzumiraju cvjetišta, odnosno mladi, još neotvoreni cvatovi., a kada je energetska vrijednosti artičoka u pitanju, slobodno možemo reći kako je sa svojih 40 kcal na 100 grama približna vrijednosti mrkve, tj. da spada u kategoriju hrane s umjerenom energetskom vrijednosti.
Na dubrovačkoj tržnici je možete pronaći u proljetnim i ranim ljetnim mjesecima, a osim što je njezino cvjetište iznimno ukusno, ona je izuzetno ljekovita. Kod pripreme, bitno je sa se artičoke očiste, podreže im se donji dio i skinu vanjske (tvrđe) latice, a potom stave u vodu pola sata nakon čega se dobro ocijede i posuše. A najpopularnija opcija pripreme zasigurno su artičoke posute mirisnim začinima i krušnim mrvicama po receptu profesora Josipa Žuvele, vrsnog poznavatelja područja gastronomije, savjetnika i instruktora za gastronomiju i ugostiteljstvo te predavača na Sveučilištu u Dubrovniku i u Turističkoj i ugostiteljskoj školi Dubrovnik.
Recept: Atričoke u krušnim mrvicama
Za pripremu ovog jela potrebno je dobro očistiti, oprati, a potom i osušiti artičoke. U zdjelu s krušnim mrvicama dodajte strugani domaći sir, sjeckani češnjak, peršin, majčina dušica i kopar, maslinovo ulje, papar i sol. Artičokama raširite latice, a između latica punite pripremljeni nadjev s krušnim mrvicama. U vatrostalnu zdjelu s poklopcem posložite artičoke uspravno udaljene jedna od druge 4 do 5 cm.
U posebnoj posudi sastavite zrna mladog boba i mladog graška. Sve se dobro poprskajte maslinovim uljem i zalijte vodom tako da vrhovi artičoka budu prekriveni vodom. Zdjelu zatvorite poklopcem i stavite u vrelu peć na temperaturu 160 do 180 °C dok povrće ne omekša.
Za posluživanje jela najprikladnija je zdjela u kojoj se jelo prigotovilo. Ukoliko se jelo poslužuje na drugi način potrebno je na zdjelu za posluživanje ili tanjur stavite zrna boba i graška te na to povrće postavite punjene artičoke prelivene vlastitim umakom.
Ovo jelo može se prigotoviti samo od svježih artičoka, u vrijeme kada ima zrna mladog boba i graška. Jelo se može poslužiti u toplom i hladnom stanju.
Ukoliko se želite poigrati receptom i iskoristiti sezonsko povrće, donosimo još jednu krativnu ideju koja uključuje pohane tikvice.
Recept: Artičoke s pohanim tikvicama
Za glavno jelo za dvije osobe ili kao predjelo za četiri osobe za 4 osobe trebat će vam: četiri artičoke, četiri žlice krušnih mrvica, dvije žlice sitno nasjeckanog kopra, dvije žlice sitno nasjeckanog peršina, četiri češnja češnjaka, četiri žlice maslinova ulja, jedan sitno nasjeckani luk, 200 g očišćenog boba ili graška, 100 ml suhog bijelog vina, sol i svježe mljeveni crni papar. Za dodatak s tikvicama vam je potrebno jedno jaje, dvije žlice brašna, krušne mrvice, jedna tanko narezana tikvica i sol.
Stavite artičoke u hladnu vodu i ostavite ih da se namaču dok pripremite nadjev. Pomiješajte krušne mrvice, kopar, peršin, češnjak, dvije žlice maslinova ulja i malo soli. Odrežite veći dio stapke s artičoka i između listića ih nadjenite mješavinom od krušnih mrvica. Zagrijte preostalo maslinovo ulje pa dodajte luk. Pržite ga na srednje jakoj vatri dok ne postane staklast. Dodajte bob i vino. Stavite artičoke uspravno u sredinu lonca, dolijte dovoljno vode da budu potpuno prekrivene te posolite i popaprite. Kuhajte na laganoj do srednje jakoj vatri dok se umak ne zgusne i dok artičoke ne omekšaju, otprilike 30 – 40 minuta.
U međuvremenu u dubokom tanjuru vilicom istucite jaje. Stavite krušne mrvice u drugi duboki tanjur, a brašno u treći. U tavi zagrijte maslinovo ulje. Tikvice posolite, uvaljajte u brašno, zatim ih umočite u jaje pa u krušne mrvice. Prepržite ih s obje strane na srednje jakoj vatri, dok ne poprime zlatnožutu boju. Kad su se ispržile, umočite ih još jednom u jaje pa u mrvice i ponovno prepržite. Stavite ih na kuhinjski papir koji će upiti višak ulja. Ako ih ne namjeravate poslužiti odmah, možete ih staviti u pećnicu zagrijanu na 75 ˚C. Prije posluživanja pohane tikvice rasporedite između artičoka, no pazite da ne dodiruju umak kako ne bi izgubile hrskavost.
Artičoke možete napraviti dan prije posluživanja te poklopljene čuvati u hladnjaku. Podgrijte ih prije posluživanja i po potrebi umak razrijedite s malo vode. Tikvice možete napraviti nekoliko sati ranije te čuvati u zagrijanoj pećnici, prema uputama u receptu.
Fotografija i recept preuzeti iz kuharice “Pantarul doma”, Ana-Marije Bujić koju možete naručiti na sljedećem linku.
POČETAK LJETA U DUBROVNIKU S POSEBNIM POGODNOSTIMA
Promotivna akcija Grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Dubrovnika „Početak ljeta u Dubrovniku“ uključuje popuste i pogodnosti za posjetitelje Dubrovnika na brojne turističke usluge iz niza raznih kategorija, od znamenitosti, muzeja, galerija, ponuditelja smještaja i ugostitelja.
SVE POGODNOSTI I POPUSTE
POTRAŽITE NA www.tzdubrovnik.hr
DUBROVAČKE ZIDINE
20.5. – 30.6. 2020.
- zidine u Dubrovniku - 50 kn
- zidine u Stonu – 30 kn
- Sokol grad u Konavlima - 30 kn
REZERVAT LOKRUM
22.5. – 30.6. 2020.
- prijevoz brodom i ulaznica u Rezervat Lokrum - 100 kn
- djeca do 15 godina - GRATIS
MUZEJI I GALERIJE
GRATIS ULAZI 15. – 30.6. 2020.
- Arboretum Trsteno
- Dubrovački muzeji (Kulturno-povijesni muzej u Kneževu dvoru, Pomorski muzej u tvrđavi sv. Ivan, Etnografski muzej u žitnici Rupe, izložbe Arheološkog muzeja u tvrđavi Revelin)
- Umjetnička galerija Dubrovnik
- Dom Marina Držića
- Prirodoslovni muzej
- Muzej Domovinaskog rata
- Lazareti
DUBROVNIK CARD
AKCIJA 1. – 15.6. i 1. – 15.7.
- Tjedni Dubrovnik card - 1 + 1 GRATIS