PREGLEDI VIDA KOD DJECE

Kada na prvi pregled i kako odabrati naočale

 
 Getty Images

Kada dijete navrši četiri godine, roditelj je taj koji bi trebao odvesti dijete na preventivni, rutinski pregled oftalmologu bez obzira na to što sve može izgledati u redu. Kako izgleda rutinski pregled vida te kako na najbolji način odabrati naočale, otkriva dr. med. Tatjana Voskresensky Horvat, spec. oftalmolog iz Poliklinike Ghetaldus.

S rođenjem vid nije u potpunosti razvijen. Nakon poroda vidni podražaji započinju postupni razvoj vida. Ako znamo da oči kao osjetilo primaju oko 80 % vanjskih podražaja i informacija, a ostala osjetila svega 20 %, onda možemo uvidjeti koliko je vid važan i koliko smo zakinuti ako je on slab ili ga nema.

Nakon poroda, već u rodilištu, napravi se prvi orijentacijski pregled (vanjski pregled očiju, pokretljivost očiju i reakciju zjenica na svjetlost). Pedijatar potom prati dijete i može po obiteljskoj anamnezi i eventualnim simptomima koje primijeti uputiti dijete oftalmologu. Takva djeca vrlo često imaju ozbiljne očne bolesti (prirođena mrena, glaukom, zatvorenost suzonosnih kanala, bježanje očiju) koje zahtijevaju daljnje liječenje. No ovdje ćemo se osvrnuti na zdravu djecu bez ikakvih smetnji.

portrait of smiling little kid in eyeglasses pointing up isolated on yellow
Getty Images/iStockphoto

Četiri godine - vrijeme za rutinski pregled

Kada dijete navrši 4 godine, roditelj je taj koji bi trebao odvesti dijete na preventivni, rutinski pregled oftalmologu bez obzira na to što sve može izgledati u redu i ništa se osobito loše ne primjećuje kod djeteta. Međutim, refrakcijske greške su česte i one ostaju neprepoznate.

Smatra se da se 20-25 % djece rađa s nekom refrakcijskom anomalijom (dalekovidnost, astigmatizam ili kratkovidnost). U ranoj dječjoj dobi, kada je vid još u razvoju, može se puno učiniti i spriječiti slabovidnost na jednom ili oba oka. Intenzivan razvoj vida kod djece je između 3. i 7. godine. Sa 7 godina smatra se da je razvoj vida završen. Ako se greške ustanove kasnije, nažalost, tada je uspjeh liječenja znatno manji ili nemoguć.

Pitamo se koji simptomi mogu pobuditi sumnju na refrakcijske greške oka. To kod djece može biti čitav niz simptoma:

• žmirkanje, često treptanje, suzenje očiju, crvenilo očiju

• često trljanje očiju

• glavobolje

• brzo zamaranje kod čitanja

• pretjerano približavanje TV-u

• nepravilno naginjanje glave

Healthcare, people, eyesight and vision concept. Small cute blond girl is trying on glasses, mom and doc are smiling, she is happy
Getty Images/iStockphoto

Kako dijete pripremiti za pregled?

Djetetu treba objasniti da će mu se oči kapati i da će neko vrijeme vidjeti mutno. Treba ga naučiti kod kuće E kukice kako bi se u ordinaciji mogla odrediti vidna oštrina s velikom točnošću. Važno je da dijete zna što se od njega očekuje i da što bolje surađuje.

Prvi pregled obuhvaća:

• čitanje E kukica

• pregled pokretljivosti oka (motilitet)

• cover test (test pokrivanja)

• konvergencija

• testovi koji utvrđuju suradnju očiju i dubinski vid

• skijaskopija (širenje zjenice za objektivno utvrđivanje dioptrije)

• pregled očne pozadine

Ako se otkrije neka refrakcijska greška, djetetu će se ordinirati naočale.

Studio shot of a little girl wearing hipster glasses on a blue background
Getty Images/iStockphoto

Kako odabrati naočale za dijete?

Važno je odabrati okvir koji će odgovarati vrijednosti dioptrije koja je ustanovljena. Važno je da se okvir sviđa djetetu i da mu lijepo stoji na licu kako se ne bi opiralo nošenju naočala. Najvažnije je da dijete uvijek gleda kroz sredinu dioptrijske leće. Naočale mu ne smiju kliziti niz nosić, žuljati ga iza uha ili stajati labavo i ispadati u igri.

Osim naočalama, refrakcijske greške kod djece mogu se korigirati i kontaktnim lećama. Izuzetno rijetko se kontaktne leće nose prije sedme godine. Izuzetak su djeca s visokom kratkovidnošću. Kod vrlo male djece, nakon operacije kongenitalne mrene stavljamo kontaktnu leću da bi se razvio vid. Roditelj vodi brigu o leći, stavlja je i skida.

Važno je napomenuti da bi idealno bilo sistematski pregledavati vid između 3. i 4. godine, a ne pred školu. Poliklinika Ghetaldus se prikljucila nacionalnom programu ranog otkrivanja slabovidnosti u pojedinim ordinacijama. Bitno je roditeljima osvijestiti važnost kontrole vida kod djece, kao i činjenicu da oni moraju voditi brigu o tome. Djeca su svakako najdragocjeniji dio pučanstva pred kojima stoji školovanje, izbor zanimanja i cijeli radni vijek.

Zbog svega navedenog naočale treba nabavljati u provjerenim optičkim centrima po preporuci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:00