Kako da kupnja klima-uređaja bude isplativa

Prilikom kupnje klima-uređaja, najčešće se odlučujemo za one modele koji će manje utjecati na naš budżet…

…jer zašto bismo davali puno novca za uređaj koji koristimo samo nekoliko mjeseci tijekom ljeta? Nekad smo se s pravom vodili ovom logikom, ali s razvojem tehnologije danas imamo na raspolaganju klima-uređaje koje možemo koristiti cijele godine i na taj način isplatiti investiciju.

Grijanje klima-uređajem

Osim primarne funkcije hlađenja, sve veći broj korisnika se odlučuje i za grijanje klima-uređajem. S obzirom da klime ne koriste grijače koji se mogu naći u grijalicama i TA pećima, ovo rješenje se nameće kao znatno učinkovitije. Ako pogledamo iskoristivost uređaja, za 1kW uložene električne energije dobijamo oko 3kW energije što je sigurno prednost u odnosu na ostala grijaća tijela.

Jeftiniji modeli bez invertera mogu grijati samo dok je vanjska temperatura u plusu. Međutim, klima-uređaji koji koriste tehnologiju invertera mogu raditi i na temperaturama do minus 15°C. Inverter je komponenta koja prilagođava brzinu rada kompresora željenoj temperaturi u prostoriji. Kada su potrebe za hlađenjem ili grijanjem povećane, kompresor klima-uređaja će raditi većom brzinom, a kad se dostigne željena temperatura, ta će se brzina smanjiti. Drugim riječima, električna energija koju će klima-uređaj potrošiti bit će prilagođena vašim stvarnim potrebama. Unaprijeđena učinkovitost inverterskih klima-uređaja, ne znači samo smanjenu potrošnju energije (za čak 30%) i manje račune za struju, već su takvi modeli i ekološki prihvatljiviji.

Čist zrak bez alergena

Još jedna vrlo bitna primjena klima-uređaja je i pročišćavanje zraka. Osim želje za uklanjanjem neugodnih mirisa i čistim zrakom, tijekom godine pojavljuju se periodi u kojima je povećana koncentracija alergena u zraku pa se kao logičan izbor nameću uređaji koji imaju opciju eliminacije alergena, bakterija, virusa i čestica prašine.

Multi-split sustav za najveću uštedu

Dodatna ušteda može se ostvariti i tako da ugrijete ili ohladite više prostorija sa samo jednom vanjskom jedinicom. Korištenje jedne vanjske jedinice za više unutarnjih omogućuje: višu učinkovitost i nisku potrošnju električne energije, niže troškove održavanja uređaja, manje prostora za ugradnju, manju vidljivost i manje buke, ali veliku fleksibilnost - na 1 vanjsku može se spojiti do 5 unutarnjih jedinica po izboru!

Pomoć pri odabiru

Iako se na internetu mogu pronaći razni kalkulatori kapaciteta, postoje brojni faktori koje treba uzeti u obzir prilikom odabira klima-uređaja. Pogrešan odabir modela i jačine mogu prouzrokovati dodatne troškove. Samo uz stručne konzultacije možete biti sigurni da ste odabrali adekvatan uređaj i ujedno najučinkovitije rješenje za svoj novac.

Japanski proizvođač DAIKIN u svom asortimanu nudi isključivo visoko učinkovite uređaje s inverterom koji pokreće ekološka radna tvar R32, a najveći broj modela koristi wifi upravljanje i tehnologiju Flash Streamer za pročišćavanje zraka. S tradicijom od čak 95 godina - isključivo u svijetu proizvodnje klima-uređaja - Daikin pruža sigurnost da ste odabrali kvalitetu koja se isplati.

Provjerite akcijske popuste na dizajnerske i multi-split Daikin uređaje do 13. prosinca i pronađite više informacija o naprednim klima-uređajima na www.daikin.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:57