Kako efikasno smanjiti količinu otpada od hrane i istovremeno ga iskoristiti?

 

Biootpad označava kuhinjski otpad i sve ono što nam ostaje nakon priprema hrane, ali u njega spadaju i vrtni i zeleni otpad. Kao što već samo ime govori, riječ je o vrijednoj sirovini koju možete upotrijebiti za stvaranje vlastitog komposta.

Kompostiranje je prirodan proces u kojem dolazi do razgradnje organskog materijala koji se koristi za obogaćivanje i oplemenjivanje tla (supstrata).

Ukratko, radi se o prirodnom procesu recikliranja kojim se potpuno iskorištava otpad od hrane. Ako imate vrt ili dvorište, kompost sadrži veliku količinu hranjivih tvari u netopivom obliku ali omogućava da oblici hranjiva koji nikada ne bi bili dostupni biljkama, postanu dostupni pomoću biološke aktivnosti. Tako uspostavlja se 'život' u tlu, te se smanjuje potreba za dodavanjem gnojiva.

Ako planirate sami napraviti kompost, odaberite idealnu lokaciju u svom vrtu i odlažite kuhinjski otpad na jedno mjesto, točnije na hrpu. Tako će se na najbolji način odviti proces razlaganja, a ako ne želite imati kompost na otvorenom, iskoristite prikladan komposter. Komposteri koje nalazimo su najčešće izrađeni od drveta ili plastike, ovisno kako vam najbolje odgovara. Kompostišta od paleta ili letava su bolja opcija, treba samo dobro paziti da je kompost pokriven.

Drvenima je prednost što najbolje održavaju optimalnu temperaturu, dok plastične možete s lakoćom po potrebi premještati s jednog dijela vrta na drugi.

Kompost je povremeno potrebno zalijevati, osobito u toplim, sušnim razdobljima, a pokušajte ga pozicionirati na položaje koji nisu konstantno na udaru sunca. Jednako tako, potrebno ga je i provjetravati, odnosno promiješati s vremena na vrijeme. Svaki put kada temperatura poraste na 65 °C, kompostnu hrpu moramo preokrenuti kako bi se ohladila!

Kad se naviknemo kompostirati ne možemo vjerovati da smo nekad sve biljne otpatke bacali u smeće! Ako imamo svoj vrt najbolje je napraviti kompostnu hrpu na zemlji, ali kompostirati se može i u stanu ili na balkonu i nije nam potrebna nikakva skupa niti komplicirana oprema.

Za zgrade su zgodni rotirajući komposteri u kojima se mogu kompostirati veće količine materijala bez opasnosti od anaerobnog truljenja. Rotiranje, odnosno okretaj kompostera kod svakog ubacivanja “svježeg” materijala aerira smjesu i pospješuje razgradnju. Za one koji nemaju mjesta ili im je iz drugih razloga nezgodno kompostirati kod kuće, organizirano prikupljanje biootpada bi moglo riješiti stvar - s kvartovskim kompostanama ili čak proizvodnjom bioplina u većim postrojenjima.

I doslovno uz samo malo truda i izdvojenog vremena, pomoću recikliranja kuhinjskog otpada s lakoćom možete dobiti najzdravije suplemente za vlastite vanjske prostore!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:26