BREND UTKAN U POVIJEST

Kako je jedna šivaća mašina promijenila čitav tijek povijesti

Šivanje u suštini znači umijeće pričvršćivanja ili spajanja stvari pomoću šavova napravljenih iglom i predivom te je jedna od najstarijih tekstilnih umjetnosti, a prva poznata upotreba riječi šivanje bila je u 14. stoljeću.

Ljudi su počeli šivati još prije 20.000 godina, tijekom posljednjeg ledenog doba, a dokaz tome su arheološki pronalasci koštanih igala s rupama koje su se koristile za spajanje kože i krzna. Najstarije poznate igle za šivanje napravljene od željeza potječu iz keltske utvrde u Manchingu u Njemačkoj, a datiraju još iz trećeg stoljeća prije Krista. Ipak, procvat šivanja dolazi s ekspanzijom industrijske revolucije i izumom koji je promijenio tijek povijesti – šivaćom mašinom.

Old antique sewing machines. Background black and white pattern
Getty Images/iStockphoto

Krajem 18. stoljeća, 1790. godine prvi šivaći stroj izumio je i patentirao britanski izumitelj Thomas Saint. Ranije, 1755. godine, Karl Weisenthal, njemački izumitelj, osmislio je prvu iglu šivaćeg stroja, ali nije proizveo cjelovit stroj. Saintova mašina, koja je stvorena za šivanje kože i platna uglavnom na čizmama, koristila je samo jednu nit i oblikovala lančani šav. Umjesto igle, probušeno je luko da se probije rupa kroz materijal koji se šivao. Drugi mehanizam stavio je nit preko rupe, a zatim je igličasti štap s vilicom uputio nit do donje strane materijala, gdje je kuka uhvatila nit i premjestila je prema naprijed za sljedeći ubod. Kad se ciklus ponovio, s donje strane tkanine s prvom petljom formirana je druga petlja, formirajući tako lanac i zaključavši šav. Saintov stroj, međutim, nikada nije napredovao dalje od faze patentnog modela.

Prošao je niz desetljeća, kada je 1830. godine francuski krojač, Barthelemy Thimonnier (1793-1857), patentirao je prvu praktičnu šivaću mašinu. Koristila je iglu s ivicom na vrhu kuke, poput igle za vezenje, koju je nogavica povezana nogavicom pomaknuta prema dolje i vratila oprugom. Ipak, prava revolucija dogodila se 1851. godine kada je Isaac M. Singer patentirao prvi šivaći stroj s takozvanom tvrdom rukom. Prije toga svi su strojevi koristili nadlakticu koja je iglu držala izravno i vibrirala s njom. Singerova mašina također je sadržavala stol za vodoravno postavljanje tkanine, ali umjesto šipke za dodavanje imala je okomito pritisno stopalo za držanje tkanine prema potezu igle prema gore, a ruka za držanje pritiska i noga za okomito držanje igle u položaju iznad stola. Pravi proboj bio je njegov izum nožnog gazišta umjesto ručice koja se koordinirala ručno.

Illustration from 19th century
Getty Images

Singer je osnovao tvrtku koja je do 1860. postala najveći svjetski proizvođač šivaćih strojeva. Dobitnik je 20 dodatnih patenata, utrošio je milijune dolara reklamirajući svoj stroj i pokrenuo sustav pružanja usluge prodajom. Singer strojevi prodavali su se u raskošnim izložbenim salonima, a iako je cijena za 75 dolara bila visoka za svoje vrijeme, Singer je Americi predstavio plan otplate na rate i tako prodao tisuće svojih strojeva.

Ukratko, Isaac Singer razvio je prvi šivaći stroj koji je mogao brzo i precizno raditi i nadmašiti produktivnost šivača ili krojača koji šiva ručno te, iako su mnoge odjevne predmete još uvijek izrađivale kod kuće članice ženskih obitelji, sve je više gotovih odjevnih predmeta izrađivano pomoću šivaćih strojeva srednjeg opsega.

Šivanje je prošlo kroz daljnji razvoj tijekom 20. stoljeća, a s obzirom na to da su cjenovno postali sve pristupačniji, povećala se i potražnja za uzorcima šivanja. Modni trendovi pronalazili su se u časopisima i magazinima, a sve je to rezultiralo dodatnom potražnjom krojačkih usluga, ali i šivanjem kod kuće. "Prijenosni" električni strojevi za šivanje prvi su put proizvedeni 1920-ih, ali bili su vrlo teški i relativno skupi, ali već sredinom 1930-ih predstavljen je novi prijenosni, lagani, električni šivaći stroj.

Cropped shot of a young fashion designer using a sewing machine in her workshop
Getty Images/iStockphoto

Krajem 1970-ih i ranih 80-ih pojavili su se programabilni automatski šivaći strojevi, a popularna Singerica postala je dio domaćinstva. Upute za šivanje i krojevi bili su sastavni dio većine ženskih časopisa, a šivanje kod kuće postalo je zabavna djelatnost za smisleno ispunjavanje slobodnog vremena.

Kreativnost usklađena s novim hobijem tako je postala dio svakodnevice sredinom 20. Stoljeća, ali i danas. Uz šivaću mašinu kod kuće, u tren oka se može prilagoditi stara haljina ili suknja iz bakinog ormara, ali izraditi i efektna funkcionalna torbica ili jednostavna majica. Uz mogućnosti koje nam nudi tehnologija 21. Stoljeća u vidu različitih video tutoriala koji nas vode doslovno korak po korak, modna originalnost i ručna izrada nikada nisu bili bliži i dostupniji.

Malo je potrebno da se zaljubiš u šivanje. Osim što su funkcionalni, jednostavni i neodoljivi modele SINGER MERCURY 1507, TRADITION 2259 i TALENT 3323 od 10.09. do 17.11.2019. ili do isteka zalihe, možeš pronaći po akcijskoj maloprodajnoj cijeni od 999,00 kn (model MERCURY 1507), 1.599,00 kn (model TRADITION 2259) i 1.999,00 kn (model TALENT 3323). Ne propustite jedinstvenu priliku i kupite sada Singer šivaču mašinu kod sljedećih ovlaštenih prodavatelja: Emmezeta, Elipso, SINGER Hrvatska, eKupi. Dodatne informacije o proizvodu i akciji nalaze se ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 00:47