Kako najbrže do posla nakon studija

Gotovo 80 posto poslodavaca od budućih zaposlenika traži praksu

Diplomu još ne drži u rukama, ali je zato sve naučeno već primjenjivao u pravom poslovnom okruženju. Iza studenta četvrte godine RIT Croatia Ante Kurtovića čak je 400 sati stručne prakse u Hrvatskom telekomu. I to ne na bilo kakvim poslovima, nego upravo onima koji bi trebali biti njegovo buduće zanimanje.

  • Odradio sam praksu u odjelu za upravljanje kampanjama i marketingu prodajnih mjesta. Bio sam uključen u sve važne kampanje i projekte tvrtke. Tako sam, primjerice, sudjelovao u projektu otvorenja najmodernijeg T-Centra u Hrvatskoj - objašnjava Ante Kurtović.

Kao dio HT-ova tima, radio je na kreiranju brošure o T-Centru, od komunikacije sa stranim i domaćim kreativnim agencijama do print-studija kojima je slao upite, zaprimao idejna rješenja te davao komentare na njihove prijedloge. Ta bi mu obavezna praksa, sudeći prema zahtjevima poslodavaca, trebala biti itekako velik plus pri traženju prvog zaposlenja.

Otkad se tržište rada globaliziralo i drastično promijenilo, više nije dovoljno poslodavcima samo pokazati diplomu i očekivati zaposlenje. Jer, oni koji nude poslove više od teorije danas cijene konkretno radno iskustvo.

Gotovo 80 posto poslodavaca u Hrvatskoj od svojih budućih zaposlenika traži da imaju praktična znanja. Pokazalo je to istraživanje koje je među našim poslodavcima provedeno u sklopu projekta IPA “Mladi na tržištu rada” 2015. godine. Čak 78,38 posto poslodavaca izjavilo je kako im je važno da njihovi novozaposleni imaju praktična znanja povezana sa svojim zanimanjem. Nakon pouzdanosti, koja je za 95 posto poslodavaca na prvome mjestu po važnosti prilikom zapošljavanja mladih, slijede motiviranost za rad, koju traži 88,6 posto poslodavaca, te sposobnost za rad u timu, visoko na listi za njih 81,8 posto. Teorijsko znanje tek im je na devetome mjestu - 46,33 posto poslodavaca navelo ga je kao jako važno prilikom zapošljavanja mladih, no to je gotovo 30 posto manje od onih koji više cijene praktično znanje.

Mnogi fakulteti sve više prepoznaju važnost stručne prakse kako bi svojim studentima olakšali uključivanje u tržište rada. Na RIT Croatia, gdje studira Ante, a koji je međunarodni kampus prestižnog američkog sveučilišta Rochester Institute of Technology, stručna praksa koju prolaze studenti ukupno traje najmanje šest mjeseci tijekom četiri godine studija. Riječ je o minimalno 800 do 1200 sati prakse, ovisno o studijskom programu, u stvarnom poslovnom okruženju. U tijeku su upisi na studije Međunarodno poslovanje te Informacijske tehnologije (Web and Mobile Computing), na kojima se praksa provodi nakon treće i četvrte godine, te na studij Menadžmenta u turizmu, hotelijerstvu i uslužnim djelatnostima, na kojem se praksa odrađuje nakon prve, druge i treće godine. A kroz svoju mrežu poslovnih kontakata RIT Croatia pomaže svojim studentima da pronađu praksu ne samo u Hrvatskoj nego i izvan nje. Dio studenata odlučuje se usavršavati u inozemnim kompanijama.

  • Za praksu u Hrvatskom telekomu prijavio sam se preko ureda RIT Croatia za stručnu praksu, koji organizira Dan karijera, na kojem se tvrtke predstavljaju te odmah organiziraju i intervjue sa svim kandidatima - kaže Ante Kurtović, koji priznaje da mu je ured za stručnu praksu bio silno koristan jer mu je pomogao u pripremi, kako u sastavljanju životopisa tako i u onoj za intervju.

Ni u HT-u nije bio prepušten sam sebi.

  • Veliku podršku pružala mi je mentorica Katarina Šporčić, koja je uvijek podupirala moj razvoj i učenje na poslu. Svi zadaci koje sam dobio su uspješno završeni, a u konačnici su i projekti realizirani s pozitivnim rezultatima i učincima - govori Ante te dodaje da mu je vrijednost prakse neprocjenjiva.
  • Osim prilike da primijeniš sve naučeno, na poslu u HT-u stekao sam disciplinu u radu s različitim zaposlenicima i odjelima, a i razvijao sam vlastite vještine. Kroz edukaciju sam shvatio da je marketing nešto što mi omogućuje da budem kreativan i da u potpunosti uživam radeći. Upravo zbog toga ova mi je praksa bila nezaboravno iskustvo - naglašava Ante, koji će možda upravo zahvaljujući praksi, nakon što dobije diplomu, lakše pronaći posao.

Svako dodatno ulaganje mladih u obrazovanje i podizanje vlastite konkurentnosti na tržištu rada čini veliku razliku u potrazi za zaposlenjem, osobito sada kada je Hrvatska po nezaposlenosti mladih na visokom trećem mjestu u EU. Zainteresirani potencijalni studenti RIT Croatia imaju priliku da za upis u akademsku godinu 2017./2018. konkuriraju za vrijedne stipendije, ukupne vrijednosti veće od 2,6 milijuna kuna. Natječaj za stipendije je u tijeku, a brucoši imaju velike šanse da dobiju stipendije i financijske potpore s obzirom na to da je prošle godine svaki drugi upisani student dobio takvu potporu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:23