Kako se Martinje slavi u Međimurju?

Jedno od najvažnijih događanja u vinorodnom Međimurju je dan kada se slavi Sveti Martin, zaštitnik vinara i vinogradara. Tih dana Međimurje potiho počinje pričati priču o važnom trenutku u životu vina, koja glasno završi martinjskim feštama u čast simboličnoj pretvorbi mladog vina u zrelo. Vinske veselice kruna su vinskom mjesecu studenom i bogatoj vinarskoj tradiciji tog područja, a fraza „spijemo, pa idemo“ na njima obara rekorde. Kako se Martinje slavi?

E, kad bi po Muri vino teklo…

Ljubav prema vinu u Međimurju ušla je u sve pore života, usadila se u jezik, umjetnost i kulturu, postala je sinonim životu – u tradicionalnoj pjesmi stihovi kažu „daj po Muri vino teklo, ljudi bi se selili vu Međimurje kak bele rode“, a uz „kolko kaplic, tolko let“ tradicionalno se nazdravlja na svadbama te, kao i u susjednom Zagorju i Sloveniji, označava želju da život bude dugačak koliko kapljica ima u vinu. Vinu su u Međimurju posvećeni i raznorazni stihovi, prema njemu se odnosi s poštovanjem: „zato moj trsek ti zahvalen bum, do zadnje vure poštuval te bum”.

U tu je čast nastala i Vinska cesta Međimurja, osmišljena sa svrhom približavanja kvalitetnih međimurskih vina posjetiteljima željnima upoznavanja ovog cijenjenog pića. Na putu dužem od 30 kilometara smjestilo se 30-ak vinskih kuća i kušaonica u kojima kroz cijelu godinu možete uživati u raznim sortama na čijem čelu ponosno stoji pušipel, autohtona međimurska sorta. Povodom Martinja, vinske su kuće i restorani i ove godine pripremili večeri druženja i degustacije mladih vina, koje obično završe pjesmom, plesom, dobrom zabavom i „jednom, dve il' tri putne“.

promo

Što se jede na Martinje i kako se krsti mošt?

U jednoj vinskoj kući, onoj obitelji Kossi u Štrigovi, 10. studenog od 19 sati bit će veselo. Na degustaciju mladih i starih vina mogu doći grupe po najavi, a živa glazba uveseljavat će situaciju. Tradicija krštenja mošta u Međimurju odvija se kroz ceremoniju koju često vode „biškupi“, a tom događaju možete svjedočiti upravo u Vinskoj kući Kossi. Osim što se tim činom mlado vino mošt pretvara u zrelo, on simbolizira i svojevrsno pročišćenje od nečistog, kakav je mošt koji simbolizira loše. To loše pomoću krsta, pomoću vjere sada može postati plemenito, dobro.

U Kavani Orijent u Štrigovi priprema se 10. studenog Martinjska večera uz mlado vino, a martinjski biskup posvetit će mlado vino s početkom u 20 sati. Cijelu situaciju zabavljat će na pravi međimurski način TS Tambura. U Međimurju je tradicija da se skupa društva, grupe ili obitelji te da taj dan iskoriste za kvalitetno druženje u nekom od restorana koji najčešće imaju kompletnu ponudu, specijaliziranu za Martinje. U Restoranu Terbotz u Železnoj Gori 10. studenog s početkom u 19 sati možete uživati u TS Taubeki uz mlado vino i bogatu međimursku večeru.

Vinska kuća Dvanajščak-Kozol za posjetitelje ima otvorena vrata 9. i 10. studenog 2018. od 12 do 21 sat. Kod njih, osim degustacije vina, probajte Dasku Katarinu i Dasku Anđelu na kojima će se naći domaći mesni proizvodi, autohtoni predstavnici Međimurja poput mesa 'z tiblice, domaćih kobasica, sira i vrhnja i slično.

Isprobati mlado vino možete i u Vinskoj kući Cmrečnjak u Svetom Urbanu, u Vinskoj kući Danice i Borisa Novaka u Banfiju. Degustirat će se i u Vinskoj kući Preiner i u Vinskoj kući Knehtl-Medenjak u Svetom Urbanu, u Vinskoj kući Kunčić u Banfiju i Vinskoj kući Horvat u Svetom Urbanu.

promo

Najveći događaj najsjevernije hrvatske općine

U Svetom Martinu na Muri, najsjevernijoj hrvatskoj općini koja je dobila naziv po zaštitniku „vinčeka“, Martinje se obilježava skoro cijeli mjesec. Da je za ovaj kraj Martinje važan događaj, svjedoči i činjenica da se u organizaciju događanja svake godine aktiviraju brojni stanovnici sa svojim hobijima, zanatima i proizvodima. Red umjetnosti, red misa, red kulture, pa onda žive glazbe i tradicionalnih martinjskih specijaliteta gulaša, guske i kestena odlično su zagrijavanje za središnji program krštenja mošta na tradicionalan način i koncert međimurskog glazbenika Mirka Žige Švende. Martinje se u Svetom Martinu slavi njegovanjem raznih običaja te se tako nastavlja prava martinjska tradicija, koja unatoč modernom dobu nimalo ne jenjava.

promo

Iskusite kako se Martinje slavi u Međimurju i posjetite neku od navedenih martinjskih veselica – svi željni dobre atmosfere su dobrodošli!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:32