Kako se priviknuti na progresivne leće

 

Kako starimo, tako se i naš vid posljedično mijenja. Bez obzira kakvim smo se vidom ranije mogli pohvaliti, u određenom će nam trenutku najvjerojatnije zatrebati naočale za sve udaljenosti. Primjerice, kod kratkovidnih osoba, koje su prethodno nosile naočale za korekciju vida na daljinu, s godinama će se razviti i potreba za korekcijom vida na srednjoj udaljenosti i blizini.

U tom slučaju najpraktičnije rješenje predstavljaju progresivne naočalne leće, čija je karakteristika upravo korekcija vida na svim udaljenostima, što eliminira potrebu za posjedovanjem više naočala i njihovim stalnim mijenjanjem.

Progresivne naočalne leće, naime, istovremeno će omogućiti oštar vid na daljinu, srednju udaljenost i blizinu. Iako je riječ o najnaprednijem i izuzetno praktičnom rješenju, nošenje progresiva ponekad zahtijeva vremensku prilagodbu, budući da korisnik vidi različito kroz vrh, sredinu i dno leće.

Da bi prilagodba bila što jednostavnija, stručnjaci iz LIDER OPTIKA donose četiri korisna savjeta, za sve one koji se prvi put susreću s ovakvim tipom naočalnih leća:

1. Nosite ih

Budući da biste se na samom početku privikavanja na progresive mogli osjećati dezorijentirano, naći ćete se u situaciji da ih želite skidati i mijenjati starim naočalama, no to nemojte činiti. Što češće nosite svoje nove progresivne leće, tim prije ćete se na njih priviknuti.

2. Ne pomičite samo oči, već cijelu glavu

Učestalo pomicanje samo očiju od jednog do drugog dijela leće prouzrokovat će naprezanje oka, što može dovesti do glavobolje. Priviknite se na pomicanje cijele glave, osobito kada gledate u daljinu, ili srednju udaljenost. Ako želite čitati, spustite pogled na donji dio leće.

3. Ispravno smjestite naočale

Kao i sa svim drugim naočalama, odgovarajuće smještanje progresiva radi razliku u tome koliko vam je ugodno nositi ih i koliko dobro vidite, pogotovo kada ih tek počinjete nositi. Nosite ih visoko na nosu i blizu očiju, ne biste li povećali vidljivost što je više moguće.

4. Budite strpljivi

Ako ste marljivi i strpljivi prilikom navikavanja na progresive, istrenirat ćete mozak da vidi dobro kroz njih, a i razvit ćete naviku gledanja kroz različita područja leća, ovisno o potrebi. Prilagodba može potrajati i do nekoliko tjedana.

Kako odabrati naočalne leće?

Prilikom odabira odgovarajućih naočalnih leća, neophodno je znati da ukupna kvaliteta vida koju će pružiti u najvećoj mjeri ovisi o kvaliteti samog proizvoda. Naime, razvoj tehnologije ubrzao je proces izrade naočalnih leća, pa su tržište posljedično preplavile i naočalne leće upitnog porijekla i loših karakteristika. Zbog toga je važno znati da svi ugledni proizvođači naočalnih leća, poput japanskog SEIKA koji je dio ponude LIDER OPTIKA, zadovoljavaju stroge kriterije kvalitete i jamče ju posjedovanjem međunarodnih certifikata. Leće takvih proizvođača pakiraju se u originalne vrećice, koje se pružaju kupcu na uvid. Izvornost proizvoda japanski SEIKO garantira laserskom gravurom svih svojih naočalnih leća.

Ujedno, dobri proizvođači kvalitetu svojih naočalnih leća jamče višegodišnjim garancijama. U okviru posebne ponude LIDER OPTIKA, do kraja srpnja moguće je nabaviti naočalne leće uglednog japanskog branda Starvision by SEIKO, s dvije godine garancije, i to po izuzetno povoljnim cijenama. U svim poslovnicama LIDER OPTIKA za par progresivnih naočalnih leća potrebno je izdvojiti samo 990 kuna, a također je moguće naći i par jednojakosnih naočalnih leća za 490 kuna, te par uredskih za 890 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:01