Savjetnik za sve roditelje

Kako si olakšati i uživati na moru s djecom

    AUTOR:
    • Promo

  • OBJAVLJENO:
  • 01.06.2018. u 10:22

Moja obitelj i ja u niskom smo startu, stiglo je lijepo vrijeme i poput astronauta prije lansiranja rakete brojimo sekunde do završetka škole i odlaska na more. I iako su nam to svima najdraži trenuci u godini kada napokon imamo više vremena jedni za druge i uživamo u ljetnim radostima, za nas roditelje sama organizacija i odlazak na more koliko su predivni, znaju biti i izuzetno stresni. Ako ste mislili da je organizacija kraljevskog vjenčanja Meghan Markle bio pothvat, pitajte svakog mamu ili tatu kako izgledaju pripreme za odlazak za more. Da, za svakog roditelja koji organizira odlazak na more, Meghan Markle je mala beba. Iako s godinama, kako su djeca sve veća, sve smo ležerniji u pripremi odlazaka i sve je lakše, nakon početnih kaotičnih ljetovanja nekih pravila se uvijek pridržavamo i ona nam olakšavaju samu organizaciju, put a i uživanje na odmoru.

Organizacija smještaja

I dok se nekada nisam zamarala gdje spavam, sada mnogo pozornosti posvećujem odabiru smještaja. Pripreme kreću mjesecima ranije, pretražujem putem mobitela i tableta uz jutarnju kavu ili dok sam u parkiću s djecom ponude smještaja na provjerenim stranicama. Nakon što suzim izbor na nekoliko apartmana, detaljno pročitam sve reviewe, pregledam sve moguće fotografije, proučim koliko je apartman udaljen od plaže, dućana, ima li terasu.

Priprema, pozor, saaad

Nakon što sam riješila smještaj, sljedeća važna stavka je priprema svih potrebnih stvari. Uz dvoje djece brojne školske i izvanškolske i vrtićke aktivnosti i posao to je možda u praksi i najteže izvesti. Tako kupovinu kupaćih kostima, japanki, krema za sunčanje i ostalih potrepština sve češće obavljam putem web shopova dok sam s djecom u parku ili čekam završetak njihovih izvanškolskih aktivnosti. Iako nekada i potrošim koju gigu više nego što sam planirala taj mjesec, izbjegavanja gužvi u trgovinama s dvoje mališana, je neprocjenjivo.

Krećemooo!

Ok, stvari su spakirane, znamo gdje idemo i sjedamo u automobil. Prvih par godina put na more bio je poput najgore noćne more. Mlađi je bio žedan nakon 10 minuta, stariji gladan nakon 15 minuta, mlađem je bila sila na wc, a starijem dosadno. Zatim mlađi je svakih 10 sekundi zapitkivao jesmo li napokon stigli, dok smo se poput puževa vukli u kilometarskoj koloni tek prema naplatnim kućicama za izlazak na autocestu. Tu su roditeljski živci na najvećoj kušnji. Prvih par godina, putovanja su nam bila najstresnija i na željenu destinaciju dolazili smo izmoždeni kao nakon boksačkog meča. S godinama smo postali pametniji. Tako to jednostavno ide. Izbjegavamo najveće gužve, a slušanje omiljenih dječjih pjesmica, igranje igrica na mobitelu ili gledanje crtića na tabletu također je odličan način kako ih zabaviti. U početku sam se znala zeznuti i nisam osigurala dovoljan broj gigabajta kako bi ih dečki mogli bezbrižno koristiti za gledanje crtića ili slušanje pjesama na nekom popularnom streaming servisu. Takvu pogrešku više si ne dopuštam, mir u automobilu je najvažniji i otada se  pobrinem da uvijek imamo dovoljno gigabajta. 

Napokon smo na plaži

Napokon smo se smjestili i jurimo se prvi put okupati. Sam odlazak na plažu u početku je znao biti kompliciran zbog, jasno, količine stvari. Prvih par godina naš odlazak izgledao je kao seoba naroda, ali s vremenom smo naučili da nam nije baš sve potrebno. Ručnici, kreme za sunčanje, voda, neko voće, novčanik i mobitel kako bismo ovjekovječili prvo plivanje, prvo ronjenje, prvi skok u more… E te posebne momente uvijek brže bolje želimo podijeliti i s drugim članovima obitelji i prijateljima putem društvenih mreža pa smo se tako i po tom pitanju počeli pripremati. Restorana i kafića na otoku gdje idemo ima malo i neki nemaju pristup internetu. To smo otkrili prošle godine kada smo potrošili sve gigabajte iz tarife, a baka je bjesomučno slala SMS poruke da joj napokon pošaljemo slike unučića koji je proplivao prijeteći nam da će nas se odreći putem društvenih mreža. Da, i baka koristi društvene mreže! Vjerujte mi, s bakama i unucima nema šale. Nakon toga iskustva takve situacije smo preduhitrili tako da unaprijed isplaniramo da nam za ljeto trebaju dodatne gige zbog dijeljenja zabavnih trenutaka putem Instagrama, Facebooka i Snapchata. 

Večeri samo za uživanciju

A kada klinci napokon zaspu, suprug i ja se neizmjerno se radujemo da uz čašu vina na terasi apartmana gledamo naše omiljene serije putem različitih streaming servisa. Jedne godine dogodilo nam se da usred serije u najnapetijem trenutku smo ostali bez giga, ne moram reći da su krenule optužbe tko se trebao za to pobrinuti, a završilo na spominjanju neopranog suđa. Tako to ide u braku! Nakon tog iskustva, suprug prije svakog početka godišnjeg samo smireno mi kaže – sve sam riješio, osigurao sam dovoljno giga, u miru ćeš gledati serije”. I izmami najveći osmijeh na mom licu.

Sadržaj vam omogućuje Vipnet