PRETJERIVANJE TIJEKOM BLAGDANA

Kako u potpunosti uživati u blagdanskoj gastronomskoj rapsodiji bez većih posljedica

 
 Getty Images

Stiglo je vrijeme blagdanskih druženja, zabava, uredskih okupljanja, kada se što više želimo podružiti s kolegama, ali i prijateljima i obitelji. Uz takav tip druženja neizostavna stavka su puni blagdanski stolovi, a svake godine kao da nam apetit posebice poludi u to vrijeme. Prekomjerno uživanje u hrani i piću koje traje danima neminovno dovodi do porasta tjelesne mase, opterećenja jetre i probavnog sustava.

Koliko god da pazimo, uz veću konzumaciju hrane i alkohola te ustaljeni sjedilački način života mogu dovesti do toga da nabijemo kilograme koje ne možemo vratiti na težinu prije blagdana. Stoga vam donosimo vam nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći.

Overhead view of big family eating from table during Christmas dinner
Getty Images

Obavezna hidratacija

Dovoljan unos tekućine je od iznimne važnosti, ali naravno tekućine koja ne sadrži alkohol. Voda nam je svima potrebna za normalno tjelesno i mentalno funkcioniranje, a pomoću nje možete odlično kontrolirati tjelesnu težinu. Pijenje vode prije obroka može vam pružiti osjećaj sitosti, a i spriječiti vas u konzumiranju većih količina zaslađenih napitaka i alkohola.

Nemojte zanemariti fizičku aktivnost

Iako se najviše za vrijeme zimskih dana volimo ušuškati na kauču i gledati televiziju, fizička neaktivnost može doprinijeti povećanju tjelesne težine, posebno ako je popraćena prejedanjem. Stoga, krenite u akciju, već i sama lagana šetnja je bolja opcija od ležanja pred televizorom.

Jedite mirno i svjesno

Prva i osnovna stvar, jedite pažljivo. Pokušajte žvakati polako i temeljito jer vam to može omogućiti da bolje prepoznate signale punoće vašeg tijela i pojedete manje kalorija. Također, može biti korisno nekoliko dubokih udisaja prije nego što počnete jesti. Ovo može potaknuti opuštanje i pomoći vam da punu pažnju zadržite na svom tanjuru, a ne na vašem popisu obveza.

Kids Christmas burger Reindeer Sloppy Joe
Getty Images/iStockphoto

Odmor je spas

Izostanak sna, koji je prilično uobičajen za vrijeme praznika, može uzrokovati debljanje. To je zato što oni koji ne spavaju dovoljno češće osjećaju glad, konzumiraju više kalorija i manje vježbaju. Manjak sna može povećati razinu hormona gladi, što u konačnici dovodi do većeg unosa kalorija.

Smanjite količinu stresa

Iako su blagdani veseo period, često znaju biti i stresni. Kupovanje poklona, priprema hrane, odlasci na domjenke, sve to može biti malo previše, a stres povećava razinu kortizola. Kronično visoka razina kortizola može uzrokovati debljanje. Stoga je važno držati razinu stresa pod nadzorom općenito, ali posebno tijekom blagdana, kada biste mogli biti prezaposleni i okruženi „nezdravom“ hranom.

Preskočite testiranje baš svakog jela kod pripreme

Mnogi ljudi provode puno vremena pripremajući ukusne obroke tijekom blagdana. Ne iznenađuje da to može dovesti do povećanja kilograma jer je jelo lako testirati. Kušanje jela može biti važno, pogotovo ako kuhate za druge - ali mali zalogaj vjerojatno je više nego dovoljan. Također, bilo bi idealno da niste gladni dok kuhate, jer je mnogo lakše prekomjerno testirati okus ako osjećate glad.

Prirodna pomoć kod nadutosti

Ipak, blagdansko vrijeme nije vrijeme za odricanje. Uživajte u finoj hrani, kolačima i kojoj čašici, ali bitno je ostati umjeren. Ako ste ipak pretjerali i osjećate nadutost i žgaravicu, nema brige. Donat Mg prirodno je, podnošljivo i djelotvorno rješenje za sve nas koji ponekad pretjeramo. Donat Mg je potpuno prirodni osmotski laksativ za čije su djelovanje zaslužne sulfatne soli.

Kako biste postigli idealan balans u danu, popijte 0,2 – 0,3 litre Donata Mg ujutro na prazan želudac te 0,2 litre prije večere. Idealno bi bilo da Donat Mg bude topao (zagrijan na tjelesnu temperaturu), ali može biti i na sobnoj temperaturi. Svakodnevno konzumiranje Donata Mg će na potpuno prirodan način ukloniti nadutost i neugodu, posebice nakon obilnijih obroka.

Photo of full family gathering sitting dinner table communicating chatting overjoyed x-mas party multi-generation in newyear decorated living room indoors
Getty Images/iStockphoto

Stoga, uživajte u blagdanima i dobar tek!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:54