Knjiga koju će mnogi mrziti ključni je dokument za razumijevanje umreženosti domaće politike i biznisa

Martina Dalić napisala je knjigu o procesu koji je doveo do odlaska Ivice Todorića iz Agrokora. Napisala je dobru knjigu koja otvara pogled u utrobu najturbulentnijeg procesa u kratkoj povijesti hrvatske postsocijalističke ekonomije. Izdavač je Hanza media u čijoj su paleti izdanja između ostalih i Globus i Jutarnji list.
 CROPIX

Uz knjigu ”Projekt srce” autora Ratka Boškovića koja je opisala prvu veliku korporativnu aferu u Hrvatskoj, navodni, nikad do kraja rasvijetljeni pokušaj menadžerskog preuzimanja Podravke, knjiga Martine Dalić jedan od ključnih dokumenata za razumijevanje odnosa hrvatske politike i domaće poslovne zajednice i njihove međusobne, često neupitno štetne, umreženosti.

Dalić je sudionik procesa, opisuje ga iznutra, medicinski detaljno, ponekad subjektivno. Na kraju, ona je do danas jedina, uz Ivicu Todorića i njegovu upravu Agrokora, platila cijenu razgradnje koncerna koji su mnogi pogrešno poistovjetili s hrvatskom ekonomijom. Njena politička karijera je zaustavljena kada je s pozicije snažne potpredsjednice vlade odlučila riješiti problem koji su prijašnje vlade, svjesne težine zadatka, jedna za drugom prešutno ostavljale nasljednicima.

Pitanje je bi li vlada Andreja Plenkovića zagrizla u Agrokor da Sberbank kao najveći vjerovnik nije putem predstavnika ruske politike u Zagrebu otvoreno zaprijetio koncernu, a posredno i Hrvatskoj, kao što je pitanje i što bi se dogodilo da se u proces nije uključio tada još politički vrlo ambiciozan koalicijski partner Most, čiji je lider Božo Petrov inicirao prve Todorićeve sastanke s tada još novim državnim vrhom (Petrov je sudjelovao kao predsjednik Sabora). Pitanje je i bi li se ijedna vlada usudila krenuti u težak obračun s najvećim privatnim koncernom u državi, u trenutku kada za takav obračun nije postojao zakonski okvir, da Dalić nije pokazala da ima dovoljno volje i čvrstine za pothvat koji se, unatoč zasad pozitivnom ishodu, pokazao njenim političkim suicidom.

Pišući ”Slom ortačkog kapitalizma”, Dalić otkriva i niz pogrešno odigranih koraka. Previše toga radilo se u političkoj tišini, skriveno od javnosti, u strahu da istina kada jednom eksplodira ne ubije proces koji, nakon što je započet, više nije smio umrijeti. Ta tišina pokazala se presudnom kada su krenuli pritisci protivnika vladine ”akcije Agrokor“. Svaki zatajeni detalj postao je njihovo snažno oružje. Dalić sada objavljuje kronologiju nastanka lexa, kao i detaljan sastav tima koji je od samog početka sudjelovao u pripremi i provedbi akcije, tima koji je od samog početka bio izjedan i unutarnjim nesuglasicama. Da, bilo bi bolje da smo to znali ranije.

Citat za kraj: ”Proces izvanredne uprave uspio je unatoč političkom populizmu koji je eksploatirao i pokušao zlorabiti svaku njegovu fazu, unatoč protivljenju i nastojanju tajkuna, uključujući i Ivicu Todorića, da ga zaustave. Dogovorni kapitalizam i njegovi predvodnici u ovom slučaju nisu pobijedili. Međutim, za njegov potpuni slom trebat će još puno političke i društvene energije.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:11