SPORTSKA AKTIVNOST ZA DJECU

Koja je idealna sportska aktivnost za vašeg školarca?

 
 Santa Domijan

Početak svake školske godine nosi sa sobom niz obaveza koje svaki roditelj mora uspješno riješiti kako bi dijete bilo spremno za uspješan start u novoj „školskoj sezoni“. Jesu li dječje tenisice još uvijek idealne ili treba kupiti nove? Ima li dijete sav potreban pribor za školu? Trebam li kupiti novu odjeću djetetu?

Pitanje kojem svakako treba obratiti posebnu pozornost je i izbor idealne sportske aktivnosti za školarca. Naime, u današnjem modernom i dinamičnom društvu, užurbani i stresni tempo života nosi sa sobom i razne zdravstvene rizike (npr. kardiovaskularne bolesti), stoga je iznimno važno svakom djetetu već od ranih dana „usaditi“ navike zdravog načina života, zdrave i kvalitetne tjelesne aktivnosti te uravnotežene i zdrave prehrane, kako bi tijekom cijelog životnog vijeka zadržalo zdravo i vitalno tijelo koje je sposobno nositi se sa spomenutim načinom modernog i užurbanog načina života.

Challenge CEP - marathon fleuret Paris

Sport je savršen „alat“ za očuvanje zdravog i vitalnog tijela te britkog uma. Ujedno, nepotrebno je naglašavati ulogu sporta u suvremenoj stvarnosti kada je mlada populacija izložena raznim iskušenjima suvremenog života (duhanski proizvodi, alkohol, droga). Najbolja preventiva je poticanje raznih oblika konstruktivne kreativnosti, kako u intelektualnom, tako i u tjelesno-zdravstvenom smislu. Sport se ovdje javlja kao idealan alat, budući da u značajnoj mjeri objedinjuje cijeli niz pozitivnih podražaja koji utječu na formiranje osobnosti i na strukturiranje povoljnog zdravstvenog i motoričkog statusa.

Santa Domijan

Pri izboru sporta za školarca svakako treba imati na umu i izbor sporta koji djetetu neće stvarati dodatno opterećenje unutar dnevnih obaveza, već će ga dijete prihvatiti kao igru i zabavu.

U jedan od boljih izbora sporta za svakog školarca svakako spada i mačevanje. Naime, radi se o olimpijskom sportu koji svoje početke vuče od davnih dana drevnog Egipta, preko srednjovjekovne Europe u kojoj se štovala plemićka čast i viteštvo, pa sve do današnjih dana gdje su „pravi mačevi“ zamijenjeni sportskim mačevima, a viteštvo se broji kroz pristojno i kulturno sportsko ponašanje (na sportskom terenu i izvan njega!), kroz uspjeh u školi i u broju osvojenih medalja na mačevalačkim turnirima.

Svjetska popularnost mačevanja vidljiva je i kroz brojne filmske hitove Hollywoodske produkcije – „Pirati s Kariba“, „Tri mušketira“, saga „Ratovi zvijezda“ (Jedi vitez), filmovi o James Bondu i drugi, a svakako popularnosti pridonosi i izuzetno atraktivna i lijepa mačevalačka oprema.

Challenge CEP - marathon fleuret Paris

Uz zdravu sportsku aktivnost koja je idealno prilagođena školskim obavezama, važno je spomenuti da brojna sveučilišta razvijenih europskih i svjetskih država (Francuska, Italija, SAD, Njemačka…) u kojima je mačevanje izuzetno popularan sport, imaju svoje vlastite mačevalačke timove te nerijetko vrhunskim mačevaocima koji žele studirati na njihovim sveučilištima, omogućavaju stipendije za studiranje.

Gdje mogu dijete upisati na mačevanje?

U Zagrebu, na adresi Vlaška 71, nalazi se mačevalački klub „Rapir“ koji kao sportska udruga djeluje od 1992. godine. Danas u Mačevalačkom klubu “Rapir” trenira pedesetak sportašica i sportaša, u disciplinama floret i mač, u svim dobnim skupinama – od predškolske dobi (kroz mačevalačke igraonice), osnovne i srednjoškolske dobi te studenata, zaposlenih i “starijih početnika”, veterana i rekreativaca.

Santa Domijan

Osim brojnošću klub se diči i kvalitetom rada - osobito u dječjim uzrastima. MK Rapir uvijek je prednjačio ispred drugih klubova u osvojenim zlatnim odličjima na pojedinačnom i ekipnom prvenstvu Hrvatske, a od ove godine Klub ima i „zlatnu seniorku“ u kategoriji floret, a ujedno je i najuspješniji klub u Hrvatskoj u disciplini floret.

Mačevalački klub „Rapir“ iznjedrio je mnoge poznate mačevaoce, članove nacionalne reprezentacije Hrvatske, osvajače nacionalnih prvenstava kao i osvajače odličja na međunarodnim natjecanjima, što je potvrda kvalitete rada u klubu.

Santa Domijan

Mačevalački klub „Rapir“ je član Hrvatskog mačevalačkog saveza i Mačevalačkog saveza Zagreb. Također, osnivač je i „Rapir kupa“, najvećeg i najpoznatijeg međunarodnog natjecanja u mlađim dobnim skupinama u regiji. „Rapir kup“ već 20 godina okuplja preko 200 mladih sportaša iz cijelog svijeta.

MK Rapir

Upisi u klub za sezonu 2019/2020 su otvoreni. Dođite u Vlašku 71 te pogledajte kojim vještinama barataju školarci - klinci i klinceze te sami okušajte svoje viteške vještine na probnom treningu.

Klub možete posjetiti svakog radnog dana između 19 i 20 sati na adresi Vlaška 71, Zagreb. Za više informacija klub možete kontaktirati putem Facebooka ili na broj telefona 098 565-599 (Boris, trener).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:44