Family savjeti

Makeover spavaće sobe za pet!

Pogledajte kako smo preuredili malu Majinu spavaću sobu u minimalističi stil

Manje je više, rečenica je kojom je svoje interijere i zgrade opisivao arhitekt Ludwig Mies van der Rohe, jedan od najpoznatijih predstavnika minimalizma. Na razvoj tog popularnog stila utjecali su tradicionalni japanski stil uređenja, karakterističan po svojoj jednostavnosti i upotrebi prirodnih materijala, te pravac De Stijl pokrenut u Nizozemskoj, koji odlikuju čiste linije, pravilni geometrijski oblici te kombinacija crne i bijele s primarnim bojama.

Osnovna obilježja spavaćih soba uređenih u minimalističkom stilu su elementi jednostavnih geometrijskih oblika koji ne opterećuju prostor, a istodobno su vizualno lijepi i funkcionalni te često imaju više namjena.

Kao što mu i samo ime govori, ovaj stil inzistira na izboru minimalnog broja predmeta, boja, oblika i linija, uključujući tekstil koji na sebi ne trpi nikakve uzorke, ukrase ili aplikacije i upravo smo minimalizam odabrali za uređenje Majine spavaće sobe koja je kvadraturom mala i jednostavna te je izuzetno bitno da nije pretrpana namještajem i detaljima.

Naime, u nedavnom nagradnom natječaju Dom i dizajna & Familyja Maja je osvojila poklon-bon vrijedan 1000 kuna u Family web trgovini, ali i naše stručne savjete koji će joj pomoći pri organizaciji i opremanju spavaće sobe.



Odabirom minimalizma Maja će učiniti svoju spavaću sobu vizualno većom i prozračnom, a soba će osim toga biti jednostavna za održavanje jer taj stil ne podržava gomilu sitnica koje skupljaju prašinu na policama. Zato, ako se Maja odluči za minimalističko uređenje spavaće sobe, prvo bi trebala napravite veliko čišćenje. Pod tim mislimo da se zaista riješite svih stvari koje ne koristi i koje nepotrebno zauzimaju prostor. Naravno, ne treba pretjerivati kako prostor ne bi postao previše sterilan i zbog toga odbojan i neudoban.

Za pohranjivanje stvari i sitnica kojih se nikako ne želi riješiti trebala bi osigurati dovoljno mjesta za spremanje kako biste dobila čist i neopterećen prostor. Idealan izbor su veći ugradbeni ormari u koje od pogleda možete sakriti sve što bi moglo narušiti minimalističko uređenje. U mnogo pogleda minimalizam je zapravo varanje oka jer stvari postoje, ali su vrlo dobro skrivene. Nered jednostavno nije dopušten i prostor se nikako ne smije pretrpavati. Stoga je ograničen i broj komada namještaja koji želi unijeti u sobu. Bude li se odlučila za novi namještaj, savjetovali bismo Maji da svaka stvar bude dovoljno zanimljiva, ali i da prati odrednice stila, odnosno da linije budu jednostavne, a boje svedene na minimum bez uzoraka i ornamenata.

U ovaj stil se odlično uklapaju i prirodni materijali poput drva i mramora, a njihovi godovi i šare bit će prirodni ukras prostorije. Zidove u bijeloj boji možete premazati mat emulzijom, a dobar odabir bilo bi postavljanje jedne veće slike. Tepih može biti u jačoj boji ako u prostoru nema drugih detalja ili namještaja u koloritu.

Važan element minimalističkog stila uređenja je svjetlost, a naglasak je na što većoj količini prirodnog danjeg svjetla. Ako ga vaša spavaća soba nema dovoljno, zamijenite ga umjetnom rasvjetom. Velike podne lampe, zanimljive visilice ili LED trake mogu poslužiti kao samostalni ukras u prostoriji. Ambijentalna svjetla su poželjna te ih rasporedite tako da naglašavaju oštre linije.

Što se tiče posteljine, jastuka, prekrivača i deka neka budu izrađeni od kvalitetnih materijala, mekani i podatni, ali s jednostavnim geometrijskim uzorcima i u nenametljivim bojama.

U galeriji pogledajte koje smo proizvode iz Family web trgovine odabrali za Majinu spavaću sobu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:27