Moraju li dioptrijske naočale biti skupe?

Dioptrijske naočale neophodno su pomagalo svim osobama s utvrđenom dioptrijom. No, njihovi nositelji dobro znaju da odabir odgovarajućih dioptrijskih stakala i okvira može biti prilično kompliciran. Naime, ogromna ponuda na tržištu počesto zbunjuje kupce, a kada se tome pridodaju velike razlike u cijenama između naoko vrlo sličnih proizvoda, odluka o kupnji postaje još teža.

Prema riječima Damira Tarčukovića, vlasnika riječke Očne optike Damir, pri odabiru naočala najbolje je prepustiti se optičaru od povjerenja, no od njega je ipak potrebno zatražiti opis tehničkih karakteristika proizvoda, sa svim prednostima i manama, kao i zemlju porijekla. Kao ključni element kvalitetnog odabira odgovarajućih naočala, Tarčuković navodi razinu edukacije osoblja u optikama. „Tehničari i inženjeri očne optike moraju kontinuirano pratiti inovacije i bez oklijevanja uputiti klijente na najbolji individualni izbor, ovisno o njegovim potrebama. Istovremeno, trebaju biti u stanju razlikovati proizvode, jer primjerice, naočalne leće i okviri manjih proizvođača češće mogu biti kvalitetniji od zvučnih, brendiranih proizvoda“, pojašnjava Tarčuković. Njegova optika dio je grupacije LIDER OPTIKE, koja u Hrvatskoj okuplja renomirane obiteljske optike s dugogodišnjom tradicijom poslovanja i tako svojim kupcima jamči visoku stručnost osoblja, potkrijepljenu desetljećima iskustva.

Garantira li visoka cijena kvalitetu?

Cijena dioptrijskih stakala, naglašava, formira se na temelju više čimbenika, pri čemu je jedan od najvažnijih cijena sirovine. „Za njenu proizvodnju potrebni su suvremeni strojevi s informatičkom i tehničkom podrškom, čije su cijene dosta visoke, zbog složenosti izrade i malih serija proizvodnje“, ističe vlasnik Očne optike Damir.

Međutim, visoka cijena dioptrijskih stakala koju kupac u konačnici plaća, u najvećem broju slučajeva ne znači da je kvaliteta zajamčena. Stoga, kao jedan od elemenata na koji kupci posebno trebaju obratiti pažnju, navodi garanciju proizvođača. Primjerice, ugledni japanski brend SEIKO, koji se može naći u ponudi LIDER OPTIKA, na svoja dioptrijska stakla nudi garanciju od čak tri godine. Uz to, pakiraju se u posebne vrećice koje se kupcu pružaju na uvid, dok izvornost SEIKO jamči i laserskom gravurom svojih proizvoda.

Na kvalitetu dioptrijskih stakala, a time i ukupnog vida kojeg pružaju dioptrijske naočale, u velikoj mjeri utječe kvaliteta zaštitnih slojeva, odnosno dorade. “Stakla bez kvalitetnih zaštitnih slojeva ne možete niti naći na tržištu razvijenih zemalja, ali su zato nažalost preplavila zemlje s nižim standardom“, govori Tarčuković. U okviru aktualne ponude LIDER OPTIKA tako se trenutno po izuzetno povoljnim cijenama mogu naći proizvodi japanskog brenda Starvision by SEIKO, a dolaze s vrhunskom HSC doradom, koja im pruža izvrsna antirefleksna, antistatička i hidrofobna svojstva. Za samo 490 kuna moguće je nabaviti par kvalitetnih jednojakosnih dioptrijskih stakala. Par radnih, odnosno uredskih leća, u okviru ove ponude iznosi 890 kuna, dok je za par progresivnih naočalnih leća potrebno izdvojiti samo 990 kuna. Kvaliteta ovih proizvoda zajamčena je garancijom u trajanju od dvije godine.

Zašto su razlike u cijenama dioptrijskih okvira velike?

Prilikom odabira dioptrijskih okvira kupci često primjećuju velike razlike u cijenama. Kako pojašnjava Tarčuković, izbor materijala od kojih se okviri izrađuju vrlo je širok. „Okviri, među ostalim, mogu biti izrađeni od različitih metala, kombinacija plastičnih masa, karbonskih vlakana, drva, ili granita. Gledajući s ekološkog, funkcionalnog i ekonomskog stajališta izbor se uglavnom svodi na metal i plastiku“, govori Tarčuković.

Tehnološki procesi izrade plastičnih okvira, ističe ovaj stručnjak, potpuno su različiti, što direktno utječe na njihovu kvalitetu i cijenu. „Danas možete naći plastične okvire na tržnici, ili u trgovačkim lancima koji su vrlo jeftini jer se izrađuju izlijevanjem plastične mase loše kvalitete u „kalupe“. S druge strane, kod plastičnih okvira koji se izrađuju rezanjem specijalnih plastičnih ploča visoke kvalitete, svaki se dio obrađuje zasebno, i to u vrlo složenim proizvodnim procesima. Pri tome se posebna pažnja posvećuje završnoj obradi proizvoda koji moraju udovoljiti svim standardima EU“, kaže Tarčuković, zaključujući da je i kod kupnje dioptrijskih okvira neophodno zatražiti relevantne podatke o karakteristikama i porijeklu proizvoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 03:12