Na spektakularnom eventu za stotinu chefova dodijeljeni trofeji i predstavljen vodič Gault&Millau Croatia

    AUTOR:
    • Promo

  • OBJAVLJENO:
  • 16.04.2018. u 10:00

Na 17. katu zagrebačkog hotela The Westin, s impresivnim pogledom na grad, okupilo se gotovo stotinu chefova iz cijele Hrvatske. Na eventu prepunom dobre energije podršku predstavljanju prvog hrvatskog izdanja vodiča Gault&Millau uz predsjednika Gault&Millau International Côme de Chériseyja, dali su svjetske gastronomske zvijezde chef Edouard Loubet, nositelj pet kuharskih kapica, najvišeg odličja Gault&Millau, najpoznatija slovenska chefica Ana Roš i mladi talent Gault&Millau za 2017 u Francuskoj japanski chef Ippei Uemura.

Podršku projektu dalo je Ministarstvo turizma RH. Gala večeri prisustvovao je Frano Matušić, državni tajnik, a svim dobitnicima čestitku je uputio i  ministar Gari Cappelli:

„Čestitam svim restoranima, vinarima i POP lokalima koji su zasluženo uvršteni u prvom nacionalnom izdanju jednog od najprestižnijih gastronomskih vodiča na svijetu. Ovim  izdanjem domaći i strani ljubitelji dobre hrane i vina dobili su dobar i pouzdan savjet gdje kušati ono najbolje od Hrvatske te je dodatno valorizirana gourmet vrijednost naše zemlje. Posebno čestitam i dobitnicima Gault&Millau trofeja. Ovi prestižni trofeji nagrada su za njihov predan i kontinuiran rad na unaprjeđenju kvalitete i stvaranju cjelokupnog gastronomskog doživljaja koji je ujedno i jedan od tri najvažnija motiva dolaska gostiju u našu zemlju.“

Projekt je podržala i Hrvatska turistička zajednica, a čestitke dobitnicima uputila je i Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za upravljanje destinacijom i podršku razvoju ponude.

promo
 

Dobitnicima trofeja čestitao je i Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice:  

„Eno-gastro turizam postaje jedan od glavnih motiva dolaska u destinaciju te ovaj segment hrvatske turističke ponude razvijamo kroz poticanje izvrsnosti. Uvrštenje u Gault&Millau vodič predstavlja velik uspjeh i potvrdu kvalitete hrvatske eno-gastronomije. Iako se danas ljudi okreću novim trendovima, istovremeno cijene i traže izvornost te autohtonost. Upravo stoga želimo svijetu približiti jedinstvenu i raznoliku hrvatsku eno-gastro ponudu, a našu zemlju pozicionirati kao turističku destinaciju punu doživljaja.“

promo
 

Na svečanoj gala večeri dodijeljeni su prvi hrvatski „kulinarski Oscari“. Za chefa godine proglašen je Vjeko Bašić, chef restorana Konoba Boba. S najviše kapica, njih četiri nagrađena su dva restorana, rovinjski Monte i šibenski Pelegrini. Velikim chefom sutrašnjice za 2018. proglašena je Ana Grgić, chef restorana Zinfandel's u sklopu hotela Esplanade, a trofej za chefa tradicijske kuhinje za 2018. ponio je Branimir Tomašić, chef restorana Mala hiža. Dodijeljena su i dva trofeja u kategoriji Mladi talent 2018., a trofeje su ponijeli Deni Srdoč, chef restorana Draga di Lovrana i Duje Kanajet, chef restorana Artičok. Trofej za najbolji POP 2018. pripao je splitskoj slastičarnici O'š kolač,  mlade slastičarke Tee Mamut.

Prvo hrvatsko izdanje vodiča Gault&Millau, osim nagrađivanja kulinarske izvrsnosti, ističe i izvrsnost u nuđenju različitih mogućnosti plaćanja i komunikaciju tih mogućnost prema posjetiteljima. Nagrada Payment Excellence Award, koju prati i novčani iznos, je uvedena kako bi se adresiralo činjenicu da se sve češće susrećemo s medijskim napisima poput onih da turistima u Hrvatskoj smeta što se u ugostiteljskim objektima ne primaju kartice. Kreiranje ove kategorije je inicirala kompanija Mastercard kako bi potaknula uvođenje elektronskog plaćanja u ugostiteljske objekte u Hrvatskoj. Tako su dodijeljene još dvije nagrade: Payment Excellence Award restaurant restoranu Foša te Payment Excellence Award POP bistrou Otto&Frank.

promo
 

Projekt su podržali premium partner Mastercard, special partners: Metro, Debic, INA i The Westin Zagreb, Hrvatska turistička zajednica te gala event partneri: Veuve Clicquot, Krauthaker, Korlat, Kabola i Natura Tartufi.

Prilikom dodjele trofeja, Côme de Chérisey, vlasnik i predsjednik Uprave Gault&Millaua istaknuo je:

„Ponosan sam na naše vrijednosti koje slijede tradiciju naših utemeljitelja. To su poštivanje chefova i vlasnika restorana te pravedna kritika. Gault&Millau, prisutan u 22 zemlje, brend je koji uživa međunarodno povjerenje. Naša snaga je u dobro upućenim članovima lokalnih timova. Anonimni inspektori strastveni su poznavatelji lokalnog terroira i upoznati su sa specifičnom kulturom svake regije. Također, Gault&Millau je jedinstven po tome što otkriva mlade chefove. U našoj je DNK da prije svih otkrivamo talente sutrašnjice. Moja je ambicija da tim chefovima pomognemo da profesionalno rastu i razvijaju se te postanu predstavnici svoje zemlje u svijetu. Naša web stranica i mobilna aplikacija sadrže selekciju naših inspektora kako bi gurmani i turisti mogli odabrati dobar restoran s kojim neće pogriješiti.“

promo
 

Direktorica Gault&Millaua za Hrvatsku Ingrid Badurina Danielsson naglasila je svoje zadovoljstvo što su domaći chefovi i kuhari s oduševljenjem primili prvo izdanje za Hrvatsku jednog od najprestižnijih svjetskih gastronomskih vodiča i prepoznali filozofiju brenda koju Gault&Millau  promiče već 50 godina  – „Luksuz je u kvaliteti, a ne u cijeni“

Pogodnosti za plaćanje Mastercard i Maestro karticama od 1. travnja do kraja godine:

Restoran hotela Amfiteatar Pula osobi koja plaća ovim karticama i njegovim ili njezinim gostima nudi besplatno piće dobrodošlice ili aperitiv/digestive, dok zagrebački Noel, Lojzekova hiža u Gornjoj Stubici i Pergola Savudrija nude 5% popusta na cjelokupan iznos računa. Restorani Marina u istarskom Novigradu i ARTiČOK u Splitu će gostima za plaćanje ovim karticama ponuditi besplatno piće dobrodošlice, dok će posjetitelji restorana Foša u Zadru i Noštromo u Splitu moći računati na piće dobrodošlice ili aperitiv. Besplatan digestiv na kraju obroka čeka korisnike u restoranu Zora Bila u Splitu, dok će posjetitelji restorana La Cantinetta u Skradinu dobiti aperitiv. Besplatnim desertom su se u ovaj program uključili zagrebački restorani Agava, Bistro Apetit by Marin Rendić, Mano 1 i Mano 2 te Trilogija. She Bio bistro u Šibeniku gostima koji plate Mastercard ili Maestro karticom osigurava besplatan aperitiv ili digestiv, no u razdoblju od 1. svibnja do 31. listopada.