PROFIL

Nagrađeni roman Nikole Petkovića o snovima, patnjama i zagubljenim iluzijama Bakra

„Mudar, duhovit i sjajan roman. Slojevit i u smislu ideja i dramaturški, Put u Gonars bavi se raskrinkavanjem povijesti kao farse. Ovaj je roman posve u službi temeljne uloge literature, a to je da razmišljamo“, istaknuo je književnik Zoran Ferić o romanu Nikole Petkovića, dobitniku književne nagrade tportala 2019. za najbolji roman.

Radnja romana Put u Gonars, objavljena u izdanju Profila, smještena je u Bakar, za vrijeme Drugog svjetskog rata, a počinje odvođenjem mlade žene u Gonars, fašistički logor u Italiji. Upravo oko motiva logora, u koncentričnim krugovima, mijenjajući rakurse pripovijedanja, autor gradi romanesknu kroniku Bakra u Drugom svjetskom ratu. Tretirajući povijest kao književnost i fikcionalizirajući zbilju Grada i njegovih stanovnika, Petković govori o njihovim snovima, patnjama i „zagubljenim“ iluzijama.

Dijeleći s čitateljima sudbinu svoje bake koja je bila internirana u Gonarsu, sudbinu djeda koji je za talijanske okupacije Bakra danju radio kao brijač, a večerima kao lutkar u kazalištu u kojemu su se potajice sastajale pripadnice AFŽ-a, majke koja je tada bila djevojčica, Petković gradi slojevitu priču o gradu koji, malo-pomalo, postaje literarni entitet po sebi.

promo

Sudbine tih likova isprepliću se sa sudbinama ostalih stanovnika Bakra: partizana koji su se spuštali do ruba šume gdje su im građani donosili lijekove i hranu, Talijana, Nijemaca, ruskih izbjeglica, jedne židovske obitelji, gotovo karikaturalnih (ali i karizmatičnih) likova imaginarnog pokreta otpora... ponavljajući onu najvažniju tezu romana: nakon rata nema pobjednika. Svatko od nas nešto izgubi.

Žiri tportala u obrazloženju nagrade istaknuo je kako upravo osjećaj da pouzdanih svjedoka nema jest mogući autentičan prostor pisanja romana koji tematizira traume vremena, spašavanje vlastite egzistencije, svoga i života drugih. „Ako smo bilo što naučili iz rasprave o korisnosti i štetnosti historije za život, onda je to naputak da povratak u prošlost nije put otkrivanja zaboravljene ili izgubljene istine nego jedini način da shvatimo sadašnjost, svakodnevicu, suvremenost, da razumijemo i otkrijemo vlastitu ulogu i mjesto u svijetu u kojem živimo. Razotkrivajući odnose moći jednoga mučnog vremena, jezik romana Put u Gonars ima performativnu moć da konstruira različite identitete nastojeći otkriti i reprezentirati složenu mrežu odnosa, uloga, gubitaka i poraza, zločina i krivnje… Ili jednostavno preživljavanja!“

Ulomak iz knjige pronađite OVDJE

promo

Nikola Petković (1962.), književnik, književni kritičar, sveučilišni profesor, esejist, publicist, urednik i prevoditelj, redoviti je profesor u trajnom zvanju na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskoga fakulteta u Rijeci. Znanstvene i stručne radove, poeziju, prozu i književnu kritiku objavljivao i objavljuje u mnogim domaćim i inozemnim zbornicima, listovima, časopisima. Autor je osamnaest knjiga raznih rodova, žanrova i vrsta. Put u Gonars njegov je četvrti roman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:15