Pošast koja napada domove

Najefikasniji način za sprečavanje vlage u domu

Zima je pred vratima, temperature su sve niže, jutra sve maglovitija, a dani sve kraći.Slobodno vrijeme uglavnom je rezervirano za opuštanje u toplini doma uz omiljene rituale poput vruće kupke ili spravljanja krepkih jela. No, kako svaka medalja ima dvije strane, brojni kućanski poslovi neće se obaviti sami od sebe. Jedan od njih svakako je pranje i sušenje rublja, a u mjesecima u kojima grijemo naše domove, mnogi od nas to čine upravo na toplim radijatorima. Iako je rublje suho u rekordnom roku, vlaga ostaje u našim domovima. Vremenska prognoza s malo sunca i vjetra nikako nam ne ide na ruku pa koncentracija vlage u prostoru konstantno raste.

Shutterstock

Kao što iznimno suh zrak ne pogoduje našem zdravlju, tako prevelika vlaga ima još opasnije posljedice. Stvara idealne uvjete za razvoj plijesni koja se često krije iza ormara ili pak na rubovima prozora. Osim što je estetski neprihvatljiva, može izazvati ozbiljne infektivne bolesti, posebno kod ljudi već oslabljenog imuniteta. Naime, plijesan je zapravo gljivica koja ispušta spore, a njihovim udisanjem nastaju alergijske reakcije. Posljedice nisu nimalo ugodne - nadražene oči, nos i grlo ili u težim slučajevima, dermatitis, stezanje u prsima pa čak i upala pluća.

Uz plijesan koju vidimo, vlaga izaziva i neugodne mirise koje osjetimo.

Svježe oprano rublje ne miriše, već poprima vrlo neugodan vonj. Razlog tome je upravo vlaga.

Kako možemo spriječiti pretjerano vlaženje prostora?
  • Nužno je sanirati cijevi koje cure
  • Sanirati pljesnive zidove
  • Obavezno prozračivati prostor nekoliko puta na dan
  • Koristiti ventilaciju kao dodatni izvor izbacivanja zraka izvan prostorije
  • Koristiti sakupljače vlage

Niti jedan od ovih koraka ne biste smjeli preskočiti, a sam pogled u posudu sakupljača vlage vjerojatno će vas neugodno iznenaditi.

Influencerica Marina Karatović Mišura u igri sa sinom Marom

Upravo je to i iskustvo zagrebačke influencerice Marine Karatović Mišure koja je svoj svijetao, predivan dom morala u potpunosti renovirati jer ga je devastirala - vlaga. Kako kaže "sada puše i na hladno" i ništa ne prepušta slučaju. Prevencija je jedini recept koji pouzdano donosi željene rezultate, a koji su njezini trikovi, otkrila nam je u videu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:08