Naklada Durieux u kratkom razdoblju održat će u Zagrebu predstavljanja dvaju romana domaćih autora.

U književnom klubu Booksa će se 19. 6. u 19 sati zagrebačkoj publici predstaviti poznati pulski romanopisac, pjesnik i scenarist Amir Alagić sa svojim romanom Stogodišnje djetinjstvo. Na predstavljanju će govoriti urednik knjige Boris Beck, kritičar Ivan Tomašić i autor knjige.

U romanu Stogodišnje djetinjstvo vrijeme se proteže i više od stoljeća, obuhvaćajući ne samo suvremenost, nego i Prvi i Drugi svjetski rat. Pri tome grad Pula postaje pravi theatrum mundi, čvorište sudbina različitih narodnosti gdje prepoznatljivi pulski lokaliteti svjedoče o prolaznosti života i gdje svaki život znači priču za majstora pripovijedanja.

Dan nakon toga, 20. 6. u 20 sati, u klubu Sax održat će se predstavljanje odličnog prvijenca mlade autorice Mirte Maslać. Govorit će teoretičari književnosti Željka Matijašević i Zvonimir Glavaš, urednica Ivana Rogar i autorica knjige.

Prema riječima književnika i teoretičara Luke Bekavca Junak ili čudovište ima izrazito autobiografski ton, no svako bi uže kategoriziranje isključilo cijeli niz njegovih posve raznorodnih elemenata.

image description
promo

Riječ je o dnevniku jedne bolesti i rehabilitacije koji ujedno funkcionira kao knjiga o popularnoj kulturi i umjetnosti, o načinu kojim motivi i narativi književne avangarde, rocka i televizijskih serija oblikuju subjektivnost; to je proza koja, pored žanrovski prepoznatljivih mjesta, pruža nemilosrdan uvid u tijelo kao zazoran locus traume i predstavlja autodestrukciju bez ikakvoga romantiziranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:53