Nakon neurorehabilitacije na Lokomatu - malena Leona po prvi put u životu samostalno napravila 50 koraka

Uz urođenu anomaliju mozga, koja joj je stvarala probleme s kretanjem i govorom, zahvaljujući  tehnološki najnaprednijim robotima, posebno uređaju Lokomatu,  djevojčica priča, hoda i samostalnija je u svakodnevnom životu.
 CROPIX

Šestogodišnja pacijentica Leona nedavno je završila svoj drugi ciklus neurorehabilitacije robotikom u, trenutno najvećem neurorehabilitacijskom centru robotikom Poliklinike Glavić u JI Europi. Malena Leona svoju životnu borbu započela je već ranim rođenjem u 37. tjednu trudnoće. Zbog esencijalne trombocitoze, mama Karolina je bila visoko rizična trudnica, no iako je dva puta hospitalizirana, sve se činilo sasvim u redu, do prijevremenog poroda zbog zastoja rasta bebe. Majčinski instinkt nije joj dao mira jer je već s Leoninim prvim mjesecima naslućivala da se ne razvija kao druga djeca. Iako s vidnim poteškoćama, Leoni je tek s 13 mjeseci postavljena dijagnoza - spastične cerebralne paralize – tetrapareza spastica. Tada počinje s prvim fizikalnim terapijama.

Put velikog i značajnijeg napretka prema životnoj samostalnosti za ovu djevojčicu počeo je upravo neurorehabiliacijom u Poliklinici Glavić u Dubrovniku gdje je u prvom ciklusu provela ukupno 12 tjedana. Leona je u Polikliniku Glavić stigla u invalidskim kolicima, u pratnji majke o kojoj je bila ovisna u svakodnevnim aktivnostima. Uspjela bi napraviti tek jedan do dva nestabilna koraka te je zbog nerazvijenosti mišića jezika, u komunikaciji koristila znakovni jezik izgovarajući tek nekoliko jednostavnih riječi.

Nakon detaljnog pregleda stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom, Leona je dobila individualno osmišljen program terapija prilagođen njezinom medicinskom stanju i dijagnozi. Uz stručan tim i revolucionarne uređaje, Leona je već nakon 2 tjedna terapije počela pokazivati napretke. Prvi u nizu bilo je samostalno držanje i korištenje olovke u ruci dok je aktivnim vježbanjem, prvenstveno na Lokomat uređaju kao središtu liječenja robotikom, onda i drugim robotskim uređajima, na oduševljenje roditelja uspjela po prvi puta u životu samostalno napraviti 20 koraka. Nastavila je uporno vježbati te je dobila bolju izdržljivost, kontrolu trupa i glave te samostalnost u hodu. Leona sada, osim samostalnog hoda, uspijeva i privući hranu ustima te jesti priborom što je uvelike doprinijelo njenoj samostalnosti u svakodnevnom životu i odrastanju.

Prije dva mjeseca Leona je s zagrebačkim timom Poliklinike Glavić nastavila intenzivne terapije robotikom. Zbog robotske neurorehabilitacije, na najsuvremenijim robotskim uređajima za gornje i donje ekstremitete, trup i tijelo, koje posjeduje ova poliklinika na dvije lokacije, nedavni blagdani za nju su bili prava posebnost. Po prvi put stojeći samostalno se igrala u snijegu i samostalno hodajući kroz kuću bila je mala ispomoć presretnoj mami.

Primjeri i drugih pacijenata pokazuju uistinu nevjerojatne pomake u svakodnevnim aktivnostima. U klasičnoj terapiji pacijent vježba samo oštećenu ruku ili nogu, dok u robotskoj neurorehabilitaciji vježba i oštećeni mozak. Zbog svoje neuroplastičnosti mozak „budi rezerve“ koje preuzimanju funkcije oštećenih djelova čime je neurorehabilitacija brža i uspješnija. Pomaže kod brojnih bolesti i stanja poput moždanog udara, cerebralne paralize, multiple skleroze i dr.

POLIKLINIKA GLAVIĆ DUBROVNIK I ZAGREB

Kontakt: 01 646 8300

http://www.poliklinika-glavic.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 20:38