Ne volite dijeliti pivo? Vrijeme je da probate Stout 4.2.

    AUTOR:
    • Promo

  • OBJAVLJENO:
  • 20.12.2017. u 12:59

Daruvarska pivovara

 

Daruvarska pivovara sa svojim šestim po redu craft pivom odlučila je prijeći na tamnu stranu. Ipak, njihovom crnom Petom Elementu predviđamo vrlo svijetlu budućnost na pivskoj sceni.

Stout 4.2. je pivo s ozbiljnim udjelom alkohola, koje dolazi u bocama od pola litre. Stoga nosi vrlo „odgovorno“ ime, For Two, odnosno „za dvoje", koje je ujedno i poziv da se pivo popije u dvoje.  Dakle, ne ustručavajte se naručiti jedno pivo i dvije čaše, i podijeliti ga s osobom s kojom dijelite ljubav prema dobrim pivom. Pogotovo tamnom.
 

„Naravno, za pravog pivopiju bilo bi malo pretjerano očekivati da pivo, kakvo god ono bilo podijeli s više od jednog prijatelja, no najvažnije u cijeloj ovoj priči umjerena konzumacija, što je uostalom dobro u svemu - ne pretjerivati", - dodaje majstor pivar, Krešo Marić, koji stoji i iza ovog Petog Elementa.

Krešo je upravo ove godine proslavio 50. rođendan i 25 godina pivarskog majstorstva, a tim povodom skuhao je svoje rođendansko Imperial India Pale, IIPA pivo. Jubilarne brojke i njihov zbroj pojavljuju se i u Stoutu 4.2., pivo ima 7,5 posto alkohola i 75 EBC jedinica boje.

Rezultat je pravi predstavnik tamnih piva, robusno, gusto i baršunasto pivo napravljeno od 10 vrsta slada. Osim što je pivo izvrsna okusa, ono se idealno može uklopiti u mnoga jela, a jedno je od rijetkih koje izrazito dobro ide uz deserte.

„Imam ja jednu opsesiju da radim crno pivo s 50 posto crnih sladova, ali to je tehnološki jako teško odraditi da to bude pitko...Onda tu je boja 75 EBC, alkohol 7,5 posto. I ovdje sam išao na odmak od osnovnog stila, pa tako ovo nije klasični stout. Ciljao sam na neki okus melase, na onu karipsku proizvodnju šećera, pa smo onda i na etiketu dali sablju, što asocira na gusare, malo smo se poigrali...", odaje Krešo.

Upravo je to ono najbolje kod craft piva, mašta i kreativnost koje se u pivarstvu pretvaraju u pun pogodak okusa na nepcima ljubitelja vrhunskog piva.