Priča o izgubljenoj djevojčici

Nema više čekanja, stiglo je finale Genijalne prijateljice

 
 Samir Ceric Kovacevic

Koje riječi čuvate za iznimne situacije? Evo prilike da ih upotrijebite, baš poput srebrnine za vjenčanje prvorođenog djeteta: izvanredno, tour de force, remek-djelo. Ovo su su riječi koje je napisao kritičar Chicago Tribunea nakon što je pročitao „Priču o izgubljenoj djevojčici“, posljednji nastavak tetralogije „Genijalna prijateljica“ talijanske spisateljice Elene Ferrante.

Slične rečenice pisali su i brojni drugi, kritičari i obični čitatelji, izražavajući oduševljenje emotivnom, napetom, duboko potresnom pričom o desetljećima prijateljstva Elene i Lile.

A željno iščekivano finale, u prijevodu Ane Badurine, izlazi za Interliber. Uzbuđenje čitatelja je razumljivo jer se ova saga, „Genijalna prijateljica“, diljem svijeta nametnula kao jedan od najvećih književnih hitova ovog desetljeća. Izuzetak nije bila ni Hrvatska gdje su prva tri nastavka dosad prodana u 18 tisuća primjeraka. Sagu misteriozne talijanske spisateljice gledat ćemo i kao novu HBO-ovu seriju, a prva epizoda premijerno će se prikazati 19. studenoga.

Što se pak događa u posljednjem nastavku ove veličanstvene sage? Minule su godine otkako su Elena i Lila na ulicama poslijeratnog Napulja započele sudbinsko prijateljstvo. Elena je postala književnica, zasnovala obitelj i preselila se u Firencu. No siguran ritam života građanske klase i sve ono što je tako naporno gradila prekida njezina odluka da se vrati u Napulj kako bi bila s muškarcem kojeg je oduvijek voljela. Lila pak, koja se nikad nije uspjela osloboditi okova djetinjstva, postala je uspješna poduzetnica, ali njezin uspjeh dovodi je još bliže svemu što je oduvijek prezirala: nepotizmu, šovinizmu i nasilju koje vlada rajonom. Dok se suočavaju sa svim što život i sredina nose, središnje mjesto u njihovim životima i dalje zauzima prijateljstvo kao mjera koja sve određuje i kojom se sve mjeri.

Posljednji nastavak emotivno je najuzbudljiviji dio tetralogije, veličanstveno finale djela koje je opravdano osvojilo svijet.

No nije to jedino što posjetitelje Interlibera koji se održava od 13. do 18. studenog očekuje na Profilovim štandovima u paviljonima 5 i 6 Zagrebačkog velesajma.

Za Interliber premijerno izlazi dvadesetak novih naslova: proznih, publicističkih i knjiga za djecu.

Tu su tako „Besmrtnici“ nove američke spisateljske zvijezde Chloe Benjamin. Zatim, „Kolači moje omame Vilme“ Maroja Mihovilovića koji je u ostavštini svoje bake, književnice Vilme Vukelić, našao i njezinu bilježnicu recepata s kolačima koje je pekla svojim unucima. Od publicističkih naslova izdvajamo i knjigu Dannyja Orbacha “Urote protiv Hitlera“, vrlo detaljan prikaz najveće zavjere protiv Hitlera, generalskog pokušaja puča u lipnju 1944. godine.

Na Interliberu ćemo predstaviti i novitete hrvatskih književnika kao što su Jurica Pavičić, Veljko Barbieri i Frane Herenda, ali i novu slikovnicu Maje Šimleše „Suli u avanturi: putovanje“. Uz popularnu Suli, od knjiga za djecu izdvajamo i novi naslov sjajnog Olivera Jeffersa „Evo nas, tu smo“ te „Atlas izuzetnih ljudi,“ a vjerujemo da će tinejdžere obradovati prijevod hit-romana „Duh“ Jasona Reynoldsa. Ovdje prelistajte Profilov katalog.

Na Profilovim štandovima bit će izloženo više od tisuću naslova. Svi noviteti moći će se kupiti s popustom od dvadeset posto, a na one nešto starije popusti se kreću i do devedeset posto.

Stoga dođite, uronite u knjige i čitajte, čitajte sve!


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:33