Nestašno piće koje podsjeća na djetinjstvo hit na Adventu

    AUTOR:
    • Promo

  • OBJAVLJENO:
  • 21.12.2017. u 11:13

Maraska

Rum-punč nova je zvijezda na zagrebačkim kućicama

Bez obzira jeste li se kao klinci skrivali u smočnici pa krali mami rum ili joj se nestašno smiješili umrljani čokoladom nakon što ste smazali cijeli pladanj njezinih sočnih rum-šnita, jedno je sigurno –  rum je piće koje podsjeća na neopterećenost djetinjstva. 

Omiljeno piće mornara čiji aromatični okus naglašava zavodljiva veza s čajem i citrusima vraća se na velika vrata u vrućem koktelu rum-punč.

Rum-punč pravi je hit zagrebačkog adventa pa ove zime nema skrivanja,  u  nestašnom piću, s kojim svatko ima barem jednu anegdotu, uživa se otvoreno na svim zagrebačkim kućicama adventa.

Klasik je među koktelima. Prvi put spominje se još krajem 16. stoljeća i do danas je doživio niz varijacija, ali osnova recepta ostala je ista – „one of sour, two of sweet, three of strong and four of weak.” ili na hrvatskom – jedan dio kiselog, dva dijela slatkog, tri dijela jakog i četiri dijela slabog.

Punč se pak često naziva i „petica“ jer je pet uvjeta koje je potrebno zadovoljiti kako bi se neko piće nazvalo punčem -  slatkoća, kiselost, alkohol, voda i začini. Punč se priprema i s drugim alkoholom, ali upravo je rumu pripala čast da postane omiljeni ključni sastojak tog sjajnog vrućeg pića.

Rum, izvorno karipski zavodnik, glavni junak kolača i osvježavajućih koktela na zagrebačkim adventskim kućicama doživljava pravu malu renesansu.  Preživio je test vremena i  postao omiljeno piće božićnih i novogodišnjih blagdana diljem svijeta.

U prošlosti je temeljni začin svakog rum-punča bio muškatni oraščić, a danas se ljubi i s cimetom i klinčićima. Jednako se dobro slaže i s crnim i s voćnim čajem, a točku na i stavit će limunov sok. Paše mu i naranča, već prema tome kako tko voli.

Sladak kao grijeh, rum-punč  zagrijat će i najhladnije dane. Idealno je piće uz koje ćete s prijateljima proslaviti još jednu uspješnu godinu i nazdraviti sretnim trenucima koje ćete stvoriti u novoj godini. No, ne zaboravite na rum-punč povesti i mamu. Razveselite je svojim društvom i uz aromatični okus rum-punča prisjetite se djetinjih nepodopština.