Nježne i odvažne - moćne žene u povijesti

 
 Maksim Shebeko - stock.adobe.com

Prisjetite se svih moćnih i utjecajnih žena u znanosti, umjetnosti, politici i drugim područjima. Možete li odrediti što im je svima bilo zajedničko? Poslušnost, primjerenost, uklapanje u sve norme svog vremena? To sigurno ne.

Žene koje su ostavile neizbrisive tragove u povijesti, učinile su to jer su se odvažile biti drugačije. Ostale su zapamćene jer su se u svojim sferama djelovanja usudile odstupiti od uvriježenih pravila i normi svojih muških kolega, i jer su se usudile pokazati svoj jedinstveni karakter.

Jedna od takvih definitivno je bila i meksička slikarica Frida Kahlo. Svojom nevjerojatnom životnom i umjetničkom pričom, Frida je postala jedna od najinspirativnijih žena i umjetnica današnjice.

Frida Kahlo - majstorica kista i boja

Izvor: Instagram
Izvor: Instagram

“Što će mi noge kad imam krila da letim.”

Citat će biti uklopljen na sliku ili posebno istaknut u tekstu

Tragedija koja je rodila umjetnost

Sa svojih 18 godina, Frida je doživjela strašnu prometnu nesreću koja joj je nepovratno ozlijedila čitavo tijelo i od čijih je posljedica patila čitav život, s više od 30 teških operacija.

Mlada Frida, koja je u to doba htjela postati liječnica, za vrijeme oporavka od ozljede počela se baviti slikarstvom, i nije se zaustavila do kraja života. Trećina njezinih slika (njih 55) su autoportreti.

Izvor: Instagram
Izvor: Instagram
Izvor: Instagram

Buran emotivni život

Fridin život obilježila je burna emotivna veza i brak s 20 godina starijim, tada cijenjenim meksičkim slikarom murala Diegom Riverom. S obzirom na njihove fizičke različitosti, krupni Diego i sitna Frida kao poznati slikarski par dobili su nadimak “Slon i Golubica”

Poznato je da je bilo dosta nevjere s obje strane, a jednom su se i razveli pa ponovno vjenčali. Frida je čak izjavila da su prometna nesreća i Diego “dvije najgore stvari koje su joj se dogodile u životu”

Iako je Frida upoznala Diega tako što je tražila njegovo mentorstvo za svoj rad, a on je bio značajno stariji i tada već afirmirani slikar, Frida je s godinama svojom umjetnošću i slavom znatno nadmašila svog partnera.

Jedinstvena osobnost

Iako je kao posljedice nesreće podnosila tešku fizičku bol čitav život i provodila mnogo vremena na liječenjima, Frida je ostala zapamćena kao puna života, vesela, strastvena i temperamentna, a obožavala je ples, druženja i flert.

Izvor: Instagram
Izvor: Instagram

Bila je prepoznatljiva po svom osebujnom stilu oblačenja - tradicionalnoj meksičkoj odjeći u jarkim bojama, iako se dosta kretala u krugovima u kojima se nosila modernija i jednostavnija odjeća. Njezin zaštitni znak su izražene, tamne i spojene obrve koje je dodatno naglašavala na svojim autoportretima i time prkosila uvriježenim standardima ženske ljepote.

Bogatstvo boja

Kao slikarica, a također u svom odijevanju i uređenju prostora, Frida se voljela izražavati jarkim i raznolikim bojama. Svaka boja za nju je imala posebno značenje, a čak je i sama razradila vlastitu teoriju boja i njihove simbolike.

Najveći dio života Frida je provela u kući u kojoj se rodila, a na koncu i umrla - u takozvanoj “Plavoj kući” (La Casa Azul, Mexico City), koja je nakon njene smrti pretvorena u muzej. Kao što i ime kuće govori, karakteristična je po prekrasnoj azurno-plavoj boji zidova u kombinaciji sa šarenim detaljima.

Coyoacan, Mexico-20 April, 2018: Frida Kahlo Museum
skylarkstudio - stock.adobe.com

Ako Vas dom Fride Kahlo inspirira za uređenje Vašeg doma, potražite upečatljive plave nijanse među Jupol Gold nijansama. Ako želite svoj interijer usmjeriti prema umjetničkom stilu à la Frida, poigrajte se kontrastnim šarenim nijansama u prostoru.

promo

promo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:00