O individualnoj i grupnoj mržnji

    AUTOR:
    • Promo

  • OBJAVLJENO:
  • 18.12.2018. u 11:11

Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust najavljuje četvrtu javnu diskusiju iz ciklusa Zašto se mrzimo?

Kakve nam dokaze o postojanju individualne i grupne mržnje u zajednicama najsnažnije pogođenim ratom pružaju empirijska, psihološka i sociološka istraživanja? Na primjerima, u prvom redu iskustva Vukovara, pokazat će se je li emocija mržnje empirijska činjenica nakon rata i strašnih ratnih stradanja. Kako mehanizmi bolnog sjećanja i preventivnog konflikta mobiliziraju ljude na mrzilačko djelovanje? Može li se iz svježih primjera i rata i mira pokazati da koncept politike straha vodi do kulture straha iz koje se rađa masovna mržnja?

 

O ovim pitanjima, na četvrtoj tribini ciklusa Zašto se mrzimo? u organizaciji Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust, 19. prosinca 2018. (srijeda), u 19 sati u dvorani Kulturno informativnog centra, Preradovićeva 5, u Zagrebu, pod nazivom O individualnoj i grupnoj mržnji, iskustva rata i mira, govorit će ugledna imena hrvatske, srpske i slovenske javne i znanstvene scene: prof. dr. Dinka Čorkalo Biruški, psihologinja, profesorica Filozofskog fakulteta u Zagrebu; prof. dr. Žarko Korać, psiholog, profesor u mirovini, Beograd i prof. dr. Aleš Črnič, sociolog, profesor Fakultete za društvene vede, Ljubljana. Moderator je pater Tvrtko Barun, voditelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi.

Ulaz je slobodan.

Pridružite nam se na putovanju u potrazi za tajnama mržnje.