Očuvajte zdravlje obitelji i uživajte u ljetu!

U proljeće i ljeto češće odlazimo na izlete, jedemo na otvorenom te putujemo i krećemo se u prirodi. Istodobno svi želimo biti puni energije i zdravi. Planove nam mogu pokvariti vrućina, promijenjena prehrana ili samo vožnja do mora.


Probavne tegobe

Za ljeto je karakteristično povećano razmnožavanje bakterija u hrani i vodi. Zato se bezbrižan piknik u prirodi ili putovanje mogu pretvoriti u neugodne probavne smetnje. Kod takvih tegoba izuzetno je važno piti dovoljne količine tekućine, preporučuju se rehidracijske otopine, npr. Novalac Hydranova, i odmah nakon pojave probavnih smetnji uzimanje probiotičkih proizvoda kao što su dodaci prehrani WAYA LGG. Putovanja često prati promjena prehrane; zaražene namirnice nerijetko uzrokuju proljev i mučninu. Preporučuje se već nekoliko dana prije putovanja preventivno uzimati probiotičku kulturu i pripremiti crijevnu floru na moguće infekcije štetnim bakterijama. Na putovanju treba izbjegavati sirove namirnice i pijenje vode iz vodovoda jer znače veću mogućnost infekcije. Usprkos tome u prva dva tjedna putovanja može nas zadesiti proljev i teško ga je ublažiti. Važno je osigurati tijelu dovoljno tekućine i elektrolita koje je naš organizam izgubio.

U opsežnom ispitivanju u kojem je proučavan utjecaj probiotičke kulture na tijek akutnog proljeva utvrđeno je da probiotička kultura znatno skraćuje trajanje proljeva i smanjuje broj pražnjenja crijeva.

Što su probiotici?

Probiotici su živi mikroorganizmi koji povoljno djeluju na zdravlje domaćina ako se uzmu u dovoljnoj količini. Nalaze se u fermentiranim prehrambenim proizvodima kao što su kefir i jogurt, a mogu se kupiti i u obliku dodataka prehrani. Najpoznatija je i najčešća uporaba probiotika, odnosno probiotičkih kultura kod probavnih smetnji poput proljeva ili razdražljivih crijeva. Proučeno je puno probiotičkih sojeva, ali se u liječenju probavnih smetnji najčešće ističu bakterije roda Lactobacillus, osobito soj Lactobacillus rhamnosus GG i roda Bifidobacterium te gljivica Saccharomyces boulardii. Svaki soj ima karakteristično djelovanje, stoga se učinci pojedinih probiotičkih sojeva ne mogu uopćavati za sve probiotike.

U sprječavanju proljeva koji je posljedica uzimanja antibiotika u kliničkim ispitivanjima najviše se iskazao soj Lactobacillus rhamnosus GG. U brojnim je ispitivanjima naime dokazano da istodobna primjena probiotičke kulture sa sojem L. rhamnosus GG uz liječenje antibiotikom smanjuje rizik od proljeva za više od 40 %. Upotrebom probiotičke kulture i sami možemo doprinijeti bržem oporavku nakon bakterijske infekcije, a prije svega možemo izbjeći ostale nuspojave antibiotika koji negativno djeluju na našu crijevnu floru i zdravlje.

Preporučuje se da probiotičku kulturu uzimamo od početka primjene antibiotika kako bismo što više uravnotežili crijevnu mikrofloru.

Dehidracija zbog sportskih aktivnosti na otvorenom

U ljetnim mjesecima puno se krećemo na otvorenom, djeca odlaze u dječje kampove gdje su uključeni u mnoge sportske aktivnosti, a i mnogi treninzi odvijaju se u prirodi. To je naravno i više nego dobro za naše zdravlje i dobro opće stanje tijela, ali moramo obratiti pozornost na velike gubitke tekućine. Naše tijelo štiti se od topline hlađenjem – znojenjem. Tako gubimo tekućinu i moramo je nužno nadoknaditi jer ćemo inače dehidrirati. Simptomi dehidracije mogu se očitovati kao ošamućenost, vrtoglavica, velika žeđ, a primjećujemo ih tek kad je dehidracija već napredovala. Stručnjaci ne preporučuju aktivnosti na otvorenom u vrijeme najveće vrućine (od 11.00 do 16.00 sati), a moramo se pobrinuti za odgovarajuću zaštitu kremom s visokim zaštitnim faktorom, upotrebom kape i duge, lagane odjeće.

Dehidraciji su osobito podložni dojenčad, djeca i stariji, stoga kod njih savjetujemo uzimanje rehidracijske otopine Novalac Hydranova. U ljetnim mjesecima, kad su vanjske temperature vrlo visoke, tijelu je potrebno više tekućine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:34