UŽITCI ZA DUŠU I TIJELO

Oni su davno dokazali da su majstori za modu, vina i hranu. Dozvolite si večer u dobrom francuskom društvu

Koliko ste često namjerno ostavili topli sendvič u tosteru kako bi se sir koji je u njemu rastopio po neljepljivoj plohi? Ako niste, gurmani bi mogli reći da je to kao da nikada niste hodali bosi po travi ili zavrnutih traperica ušetali u hladnu rijeku. Naime, koliko god da nam sirevi daju poseban doživljaj za nepce prilikom konzumacije u svom prirodnom obliku, otopljeni sir nešto je što se ne smije propustiti.
 Shutterstock

Tu činjenicu, prema legendi koja se u Francuskoj i Švicarskoj prenosi već desetljećima, davno je otkrila skupina pastira iz pokrajine Valais, dok su u Švicarskoj na samoj granici s Francuskom čuvali svoja stada. Kako priča kaže, noć im je bila duga i hladna, i ne bi li se ugrijali, pripalili su vatru. Premoreni od puta u potpunosti su zaboravili odmaknuti sir koji je bio u blizini. Naravno, sir se od topline rastopio, a pastiri su ga u nedostatku hrane sastrugali s kamena i - pojeli.

I tako je, iz jedne obične slučajnosti, nastao specijalitet danas znan kao - raklet

shutterstock
Otopljeni sir na prepečenom kruhu, ilustracija

Jelo je postalo poznato po brzoj pripremi i visokoj kaloričnosti, a autorica dječjih knjiga Johane Spyri u svojem najpoznatijem djelu "Heidi" spominje ga kao i kao "sir za prženje na livadi".

Tradicija izrade sira raklet i danas se nastavila, a budući da je ime dobio od francuske riječi raclette, što bi u prijevodu značilo strugati, već godinama traje bitka između Francuza i Švicaraca čije li je to jelo. I dok se i danas spore oko imena i koji se sir uopće smije tako zvati, kuhari i gurmani iz ostatka svijeta isprobavaju po istom principu na raklet grilu topiti i ostale masne topive sireve. I, što je najvažnije, u tome vrlo vješto uspijevaju.

Shutterstock
Aparat za raklet s dodatkom za pečenje mesa, kruha i povrća, ilustracija

U današnje vrijeme postoje deseci različitih pribora za pripremu ovog jela. Aparati koji se koriste u kuhinjama su plinski ili na struju, a uz male lopatice namijenjene baš za sir postoje i oni s ravnim ili gril pločama na kojima se mogu ispeći i manji komadići mesa. Upravo zbog svoje jednostavne pripreme topljeni sir postao je omiljen na zabavama i obiteljskim okupljanjima.

Kod odabira sireva koji nisu označeni "za raklet" važno je samo paziti da su masni, elastični i da se prilikom topljenja ne pjene. Sve ostalo je na osobnom ukusu i nepcu.

Tako se uz gaudu i cheddar za ovakve vrste jela često koristi camembert. Njegovu topivost poznaju i ljubitelji pohanih sireva, a na raklet grilu vrlo ga je jednostavno poslužiti uz bilo kakav dodatak. S obzirom na to da nema intenzivan okus, izvrsno se slaže s toplim brusketima, jače začinjenim salamama ili prethodno mariniranom grilanom piletinom.

Press Photo
Duc De Coeur, Camembert le Caractère, sir, 14,99 kn, Lidl

Francuzi i Švicarci topljeni sir najradije stavljaju na najobičniji u kori kuhani krumpir uz dodatak kiselih krastavaca ili lučica. Takve kombinacije odlično prolaze i sa sirevima s plemenitom pljesni. Svaki od njih ostavit će poseban okus, a hrabrija nepca vole ga spojiti sa slatkim chutneyem od kruške i piletinom

Press Photo
Petit Brie, meki sir, 29,99 kn, Lidl
Press Photo
Meat Selection, plata s narescima, 25,99 kn, Lidl

Ono što raklet čini idealnim jelom za druženje je upravo činjenica da se nitko ne mora cijeli dan patiti u kuhinji i pripremati ga. Dovoljno je posjetiti trgovinu i nabaviti meke topive sireve, pripremiti nareske ili marinirane komadiće mesa, narezati malo povrća i otvoriti bocu finog bijelog vina. Svaki gost na sebi će prihvatljiv način otopiti sir, spojiti ga s nekim od ostalih dodataka i uživati.

Za razliku od piva ili nekih sokova, kada govorimo o spoju sira i vina govorimo o savršenom nadopunjavanju hrane s pićem. Sir kao namirnica poboljšava okus vina. Upravo zato jako je važno kako ih kombinirati. Uz kremaste sireve više pašu laganija vina, dok se za aromatične i tvrde radije biraju crna, zrela vina.

Collines du Soleil, Cabernet Sauvignon-Syrah, 27,99 kn, Lidl

Tako, recimo, uz camembert i brie svakako valja isprobati i kvalitetniji Cabernet Sauvignon, Pinot Noir ili Merlot, dok se uz sireve s plavom pljesni savjetuje rose.

Kako bi zabava prošla uz savršene okuse, francuske sireve i vina potražite u sklopu tjedna francuske kuhinje koji vas od 23. rujna očekuje u Lidl trgovinama diljem Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 03:37