NAŠE MI NAJBOLJE PAŠE

Otkrivamo sve prednosti voća i povrća iz domaćeg uzgoja – po bojama!

 
OPG Ivančan

Činjenica je kako naš dom čine brojne sitnice, ali i bitni segmenti poput onoga što jedemo, gdje kupujemo hranu i gdje provodimo najljepše vrijeme. A upravo su dom i obitelj glavna osnova sve popularnijih OPG-ova, tj. obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Zahvaljujući njima možemo kupiti lokalno uzgojenu hranu koja ima finiji okus i bolje izgleda. Prednost domaćih proizvoda je što su svježi i obično se prodaju u roku od 24 sata nakon što ih se ubere ili sakupi i tako možemo uživati u hrani tijekom svakoga godišnjeg doba.

OPG Agrosan

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva pristupaju iznimno ozbiljno krajnjem korisniku – potrošaču. Vrhunska kvaliteta, svježina proizvoda, ali i iznimna količina strasti i ljubavi prema proizvodnji i samom plasmanu proizvoda, glavne su niti vodilje malih domaćih proizvođača, a ujedno nude i puno bogatiji sadržaj vitamina i minerala.

Također, neprerađeno voće i povrće puno je vlakana koji imaju benefite za našu probavu, pružajući nam osjećaj sitosti. Nalazimo ih u žitaricama, voću, povrću i mahunarkama, koji se iznimno uspješno uzgajaju u našim OPG-ovima, a svako povrće i voće imaju jedinstvena svojstva. Brojna znanstvena istraživanja pokazuju kako kombinacije različitih boja namirnica mogu biti iznimno dobre za naše zdravlje.

Crvena boja

OPG Jurić

Hrana crvene boje u sebi sadrži likopen koji pomaže tijelu da se riješi štetnih slobodnih radikala te pomaže kod sprečavanja zgrušavanja krvi, ali utječe i na odgađanje procesa starenja stanica. Stoga svakako birajte namirnice kao što su cikla, rajčice, trešnje, grožđe, šipak, ali i trenutno iznimno slasne jagode, maline i višnje.

Žuta i narančasta boja

Vrana d.o.o.

Hrana ovih boja u sebi sadrži alfa karoten koji nas štiti od raka, ali i beta karoten koji se u tijelu pretvara u vitamin A te štiti kožu od utjecaja slobodnih radikala. Beta karoten je iznimno bitan u ovim ljetnim danima, ali i tijekom čitave godine. Namirnice koje bi trebali uvrstiti u svoju prehranu su mrkva, kukuruz, žuta paprika, limun, kruške, marelice, ananas, dinja te, naravno, naranče.

Zelena boja

OPG Agrosan

Zelena hrana u sebi sadrži klorofil koji pročišćava tijelo, ali i kalcij te različite minerale. Stoga se ne libite jesti zelenu salatu, blitvu, špinat, zelje, rikolu, raštiku, mahune, krastavce, šparoge, tikvice, prokulice, artičoke. Od voća svakako gricnite zelenu jabuku, kivi, limetu i avokado.

Ljubičasta i plava boja

Purple plums, autumn fruits harvest
Getty Images/iStockphoto

Ljubičasta i plava hrana u sebi sadrže antocijanine koji snižavaju krvni tlak i poboljšavaju zdravlje i jačanje srca. Među tom hranom su nezamjenjive borovnice, kupine i šljive, ali i smokve te patlidžan.

Bijela boja

OPG Agro Puškarić

Za sam kraj, bijela koja je takozvana neboja. Ali, kada je u pitanju hrana, u sebi sadrži alicin koji ima sprečava rast i pojavu tumora te kalij. Stoga, probajte pripremiti jela uz dodatak češnjaka, krumpira, luka, cvjetače te banana i đumbira.

Kada idući put krenete u kupovinu namirnica, odaberite savršene domaće proizvode obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Sočno bobičasto voće poput malina koje možemo pronaći u OPG Ivančan, hrskavu mrkvu i zelenu salatu OPG Agrosan ili rajčice i šparoge. Samo se poigrajte namirnicama, ali i bojama i uživajte u rapsodiji okusa, ali i zdravlja!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:46