SENDVIČIJADA ZA SVAKOGA

OTPUTUJTE U BILO KOJI DIO SVIJETA Uz samo nekoliko namirnica pripremite u vlastitoj kuhinji najbolje i najpopularnije sendviče diljem zemaljske kugle

 
 Getty Images

Stigla su nam vremena nove normalnosti, a to znači da će naša eventualno planirana putovanja na daleke destinacije morati pričekati. Ipak, to nas ne može spriječiti da uživamo u svjetskim gastronomskim delicijama u udobnosti vlastitog doma. Pritom ne mislimo na komplicirana jela za koja nam trebaju sati pripreme, nego na kultno jelo što se pripremi u tren oka, a vole ga jednako odrasli i djeca. Dakako, riječ je o sendviču, jednostavnom obroku čija povijest seže još u 18. stoljeće, a svoje ime duguje grofu Johnu Montagu, koji je nosio titulu Fourth Earl of Sandwich. Legenda kaže kako je grof za vrijeme svoje kockarske eskapade naručio da mu se posluži teleći odrezak između dva komada kruha kako ne bi umrljao karte dok jede, a sve ostalo je povijest.

Od skromnih početaka sa suhim kruhom i komadom teletine, raspon kombinacija mesa, sireva i vrsta kruhova i peciva koji danas tvore sendviče diljem svijeta je nevjerojatan. Stoga vas vodimo na kratki gastro put oko svijeta na kojem ćete pronaći ideje za svoje sendvičijade. U Lidl poslovnicama vas očekuje vrhunska kvaliteta, posebice kada su u pitanju sirevi i suhomesnati proizvodi za najukusnije sendviče. Zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji pakiranja, nećete morati brinuti o kvaliteti, svježini i sigurnosti proizvoda koje kupujete, a Lidl je nagrađen i Best Buy Awardom kao simbol najboljeg omjera cijene i kvalitete. Jednako tako, svi proizvodi pekarske linije iz ponude Lidla dolaze zapakirani kako bi se poštovali najviši stupnjevi higijene i sigurnosti. Stoga, krenite po sastojke za svoje sendviče, a mi vam donosimo nekoliko ideja koje možete pripremiti u svojoj kuhinji.

Vijetnamski banh mi

Aspirational style shot of a huge Bánh mì sandwich with cilantro, jalepenos, pickled carrots and daikon, Vietnamese ham, chopped pork and pork steak, and cucumbers, on fresh baguette.
Getty Images/iStockphoto

Vijetnamska kuhinja poznata je po tome što se ništa od sastojaka ne baca, a tako je i kad su u pitanju sendviči. Banh u prijevodu znači kruh, ali kod ovog sendviča riječ je o klasičnom bijelom pecivu koje možemo usporediti s francuskim kruhom. Pripremite punjenje tako da na pecivo nanesete sloj majoneze i neizostavne paštete pa dodajte češnjak u prahu, nasjeckani luk te kisele krastavce i ukiseljenu mrkvu. Nikako nemojte izostaviti korijandar i ukiseljene chilli papričice. Glavni sastojci banh mija su svinjetina s roštilja, pečena piletina ili tofu, ali sve je popularnija verzija s kuhanom svinjećom ili purećom šunkom. Za potpuno uživanje u rapsodiji okusa, stavite sendvič 15 sekundi na grill tavu da se lagano zapeče.

Kubanski tradicionalni sendvič cubano

An authentic cuban sandwich on pressed medianoche bread with pork, ham, cheese, pickle, and mustard.
Getty Images/iStockphoto

Slobodno možemo reći kako je ovo karipska verzija dalmatinskog sendviča s pršutom. Za cubano se koristi francuski kruh ili pecivo ciabatta, dodaje češnjak, origano i kumin te nekoliko kapi limete. Zatim se slažu pršut i komad pečene svinjetine, ementaler ili tilzit pa se sendvič tostira u preklopnom tosteru ili na grill tavi. Nakon što ste cubano tostirali, dodajte senf i kisele krastavce, a, po želji, i svježu rajčicu.

Francuski croque monsieur

Croque madame with juice - traditional French breakfast
Getty Images/iStockphoto

Iako mu naziv zvuči grandiozno i asocira nas na kompliciranu izradu, ovaj je sendvič jedan od najjednostavnijih. Idealno je da se radi uz tost-kruh koji se puni uz dva tanka komada šunke od svinjetine ili puretine te dva komada sira po izboru. Priprema se u tosteru ili pećnici, a ako želite dašak francuske dekadencije, prelijte ga bešamel-umakom. Uz croque monsieur, jednako je popularna i ženska verzija sendviča pod imenom croque madame. Priprema je ista kao i kod „muške“ verzije, ali uz dodatak jajeta na oko koje se položi na sendvič. Upravo je kombinacija rastopljenog sira, jajeta i šunke tajna popularnosti ovog toplog sendviča diljem svijeta.

Slavonski sendvič Bećarac

Za sam kraj ostavljamo bogati domaći sendvič Bećarac koji mami na prvi pogled, ali i griz. Riječ je o idealnom dnevnom snacku koji je savršen spoj Slavonije. Za njega vam je potrebno pecivo ili kruh s više vrsta sjemenki koje ćete namazati krem sirom, dodati narezanu crvenu papriku i malo svježeg kravljeg sira pa ga popuniti kulenom, a nije naodmet dodati i malo češnjaka.

Za najukusnije sendviče sve potrebno potražite u Lidl ponudi, a još recepata za vlastitu sendvičijadu pronađite ovdje i - dobar tek!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:46