Visoka škola Aspira niz godina održava studijske programe i programe osposobljavanja koji polaznike pripremaju za kvalitetne karijere u najprobitačnijim djelatnostima. Menadžer hrane i pića je program usavršavanja u trajanju od jednog semestra koji se sastoji od sedam kolegija:
- Organizacija poslova u ugostiteljstvu,
- Osnove turizma i ugostiteljstva,
- Menadžment hrane i pića,
- Marketing u turizmu,
- Poslovno komuniciranje i bonton,
- Zaštita na radu, te
- Praktična nastava.
Nakon završetka programa polaznici će moći osmisliti cjelokupni odjel hrane i pića te njime uspješno upravljati. Poznavat će načela međunarodnog sustava za sigurnost hrane HACCP, suvremene gastronomske trendove i nutricionističke preporuke za kreiranje jelovnika, znat će osmisliti vinske i barske karte... Kvaliteta usluge neće biti prepuštena slučaju, kao ni komunikacija s gostima, odnosno unutar samog tima.
Uspješno odrađen program za Menadžera hrane i pića jamstvo je stvaranja dodane vrijednosti kroz poznavanje robe i usluga, poslovnih procesa, ljudskih resursa, marketinga, komunikacije i svega ostalog što jedan ugostiteljski objekt čini konkurentnim na tržištu. Od planiranja, organizacije i reklamiranja do nadgledanja i analize, Menadžer hrane i pića svojim uspješnim radom doprinosi boljitku svih dijelova ugostiteljskog objekta i njegovog proizvoda, odnosno usluge.
Cilj je osigurati povratak gostiju
Hrvatska se polako, ali sigurno pozicionira kao poželjna eno-gastro-destinacija. Takvi su gosti spremni potrošiti značajne svote, no oni isto tako znaju što žele i očekuju uslugu na određenom nivou. Zadovoljan gost je najbolji način promocije hotela, restorana, privatnog smještaja ili bilo kojeg drugog turističkog biznisa. Kvalitetan Menadžer hrane i pića poboljšat će ponudu, uslugu i ono najvažnije za svaki ugostiteljski objekt: njegov ugled. Konačni je cilj osigurati povratak gostiju, za što je nužna dobra organizacija poslovanja.
Predavači su, kao i na svim studijskim i drugim programima Visoke škole Aspira, ugledni stručnjaci iz prakse s dugogodišnjim profesionalnim iskustvom vođenja ponajboljih svjetskih i hrvatskih ugostiteljskih objekata. Program osposobljavanja za Menadžera hrane i pića odobren je od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, te se kao zanimanje upisuje u e-radnu knjižicu.