Europski tjedan sporta

Prepreka za vježbanje - nema!

 
 SDUŠ

U razdoblju od 21. do 30. rujna zagrebački Europski trg, Šalata, Tuškanac, Park Maksimir i Cvjetni trg, zadarska i splitska Riva, škole, radna mjesta i klubovi diljem Lijepe naše slat će samo jednu poruku – budimo aktivni!

Središnji državni ured za šport i ove godine, po peti jubilarni put, organizira Europski tjedan sporta, čiji glavni cilj je poticati ljude na bavljenje tjelesnom aktivnošću prvenstveno radi zdravlja. Pod motom #BeActive u sedam dana sve zemlje Europske unije ujedinjene su u slanju poruke o svim dobrobitima koje donosi šport i ruše stereotipe o tome tko sve može sudjelovati i baviti se športom. U Hrvatskoj ćemo zato i ove godine pokazati da prepreka nema – niti je to mjesto, niti su godine, niti tjelesna (ne)pripremljenost.

SDUŠ

Veseli nas što smo svake godine sve aktivniji i što se Europskom tjednu sporta priključuje sve više građana, međutim u usporedbi s ostalim zemljama Europske unije još uvijek se ne možemo pohvaliti lijepim brojkama. Naime, 62% Hrvata ne bavi se nikakvom tjelesnom aktivnošću i to je trend koji moramo promijeniti. Šport nisu samo vrhunski rezultati i sjajni uspjesi svih naših športaša. Šport je puno više od toga, izvor zadovoljstva te kvalitetnijeg i zdravijeg načina života svakog pojedinca, a to je njegova primarna funkcija. Zato su i važnost ove inicijative prepoznali oni kojima je šport svakodnevica, način života i životni poziv. Marin Čilić, braća Sinković, Ivica Kostelić, Dario Šarić, Antonija Mišura-Sandrić, Damir Martin, Sandra Paović, Maida Arslanagić, Milan Badelj, RK Zagreb, KK Cibona, KK Cedevita, GNK Dinamo, rukometna i košarkaška reprezentacija, vaterpolisti Mladosti, braća Fantela… samo su neki od vrhunskih športašica i športaša koji su nam se pridružili kroz pet godina u slanju ove iznimno bitne poruke. Ove godine, službeni ambasadori Europskog tjedna sporta su Petar Metličić, Josip Pavić, Ana Konjuh, Donna Vekić i Ivo Karlović.

Tjedan počinje velikim otvorenjem, 21. rujna u 11 sati kada će Europski trg u Zagrebu na jedan dan postati veliko športsko igralište. Predstavit će se brojni športovi, a svi posjetitelji moći će sudjelovati u prezentacijama raznih fitness programa kao i olimpijskih i paraolimpijskih športova. Središnje događanje otvorenja bit će #BeActive utrka građana sa startom u 12 sati, a trčat će se na 5 i 10 kilometara kroz sam centar grada. Osim aktivnosti na Europskom trgu „aktivni“ će biti i Šalata i Tuškanac koje će zauzeti naši najmlađi i pokazati svoje umijeće u košarci, rukometu, futsalu…

SDUŠ

Uz samo otvorenje Europski tjedan sporta ima i četiri središnje teme - senior dan, školski dan, vježbanje na radnom mjestu i #BeActive Night, a tijekom cijelog tjedna diljem Hrvatske održavaju se dani otvorenih vrata u športskim klubovima i fitness centrima.

Godine nisu važne!

Senior dan bit će organiziran 23. rujna od 10 do 12 sati u parku Maksimir, a cilj je aktivirati i socijalno uključiti starije stanovništvo. Vježbanje je namijenjeno građanima starije životne dobi iz nekoliko staračkih domova na području grada Zagreba te za sve ostale građane koji se žele priključiti inicijativi. U suradnji s Fitness učilištem i Zagrebačkim savezom Sport za Sve stariji građani imat će mogućnost naučiti nove vježbe prilagođene potrebama starijih osoba.

Aktivnost se uči od malih nogu!

U suradnji s programom Prevencije nasilja športom u školama, 26. rujna održat će se Školski dan na kojem će se aktivirati đaci osnovnih škola te će učiti o važnosti nenasilja u svakom obliku sudjelovanja u športu - natjecateljskom, rekreativnom ili navijačkom.

Vježbajmo i na radnom mjestu!

Ovaj dan je namijenjen promociji vježbanja na radnom mjestu te podizanju svijesti poslodavaca da se svim zaposlenicima omogući vježbanje na radnom mjestu. Mnoge tvrtke su prepoznale ovu inicijativu te se priključile istoj, a kako to rade zaposlenici tvrtke Nestlé moći ćemo se uvjeriti i sami.

Pozivamo i ostale institucije i tvrtke da se pridruže ovoj hvalevrijednoj inicijativi, jer sa svakodnevnom aktivnošću postajemo zdraviji, a to nas čini i sretnijim zaposlenicima.

Vježbajmo pod zvijezdama!

Vježbati možemo svugdje i uvijek, a tome će i ove godine posvjedočiti #BeActive Night kada će se na Zadarskoj rivi Pozdrav suncu vježbati pod zvijezdama od 20 sati. Kroz pet športskih programa sve vježbače vodit će stručni treneri, a u predahu će svoje umijeće pokazati plesne udruge iz Zadra i okolice.

DANI OTVORENIH VRATA ŠPORTSKIH KLUBOVA I FITNESS CENTARA

Športski klubovi i športske organizacije i fitness centri u Europski tjedan sporta mogu se uključiti prijavama na službenoj stranici Europskog tjedna sporta https://europski-tjedan-sporta.hr/ te time svojim sugrađanima ponuditi dane otvorenih vrata u svom klubu ili fitnessu, odnosno komunicirati niže cijene članarine ili slične akcije.

PROGRAM EUROPSKOG TJEDNA SPORTA

OTVORENJE U HRVATSKOJ – 21. rujna (Zagreb, Europski trg, 11 sati)

SENIOR DAN – 23. rujna (Zagreb, Park Maksimir, 10 sati)

ŠKOLSKI DAN – 26. rujna (Zagreb, Trg Petra Preradovića, 11 sati)

RADNI DAN – 27. rujna (Zagreb, tvrtka Nestlé Adriatic d.o.o)

#BEACTIVE NIGHT – 28. rujna (Zadar, Pozdrav Suncu, 20 sati)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:14