MALE TAJNE SAVRŠENOG INTERIJERA

Preuređenje doma nikada nije bilo lakše i jednostavnije nego danas

    AUTOR:
    • Sponzorirani sadržaj

  • OBJAVLJENO:
  • 13.11.2019. u 10:11

Shutterstock

 

Obožavate svoj životni prostor, ali vjerujete kako je došlo vrijeme za neke promjene koje će mu dati sasvim novo ruho? Preuređenje stana može biti iznimno stresna aktivnost, ali može biti i zabavno i relaksirajuće iskustvo uz nekoliko osnovnih trikova.

Treba uzeti u obzir kako urediti mali prostor da izgleda dobro i nije zagušen, a da istovremeno imate dovoljno prostora za odlaganje stvari.

Prvenstveno iskoristite namještaj koji već imate i provjerite njegovu praktičnost prije nego se bacite u kupovinu novih komada. Činjenica jest kako namještaj zauzima najveći dio prostora, a najbolje je započeti s namještajem koji ujedno služi za skladištenje. Kako? Vrlo jednostavno, ciljajte na komade koji imaju više funkcija. Stolić s nekoliko ladica u koje možete staviti razne sitnice i magazine, klupa u hodniku u koju se mogu smjestiti obuća i kišobrani da nisu vidljivi, dječje sobe s ukrasnim kutijama i tabureima u koje se mogu pohraniti igračke i slični komadi namještaja.

Kada su u pitanju boje koje bi uklopili u svoj životni prostor, prvenstveno sve ovisi o vašem ukusu i osobnim preferencijama, ali definitivno ne možete pogriješiti sa svijetlim nijansama. Svijetle boje uvijek prostor čine većim, a bijela boja je idealna podloga jer nudi najviše opcija za ostale dekoracije. Iskoristite moć reflektivnih površina poput ogledala i staklenih stolova jer će vam one također vizualno povećati prostor.

Ako mislite kako je sve u bijelim nijansama možda presterilno za vas, poigrajte se s elementima pastelnih boja i nijansi. Jedan od trikova koji daje sasvim novi dojam jest da pobojate strop istom bojom kao i zidove. Kod namještaja poput fotelja i sjedećih garnitura birajte neutralne boje koje možete efektno "razbiti" uz eklektične detalje poput ukrasnih jastuka, dekica i prekrivača.

Kada je u pitanju kuhinja, kod nje je najbitnija njezina funkcionalnost. U manjim prostorima se javlja problem organizacije zbog nedostatka mjesta, ali nemojte očajavati jer i za to imamo rješenje. Nerijetko su u kuhinjama u prvom planu dupli sudoperi koji, iako funkcionalni, zauzimaju previše prostora. Današnja ponuda u specijaliziranim trgovinama nudi brojne modele jednostrukih sudopera, od pravokutnih, kockastih do okruglih koje s lakoćom možete prilagoditi dizajnu kuhinje.

Shutterstock
 

Imate prazan zid kojeg krase sat i kalendar? Iskoristite taj prostor i popunite ga policama od poda do stropa. Ako ne volite da vam stvari s polica svi vide, pomoću materijala poput platna izradite zavjese, a dodatnu notu otkačenosti unesite neobičnim uzorcima i kombinacijama boja. Uklanjanje kuhinjskih vrata je jednostavno i pomaže dobivanju efekta većeg prostora. Osim veće kuhinje, uklanjanje vrata će također olakšati kretanje za vrijeme kuhanja te unijeti veću dozu prirodnog svijetla.

Boja zidova, kuhinjskih aparata, radnih ploča, stolova i stolica mogu značajno utjecati na doživljaj veličine prostora. Pastelne i svijetle boje (posebice s kombinacijama bijele) reflektiraju svjetlost i vizualno povećavaju prostoriju. Intenzivne i jake boje s lakiranim finišem mogu izgledati jednako dobro, ali svakako izbjegavajte pretamne tonove crne i smeđe. Mala kuhinja zahtijeva kombinaciju funkcionalne i atmosferske rasvjete. Kako bi izbjegli previše fluorescentnog plavog svjetla kakvo daju štedne žarulje, instalirajte ih ispod nosećeg gornjeg ormarića kako bi dobili svjetlo na radnoj plohi, a iznad jedaćeg stola birajte žarulje sa zagasitijim žućkastim nijansama.

Uz malo dobre volje i dosta vremena, možete bez problema preurediti svoj dom i pretvoriti ga u novu oazu uživanja; ali možete iskoristiti priliku i osvojiti mogućnost da za vas to naprave stručnjaci. Naime, podizanjem Addiko Blic Plus kredita sudjelujete u nagradnoj igri i možete osvojiti jedan od tri makeovera pod dirigentskom palicom poznate hrvatske dizajnerice interijera Mirjane Mikulec.