Intervencijski radiolog dr. Karlo Novačić i vaskularni kirurg dr.sc. Slaven Suknaić
 Cropix za potrebe magazina Appeal /

Problem s venama možete riješiti bezbolno - u pauzi za ručak

Od proširenih vena posljednjih godina pati sve više žena i muškaraca. Radi se o oboljenju čiji su problemi daleko veći od estetskih

Bolest je nasljedna i progresivna te vremenom može dovesti do teških upalnih promjena kože oko gležnjeva, a u najtežim slučajevima i otvaranja rana (ulkusa) koji sporo cijele, često i godinama - upozoravaju iz Poliklinike Venes. Otkrivaju kako se problem može bezbolno riješiti, doslovno u pauzi za ručak.

Božidar Prezelj

“Već kod prvih simptoma - kao što su bol, težina i grčevi u nogama, brzo umaranje, osjećaj žarenja, otekline u predjelu gležnjeva te svrbež kože - treba se javiti liječniku i na taj način spriječiti eventualne komplikacije“, ističu intervencijski radiolog dr. Karlo Novačić i vaskularni kirurg dr.sc. Slaven Suknaić iz Poliklinike Venes.

Najčešći uzroci pojave proširenih vena su genetske predispozicije, dugotrajno stajanje ili sjedenje, ženski spol te neka stanja, kao povećana tjelesna težina, trudnoća i starija dob.

Doktor Novačić pojašnjava da bolest proširenih vena ima 2 komponente - vidljive izbočene, vene na površini i one nevidljive, smještene 1-2 cm ispod kože koje su glavne površinske vene i koje su uzrok problema.

“Za uspješno liječenje površinskih vena najvažnije je zatvoriti baš te glavne magistralne vene nekom od tehnika ablacije, poput one medicinskim ljepilom, koja se može obaviti doslovno u pauzi za ručak“, kaže doktor Novačić.

Cropix za potrebe magazina Appeal /

Upravo takvo iskustvo prepričala nam je 43-godišnja poslovna žena iz Zagreba, koja je svoje varikozne vene uspješno izliječila u Venesu uz pomoć medicinskog ljepila.

“Moji problemi s venama počeli su prije desetak godina nakon rođenja prvog djeteta. Vene su postale vidljivije, osjećala sam povremene bolove i zatezanja u nozi, naročito kod promjene vremenskih prilika. Kako su varikoziteti postajali sve vidljiviji - posebice s unutarnje strane desne noge u natkoljeničnom i potkoljeničnom dijelu, pojačavala se i bol. Bila je to žarna bol s presijavanjem na cijelo koljeno i bljeskovima boli prilikom hodanja“, prisjeća se gospođa Martina.

U Poliklinici Venes Dopplerom joj je dijagnosticirana površinska venska insuficijencija s varikozitetima potkoljenice.

“Obzirom na dijagnozu i imperativ da zbog poslovnih i obiteljsih obveza trebam ostati aktivna bez ograničenja, odlučila sam se za tretman medicinskim ljepilom. I nisam se pokajala. Zahvat je trajao svega 30-tak minuta. Jednim ubodom kroz kožu putem katetera i uz kontrolu ultrazvuka injicirano je medicinsko ljepilo koje je trenutno zatvorilo bolesnu venu. Nakon toga je uslijedilo 48-satno nošenje kompresivne čarape bez ikakvih drugih terapija medikamentima, bez poštede od uobičajnih aktivnosti. Dapače, preporučeno mi je kretanje, šetnja, aktivnost...dakle, uobičajni tijek svakodnevnih aktivnosti uključujući vožnju automobilom odmah po završenom zahvatu“, objasnila je.

Nakon tjedan dana skinut joj je flaster s mjesta uboda, a s flasterom, kaže, kao da su nestali svi simptomi i tegobe koji su je prije zahvata mučili.

“Za medicinsko ljepilo se najčešće odlučuju sportaši i poslovni ljudi, ali i svi koji se žele bezbolno riješiti proširenih vena i bez ograničenja nastaviti sa svojim aktivnostima. Ova metoda ne ostavlja ožiljke ili bilo koja druga oštećenja na koži, a rezultati su vidljivi vrlo brzo. Ovaj zahvat preporučuje se i tijekom ljeta zbog nepostojanja rana i rezova pa nema straha od infekcija. Cijanoakrilatno ljepilo se već godinama koristi u medicinske svrhe i dokazano ne šteti organizmu“, ističe dr. Novačić.

Ako imate problema s venama, ne oklijevajte nas posjetiti: www.poliklinika-venes.hr

Linker
13. travanj 2024 14:34