Pula je nestrpljiva na potezu su - filmovi!

 

Ljubav filma i Pule bit će potvrđena 66. put za devetodnevnog filmskog doživljaja, od 13. srpnja do 22. srpnja. Za Pulski filmski festival sve je već spremno, interes publike za filmske projekcije u poznatom kinu pod zvijezdama iznimno je velik već od prvog dana puštanja karata u prodaju, popunjene su filmske radionice, u pulskim galerijskim prostorima otvaraju se izložbe koje prate festival i sedmu umjetnost, a u ljetnu gradsku vrevu su se umiješali panoi plakata filmova u utrci za ovogodišnju Zlatnu arenu, što je najpouzdaniji i nadasve prepoznatljiv znak da je Festival u visokom startu.

Bogat filmski program uskoro će zauzeti pet pulskih lokacija, a u samu Arenu ove će se godine vratiti Popularna Pula, najrazvikaniji filmovi iz Međunarodnog programa koji će ove godine označiti biografski filmovi o velikim svjetskim umjetnicima. Velebna filmska pozornica spremna je za recentne uspješnice domaće filmske produkcije, od kojih u ovom izdanju Festivala ima i nekoliko dugoočekanih premijernih naslova, poput Dnevnika Diane Budisavljević, Dane Budisavljević i Generala, Antuna Vrdoljaka koji će pred najvećom publikom u Hrvatskoj uslijediti tik nakon svečanog otvorenja.

Nakon podjele nagrada ovogodišnjim laureatima koji će se tražiti među osam hrvatskih i šest filmova manjinske koprodukcije, u subotu 20. srpnja, Arena će ugostiti i glazbeno-dokumentarni film posvećen Oliveru Dragojeviću, glazbeniku koji je na istoj pozornici u više navrata nastupao, a projekciji filma će uslijediti i dosad neobjavljena snimka glazbenikova slavljeničkog koncerta održanog u zagrebačkoj Areni 2017. godine. Po običaju, za posljednji dan Festivala filmsko platno u Areni rezervirano je za najmlađe gledatelje, u nedjelju 21. srpnja prikazat će se 'Kralj lavova', a istu vjernu publiku Festivala dočekuje svako jutro u Istarskom narodnom kazalištu njima omiljen program, Pulica.

Filmski festival uza se veže niz programa koji su postali njegove neraskidive sastavnice: posvećeno se odgaja mlada filmska publika filmskim programima Male Pule, svoje svakodnevno mjesto u programu imaju najnoviji studentski radovi, svake se godine izabire Zemlja Prijatelj, ove godine je to Turska, gleda se program Kratka Pula, a tu je i filmofilima nezaobilazan program Europolis. Ovogodišnji Festival ima i novi nenatjecaljski program, Kontrapunkt posvećen filmovima koji donose nove estetike ili žanrovski obogaćuju hrvatski film.

Arena je spremna, neka film zavlada Pulom!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:58