Redovan očni pregled otkriva skrivene bolesti oka

    AUTOR:
    • Promo

  • OBJAVLJENO:
  • 20.08.2018. u 12:41

 

Kako starimo javljaju se očne bolesti koje, ukoliko se ne kontroliraju i ne liječe mogu ozbiljno ugroziti vidnu oštrinu i poremetiti kvalitetu života.

Tu prvenstveno govorimo o:

  1. katarakti ili sivoj mreni
  2. glaukomu (bolesti povišenog očnog tlaka) i
  3. makularnoj degeneraciji.

Sve tri očne bolesti su prvenstveno bolesti starije životne dobi, pa je velika vjerojatnost da svaka osoba unutar životnog vijeka, a pogotovo u starijoj dobi razvije barem jednu od navedenih očnih oboljenja. Kataraka je najučestalija od sve tri očne bolesti, jer je statistički gledano dobije gotovo svaka druga osoba starija od 65 godina. Ono što je najbitnije reći za kataraktu je da se ne može liječiti kapima i da je jedini način izlječenja – operativno uklanjanje. Na operaciju sive mrene ili katarakte ne treba čekati dok mrena sazrije, već se najbolji rezultati postižu upravo operacijom katarakte u početnoj fazi. Operacije se izvodi ambulantno, uglavnom samo u kapljičnoj anesteziji, a oporavak je vrlo brz. Ukoliko je mrena tvrda jer se predugo čekalo na operaciju, mogućnost komplikacija nakon operacije se povećava.

 

Glaukom je usko vezan uz simptom povišenog očnog tlaka. Provjeru imate li povišeni očni tlak treba obaviti jednom godišnje nakon 40. godine života. Glaukom je bolest koja u pravilu nema simptoma i ne boli, pa se zbog toga često naziva "tihim ubojicom vida". Ukoliko se glaukom ne dijagnosticira i ne liječi na vrijeme, tada potiho uništava vidni živac i postupno bespovratno sužava vidno polje. Glaukom može dovesti i do sljepoće ako se bolest zanemari. Uz dijabetičku retinopatiju, glaukom je vodeći uzrok sljepoće na svijetu. Kontrola glaukoma ne uključuje samo mjerenje očnog tlaka, već uključuje snimanje vidnog polja, te barem jednom godišnje snimanje vidnog živca metodom OCT. Danas se glaukom osim lijekovima može liječiti i laserom te u nekim slučajevima i operacijski s ciljem postizanja najboljeg rezultata za svakog pacijenta individualno.

Vlažni oblik makularne degeneracije danas se liječi injekcijama različitih lijekova u oko. Rezultati su dobri, no liječenje zahtijeva česte kontrole i višekratne injekcije koje će zadržati postignuto stanje.

 

Kompletan oftalmološki pregled u ranoj fazi bolesti omogućuje pravodobno liječenje i dijagnosticiranje bolesti oka koje u protivnom kontinuirano napreduje i uzrokuju nepovratno oštećenje oka i očnog živca. Pobrinite se za zdravlje vaših očiju i iskoristite akciju u Poliklinici Bilić Vision gdje ovakav kompletan očni pregled umjesto 500, sada iznosi 250kn. Iskoristite ovaj popust do 31.08.2018. i nazovite u Polikliniku Bilić Vision na broj: 01/4678 444 ili se naručite online putem web stranice www.bilicvision.hr.