Akcija „Korak u život“

Rotary klub Zagreb Kaptol do sada osigurao 220 stipendija

Poznato je da Hrvati vole pomagati jedni drugima. Ali nam se mora ukazati na one kojima je pomoć potrebna.
 Boris Kovacev / CROPIX

Tako je prije devet godina ugledni liječnik prof. dr. Josip Paladino i član Rotary kluba Zagreb Kaptol ukazao na skupinu mladih ljudi koji su nakon što završe srednju školu prepušteni sami sebi. I pokrenuo humanitarnu akciju „Korak u život“ čiji je cilj omogućiti nastavak školovanja djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

U Hrvatskoj godišnje više od 200 djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi završava srednju školu, ali nema mogućnosti za daljnje fakultetsko obrazovanje. Rotary klub Zagreb Kaptol u kontinuitetu od 2008. svake godine stipendira mlade ljude koji po završetku srednje škole moraju napustiti domove za nezbrinutu djecu i udomiteljske obitelji pa je tako „Korak u život“ do sada osigurao više od 220 stipendija.

„Prof. dr. Paladino je vidio da postoji skupina mladih koje sustav prati do kraja srednjoškolskog obrazovanja, a potom ih pusti. Onda su prepušteni sami sebi. Često nemaju ni smještaj, a kamoli sve drugo potrebno za daljnje školovanje. Njima mjesečna financijska pomoć itekako dobro dođe“, govori nam predsjednik Odbora za dodjelu stipendija Korak u život, Zlatko Stić, inače ravnatelj prirodoslovne škole Vladimir Prelog.

Stipendija je osmišljena 2008. godine, a generaciji 2009./2010. su dodijeljene prve stipendije. „Rotary klub Zagreb Kaptol raspisuje natječaj za dodjelu stipendije početkom svake akademske godine za djecu bez adekvatne roditeljske skrbi koja su redovno upisala prvu godinu fakulteta. Dio novca se prikupi u klubu, dio od poziva građana na humanitarni broj telefona i dio od akcije koju jednom godišnje organiziramo u vidu nekog koncerta ili kao što je ove godine slučaj, baletne predstave 'Labuđe jezero', u Hrvatskome narodnom kazalištu, dok dio novca stiže i iz hrvatskih tvrtki“, pojašnjava Stić. U prosjeku se, kaže, svake godine na natječaj javi oko 30 studenata. Iako uglavnom svi zadovoljavaju osnovne kriterije, zamolbe se boduju prema Pravilniku „Koraka u život“.

„Kriteriji su ocjene iz sva četiri razreda srednje škole, državne mature i izvanškolskih aktivnosti na temelju čega utvrđujemo rang listu te prema raspoloživim sredstvima određujemo broj stipendija“, govori predsjednik Odbora za dodjelu stipendija „Korak u život“. Stipendija iznosi 1.600 kn mjesečno u trajanju od pet godina, koliko iznosi prosječno fakultetsko obrazovanje, a od stipendista se očekuje da redovno upisuje svaku akademsku godinu.

Rok za podnošenje molbi zaključen je 1. studenoga 2017. godine, a odluku o dodjeli stipendija odbor Rotary kluba Zagreb Kaptol donijet će ovih dana, u roku od 15 dana po završetku natječaja. Veliko finale akcije bit će u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 12. studenog uz balet 'Labuđe jezero' za koji su ulaznice već rasprodane, ali sredstva za novu generaciju studenata skupljaju se i pozivom na humanitarni broj telefona 060 9002 za koji su linije otvorene sve do 15. siječnja 2018. te izravnim uplatama na žiro račun akcije HR3423600001502175320.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:17