Televizor budućnosti

Samsungov televizor QLED 8K prozor je u budućnost koja još nije stigla

Autor: Damjan Raknić
 Samsung

Samsungov 65-inčni QLED 8K, televizor s dijagonalom dugačkom 165 centimetara i mogućnošću prikazivanja sadržaja u 8K rezoluciji (7680 x 4320 piksela), na površini djeluje kao nepotreban luksuz, jer gotovo nigdje nećete naletjeti na sadržaj u 8K rezoluciji. Međutim, to ne znači da u njemu nećete uživati, jer će vam splet tehnologija koje stoje iza tog “nepotrebno” detaljnog ekrana omogućiti da na nov način gledate sadržaj u punoj, visokoj definiciji (1920 x 1080 piksela) i 4K rezoluciji (3840 x 2160 piksela).

QLED 8K na raspolaganju ima više od 33 milijuna piksela, četiri puta više od 4K televizora i 16 puta više od televizora u punoj visokoj definiciji, a njima upravljaju Samsungovi Quantum 8K procesor i umjetna inteligencija, koji sadržaj koji nije 8K pretvaraju u 8K sadržaj, pri čemu ovaj televizor pokazuje svoju pravu vrijednost. Na njemu smo testirali sve vrste sadržaja - od Netflixa u visokoj i ultra visokoj definiciji, preko YouTube videa u 4K rezoluciji, do igara koje smo pokretali na PlayStation 4 Pro konzoli i svi su izgledali vrhunski.

Samsung

Netflixov sadržaj u ultra visokoj definiciji poput znanstveno-fantastičnog “Potpunog sjećanja”, romantične komedije “Netko sjajan” i dokumentarnog filma “Bijele kacige” detaljan je i oštar, a boje su žive, pogotovo ljudska koža. Neon, beton i hologrami koji dominiraju ambijentom u “Potpunom sjećanju” djeluju autentično, New York u filmu “Netko sjajan” ostavlja dojam pravog grada u kojem se živi i radi nevjerojatnim tempom, a razrušeni sirijski gradovi prikazani u “Bijelim kacigama” efektno prenose emociju i opasnost svakodnevnog života u ratnoj zoni. YouTube videi snimljeni na atraktivnim lokacijama diljem svijeta, koji pokazuju i prirodu i životinje, možda ne mogu zamijeniti pravu stvar, no opasno joj se približavaju. Osobito efektno bilo je gledati kako riječni vodomar uranja u vodu i kljunom grabi plijen.

Samsung

Praznik za oči bilo je i igranje video igre “Horizon: Zero Dawn” na PlayStationu 4 Pro. QLED 8K omogućuje igranje video igara s prilagođenim postavkama koje to iskustvo čine pravom uživancijom. Inovativna kombinacija prirode i tehnologije koja se može vidjeti u “Horizon: Zero Dawn” izgleda fenomenalno, no spomenute posebne postavke za igranje najbolje dolaze do izražaja kada je riječ o pokretima glavnog lika Aloya. Neovisno o tome je li riječ o šuljanju, skakanju, rukovanju lukom i strijelom ili eliminiranju neprijatelja kopljem, Aloyjine kretnje su prirodne i nijansirane, što igraču pomaže da stvori povezanost s likom. Naravno, animacije njezinog lica također su izvrsne, ali važnije je da su joj pokreti tijela jasni i precizni. Ugodnije igranje na QLED 8K omogućava i FreeSync tehnologija, koja televizoru dopušta “sinkronizaciju” sličica koje mu igračka konzola šalje i koje prikazuje igraču. Zbog FreeSync tehnologije igrač će uvijek gledati jasnu sliku koja neće poskakivati.

Situaciju dodatno poboljšava činjenica da sliku možete dodatno poboljšati paljenjem HDR+ načina gledanja, odnosno povećanog visokog dinamičkog raspona. U tom slučaju više od 3000 nita slici će dati još više živosti i jasnoće. Također, i ne manje bitno, zbog tehnologije tzv. moljčevog oka televizor odlično funkcionira i u dobro osvijetljenim sobama. Naime, panel za prikazivanje slike na QLED 8K nije ravan, nego simulira građu oka moljca te zbog toga može apsorbirati i preusmjeriti dio svjetlosti koja do njega dolazi. Ta tehnologija u sinergiji s načinom prikazivanja crne Ultra Black Elite televizoru omogućuje prikazivanje duboke crne boje u praktički svim svjetlosnim uvjetima. Samsung drži da slika na QLED 8K nosi indeks kvalitete slike (PQI) od 4000, što nagovještava da je spomenuti televizor zaista impresivan stroj.

Samsung

Kako i priliči ovako sofisticiranom televizoru, slika mu se može dovesti do savršenstva ako ste, naravno, spremni uložiti nešto vremena u kalibraciju elemenata kao što su pozadinsko osvjetljenje, svjetlina, lokalno zatamnjenje, temperatura boje i slično. QLED 8K u tom smislu nudi stvarno pregršt mogućnosti, a nekima će biti dovoljno odabrati unaprijed posložene postavke kao što su Film ili Standardno. Kad god na nekom televizoru, pa tako i na ovom, imate mogućnost prilagodbe prikazivanja slike na način prikazivanja koji je pogodan za filmove, obavezno to napravite. U većini slučajeva slika će već tada biti poprilično dobra, a “filmski” način prikazivanja odlična je baza koju možete nadograđivati.

I dok se od QLED 8K očekuje da 4K uspješno pretvara u 8K, pravo iznenađenje nastupilo je kada smo na njemu gledali sadržaj u punoj visokoj definiciji. “Gospodar prstenova”, trilogija filmova redatelja Petera Jacksona s početka stoljeća, prepuna spektakularnih kadrova fantastičnog Međuzemlja, na ovom televizoru izgleda fantastično, neovisno o tome je li riječ o dijaloškim scenama ili poznatim bitkama. S druge strane, igranje video igara u punoj visokoj definiciji na QLED 8K nije najbolje. Premda je QLED 8K PlayStation 4 igri “Sekiro: Shadows Die Twice” pomogao da izgleda dobro u 8K, fundamentalni nedostatak kakvoće slike ipak se osjetio. Naravno, to nije krivica igre ni televizora, već samo putokaz za kupovinu.

Samsung

Spomenuti Quantum 8K ne poboljšava samo sliku, nego daje doprinos i zvuku QLED 8K. Naime, televizor nudi mogućnost reprodukcije zvuka koji je sadržajno optimiziran, odnosno koji se prilagođava sadržaju. Zvučnik televizora snage 60 Watta i više je nego dovoljan da svaku sobu pristojne veličine ispuni kvalitetnim zvukom. To mu polazi za rukom zahvaljujući shemi za digitalnu kompresiju zvuka Dolby Digital Plus, koja omogućuje opremanje televizora s više kanala zvuka. U slučaju QLED 8K riječ je o 4,2 kanala i kvalitetnijim zvukom u smislu količine prenesenih podataka. Naravno, ništa neće zamijeniti kućno kino i kvalitetne zvučnike, no QLED 8K nudi odličan zvuk.

Na istoj razini kao i tehničke karakteristike nalaze se i računalna rješenja koja maksimalno olakšavaju baratanje ovim impozantnim televizorom. Davno su prošla vremena kada je televizor služio isključivo za gledanje zemljane televizije i QLED 8K u tom pogledu predstavlja najnoviju iteraciju vizije televizora kao, zapravo, još jednog računala. Vi preko njega možete surfati internetom, provjeravati svoj Facebook profil, gledati YouTube, Netflix i ostale video servise, a možete ga povezati i s mobitelom te otključati cijeli niz mogućnosti kao što je prijenos sadržaja s mobitela na QLED 8K i obratno. Televizor vam može služiti kao kontrolna točka za druge međusobno povezane pametne uređaje, a u sebi sadrži i aplikaciju Steam Link koja će ljubiteljima video igara omogućiti igranje igara iz vaše Steam biblioteke na QLED 8K. Ako kojim slučajem televizor ne spojite s mobitelom, kroz ove brojne opcije kretat ćete se jednostavnim daljinskim upravljačem koji u usporedbi s nekima od samo prije nekoliko godina djeluje kao minimalistička skulptura.

Samsung

QLED 8K nudi pregršt mogućnosti za povezivanje pa su tu četiri HDMI ulaza, tri USB ulaza, optički izlaz za zvuk, ulaz za zemaljsku kablovsku televiziju i mrežni ulaz. Međutim, ako slučajno u blizini nemate mrežni kabel, televizor s internetom možete povezati bežično. Korisničko iskustvo je fantastično, nijedna opcija od vas nije udaljena više od tri klika daljinskim ili mobitelom, a povezanost televizora s internetom znači da ćete si brzo moći pomoći i sa složenijim problemima kao što je precizna kalibracija slike. Naglasak je na brzini jer procesor televizora omogućuje lagano prebacivanje s izvora na izvor, a da nijedan ne morate gasiti.

Općem dojmu futurizma doprinosi i minimalistički dizajn televizora. Naime, sam ekran gotovo da ni nema rub, pa se čini kao da lebdi, čak i kada je na stalcima, odnosno nogama. Televizor je začuđujuće tanak, no to je zato što je sva pamet QLED 8K modela dislocirana u upravljačku kutiju koja se jednim jedinim kabelom spaja s televizorom, što će vam uvelike olakšati upravljanje kablovima brojnih uređaja koje ćete htjeti koristiti u tandemu s televizorom. Unatoč tome, uređaj je svejedno poprilično težak te s postoljem teži 30,5 kilograma (29,5 bez postolja). Način montaže uvelike će odrediti koliko ćete televizoru morati dati prostora. Ako se odlučite držati ga na nogama, odnosno stalku, nabavite komodu koja je duboka barem 35 centimetra i široka barem 150 centimetara. S druge strane, ako ga montirate na zid, sa zadovoljstvom vam možemo reći da će “stršati” svega 3,5 centimetra, što je stvarno malo. Naša je preporuka da zid na koji će montirati televizor obojite u crno (postoji razlog zašto se u kinu za vrijeme projekcije svjetla gase i zašto je prostorija jako mračna).

Samsung

Samsung vam i na ovom modelu kroz ambijentlni način rada omogućuje da televizor koristite kao svojevrsni ukras ili dinamičnu umjetničku instalaciju. QLED 8K po pitanju energetske učinkovitosti nosi ocjenu D, pa vam savjetujemo da dobro razmislite hoćete li baš svaki put kad ga ne koristite paliti Ambient Mode.

Zaključno, jedini pravi minus u moru pluseva Samsungovog QLED 8K televizora je taj što trenutačno ne postoji naširoko dostupan 8K sadržaj. Samsung je toga svjestan, ali to ne znači da spomenuti televizor nije odlična investicija za svakoga tko iz dostupnih medijskih sadržaja želi izvući apsolutni maksimum. Slika je izvrsna, a pretvaranje sadržaja u 8K impresivno, pogotovo u slučaju sadržaja u 4K rezoluciji. Korisničko iskustvo je fantastično, a zahvaljujući brojnim opcijama za spajanje, televizor možete koristiti kao kontrolnu točku svog pametnog doma. Istina, cijena nije za svakoga (u trenutku pisanja ovog teksta najniža cijena televizora iznosila je 29.999,99 kuna), međutim, ne može se reći da nije opravdana. Želite li hrabro zakoračiti u budućnost kućne zabave, s ovim televizorom nećete pogriješiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:07