BESPLATNE KONZULTACIJE

Stomatolozi o poremećajima u prehrani i njihovom utjecaju na zube

Hrana koju jedemo omogućava nam dovoljno energije za rad, učenje i obavljanje svih aktivnosti koje volimo. Jako je važno unijeti dovoljne količine nutritivno vrijedne hrane kako bi naš organiziram dobro funkcionirao, stoga poremećaji u prehrani predstavljaju ozbiljan problem.

Pothranjenost i utjecaj na cjelokupno zdravlje

Poremećaji u prehrani ulaze u psihološku skupinu poremećaja koji često mogu imati utjecaj na ukupno mentalno, fizičko i emocionalno zdravlje osobe. Ni jedan sustav u tijelu nije pošteđen pa to vrijedi i za usnu šupljinu i oralno zdravlje. Stomatolozi iz Poliklinike ARENA, svjesni velikog problema, žele educirati svoje pacijente o poremećajima u prehrani, ali i ohrabriti sve koji pate od istih da potraže pomoć i vrate se dobrim prehrambenim navikama.

Simptomi poremećaja u prehrani mogu se neko vrijeme skrivati od obitelji, prijatelja ili kolega na poslu, ali rijetko kad i od stomatologa.

Naime, želučana kiselina kao posljedica učestalog izbacivanja hrane može ostaviti neizbrisive tragove na zubima koje će stomatolog primijetiti prilikom pregleda zubi i usne šupljine. Zubna caklina trpi ogromna oštećenja, zubi se troše i smanjuje im se volumen, mijenjaju boju, a javlja se i njihova preosjetljivost.

Nakon izbacivanja hrane i izlaganja zubi želučanoj kiselini, važno je isprati usnu šupljinu ili promućkati vodom. Na četkanje zubi zubnom četkicom važno je pričekati barem 30 minuta nakon obroka kako bi se zaštitila zubna caklina.

Anoreksija

Ovaj poremećaj prehrane karakterizira izrazito ograničen unos hrane. Glavni rizik za oralno zdravlje kod anoreksije je pothranjenost. Nedovoljna količina hranjivih tvari može dovesti do osteoporoze koja slabi čeljusnu kost, što dovodi do gubitka zuba. Većem stupnju rizika izložene su osobe čiji rast i razvoj zubi još nije završen, zbog nedovoljnog unosa hranjivih elemenata za zdravlje zubi. Nije neuobičajeno ni krvarenje desni, a žlijezde slinovnica mogu nabubriti i proizvesti nedovoljnu slinu, što rezultira suhim ustima.

Bulimija

Kao i anoreksija, bulimija je bolest koja nosi psihička i fizička oštećenja. Karakteriziraju je razdoblja prejedanja nakon čega slijedi izbacivanje hrane. Kad se govori o oralnom zdravlju, ovaj proces može dovesti do raznih negativnih pojava sa zubima pa čak i do gubitka zuba uslijed djelovanja želučane kiseline.

Liječenje i oporavak

Smetnje u ishrani vrlo su ozbiljan problem. Potrebna je pomoć i podrška prijatelja i obitelji, kao i psihološka pomoć. Stomatolog također ima veliku ulogu u minimiziranju i saniranju štete uzrokovane kiselinom i pothranjenosti.

U takvim slučajevima preporučuje se i korištenje paste za zube s većim udjelom fluora.

Postoje različiti stomatološki tretmani i terapije koji se koriste u cilju vraćanja zdravog i lijepog osmijeha. Ovisno o oštećenjima, zubi se mogu liječiti endodoncijom i drugim zahvatima, a estetika se često rješava pomoću keramičkih ljuskica ili zubnih krunica.

Vaše cjelokupno zdravlje je važno. Nemojte ga zanemariti...

Obratite se za pomoć i savjet u zagrebačku stomatološku Polikliniku ARENA na broj telefona 01/6542-655.

Stomatološka poliklinika ARENA
Remetinečki gaj 2k, 10020 Zagreb
Tel: 01/6542-655
Web: http://www.arenapoliklinika.hr
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Facebook page: https://www.facebook.com/ArenaPoliklinika/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:06