iROBOT ROOMBA

SVJEDOČANSTVO ČITATELJICE IZ ZAGREBA Kako sam preživjela tjedan dana bez prašine

Testirali smo robot usisavač u stanu od 29 kvadrata i evo što smo otkrili!

Zadatak: testiranje robota usisavača
Naziv: iRobot Roomba 876
Tester: Helena, 30, podaci poznati redakciji
Mjesto radnje: stan od 29 četvornih metara prepun pragova i prašine
Cilj: manje usisavanja, a više druženja

Živim u blizini Kvatrića u zgradi s nekoliko stanova i održavam dobre odnose sa susjedima pa me zato nije iznenadilo kada me jednu večer zaustavila susjeda s prvog kata i pitala želim li sudjelovati u malom kućnom eksperimentu. Da stvari budu malko jasnije, susjeda mi je jedna od urednica Doma i dizajna te je dobila na testiranje novu iRobot Roombu. Budući da me dobro poznaje i zna da sam uvijek spremna na nove izazove, a i da radim puno i često nemam vremena, činila sam joj se kao savršen kandidat za taj zadatak. "Hajde, samo moraš pustiti robota da tjedan dana radi svoje i to je to!"

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jednim dijelom zbog znatiželje, a dijelom i zbog održavanja dobrosusjedskih odnosa, pristala sam joj pomoći i nekoliko dana kasnije s veseljem preuzela 6,35 kg tešku kutiju u kojoj se skrivao moj novi kućni pomagač na tjedan dana. Zapravo sam jedva čekala otvoriti golemu kartonsku kutiju pa sam doslovce s vrata, još u kaputu, krenula raspakiravati ovo čudo tehnologije.

Naravno, u svojem uzbuđenju potpuno sam zaboravila jedan sasvim logični preduvjet za rad bilo kojeg uređaja, a to je napunjena baterija. Morala sam odgoditi svoje prvo iskustvo s potpomognutim čišćenjem sve dok se moj novi iRobot nije prvi put napunio. Srećom, stanica za njegovo punjenje iznimno je jednostavan sustav pa je tako moj iRobot našao svoje mjesto u kuhinji i prenoćio na punjaču. Idući korak bio je proučavanje uputa. Kao pravi nestrpljivac samo sam preletjela po knjižici da vidim što treba sve povući, kliknuti i odvojiti da malac bude spreman očistiti dosadnu prašinu koja se počela skupljati u muceke po uglovima u stanu jer već danima ni dečko ni ja nismo bili u stanju nakon posla baciti se još i na čišćenje, a pritom smo i kraljevi odgađanja.

via GIPHY

Dan kasnije iRobot je bio napunjen, upute prelistane, svi osnovni preduvjeti ispunjeni, potreba za poštenim čišćenjem neosporiva, a ja napokon spremna stisnuti Start. Taman kad sam krenula rukom prema robotiću uhvatila sam se kako kao dijete s oduševljenjem čučim usred sobe nad tom malom crnom kutijom kao nad novom igračkom. Čim sam stisnula gumb, Start je počeo svijetliti, robot se oglasio i počeo zujati i plesati po sobi.

Gotovo 45 minuta kasnije i još sam ga pratila u stopu uokolo po stanu sva u čudu. Živim u stanu u kojem podovi nisu svi na istoj razini, sobe imaju pragove i podovi su različitih materijala, no robotić se nije dao smesti. Ako ne bi uspio prijeći preko praga, samo bi se okrenuo i nastavio raditi pa pokušao ponovno kasnije. Nije se činilo kao da ima problema sa svladavanjem tepiha i linoleuma pa sam ga pustila da radi u predsoblju dok ja odrađujem neke tipične kućanske poslove, poput pokretanja perilice za rublje i slaganja osušenog rublja.

Čula sam ga kako se hrabro bori s pragovima i sa znatiželjom bih svako malo provirila da vidim što se zbiva. U jednom me trenutku iznenadio, iz trećeg se pokušaja uspio popeti u kupaonicu i pridružiti mi se dok sam razvrstavala rublje. Površina moje kupaonice zaista je mala pa sam se morala izmicati kako bi mogao obaviti svoj posao. Došao bi do mene, dotaknuo bi me i okrenuo se te uputio u drugom smjeru, kao da smo u smiješnoj igri flipera.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nakon gotovo sat i pol druženja već sam počela razgovarati s njim i navijati. "Možeš ti to, ajde u sobu, ajmooo!" I zaista, u jednom trenutku je uspio svladati i najviši prag u stanu koji ga je odvajao od dnevnog boravka. Odlično, pokupit će borove iglice koje svakodnevno ispušta moj siroti, pomalo zapostavljeni živi bor.

Te je večeri moj dečko robotića dočekao s istim oduševljenjem i fascinacijom, pazeći da ga ne zgazi i bježeći od njega po stanu. Što bi tek bilo da imamo kućnog ljubimca? Zajedno smo hodali za robotićem po stanu smijući se svaki put kad bi malac promijenio smjer. Neometani blagim zujanjem u drugoj prostoriji večerali smo i prepričavali svoj dan dok je robot neumorno čistio.

Moram priznati, nisam ga praznila nakon svakog korištenja jer mi je tjedan bio hektičan, a on toliko nenametljiv da bih ga jednostavno smetnula s uma. Prvi dan je samo dva sata zujao po stanu od jedva 30 kvadrata, a svako iduće čišćenje nije trajalo ni dvadeset minuta, zato što nije bilo potrebe za većim čišćenjem. Ma, nije se mogao baš toliko napuniti!

Prvi put smo ga dečko i ja ispraznili tek kad je došlo vrijeme da ga spakiram za odlazak. Pažljivo smo ga okrenuli i izvadili koš, filter i valjke pa polako počeli sve čistiti od nakupljene prašine. Sam postupak nije trajao više od nekoliko minuta. Količina prašine koju smo uspjeli izvući iz koša bila je zapanjujuća! Dečko je prstima vadio sive grumene dok sam ja čistila valjke. Ozbiljno? To sve je bilo u našem stanu, to smo udisali? Gledali smo se par minuta u nevjerici i uz gađanje bacili sve nakupljeno u smeće.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sad nam je samo preostalo da ga složimo, smjestimo u kutiju i vratimo natrag. Iskreno govoreći, bilo mi je žao što ga moram vratiti. U tjedan dana uspjela sam se naviknuti na tu plešuću crnu kutiju koja me spašavala od vidljivih i nevidljivih nečistoća i prašine. S ponosom mogu reći da su pregovori s dečkom o nabavljanju zajedničkog robotića prošli svoju početnu fazu, sad još samo treba početi stavljati sa strane novac za našeg novog člana obitelji. Veselim mu se!

Helena

Roomba je više od kućanskog uređaja, jednom kada ju zavolite teško ćete moći bez nje... Sada je jedinstvena prilika u kojoj možete uštediti čak 1.000kn.

iRobot Roomba 876 od 15.2. do 31.3.2017. možete pronaći po akcijskoj maloprodajnoj cijeni od 4.499,00 kn. Dostupna je kod ovlaštenih prodavatelja Elipso, iRobot štand, Top Shop, eKupi, Pevec, Svijet Medij, Abrakadabra, Harvey Normann, Vezo Commerce i na iRobot Hrvatska, a sve dodatne informacije o proizvodu i akciji nalaze se ovdje

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:30