Tko je Helen Doron, žena koja je promijenila način na koji se uči engleski jezik?

    AUTOR:
    • Promo

  • OBJAVLJENO:
  • 05.09.2017. u 13:00

Jezikoslovka i edukatorica koja je revolucionirala podučavanje engleskog jezika razvila je metodu koja imitira način na koji bebe uče materinski jezik

 

Kad u Google utipkate „Helen Doron“, u rezultatima pretrage - uz informacije o inovativnoj metodi učenja engleskog jezika i najbližim centrima u kojima se provodi - pojavit će se i nasmiješeno lice žene zahvaljujući kojoj približno dva milijuna djece danas govori engleski.

Ona je Helen Doron, britanska jezikoslovka i edukatorica koja je prije više od tri desetljeća revolucionirala podučavanje engleskog kao stranog jezika, razvivši metodu koja imitira način na koji bebe uče materinski jezik.

Inspiracija u glazbi

I razvoj metode počeo je – učenjem. Točnije, podukom violine. Prije gotovo 31 godinu Helen je svoju četverogodišnju kćer upisala na sate violine kod učitelja koji je podučavao po metodi Suzuki. Riječ je o metodi koja zastupa prirodno podučavanje glazbe te učenje oponašanjem, po sluhu i kroz igru. Bila je zadivljena uspjehom metode, što ju je potaknulo da njene elemente iskoristi u razvoju vlastite metode podučavanja engleskog jezika. Godine 1985. kreirala je materijale za podučavanje kako bi pomogla djeci u razumijevanju i reproduciranju engleskog. Uvidjela je da su čitanje i pisanje sasvim različite vještine od razumijevanja i reprodukcije, a u školama se jezik podučavao isključivo putem čitanja i pisanja. Revolucionarna metoda Helen Doron omogućila je djeci da reproduciraju i razumiju engleski prije nego što nauče čitati i pisati – baš kao što je to s materinskim jezikom.

Što ranije, to bolje!

Čak i bebe mogu naučiti engleski metodom Helen Doron. Svoj prvi tečaj za rani engleski kreirala je na temelju načela pozitivnih povratnih informacija i ponavljanog slušanja. U početku je sama snimala pjesmice, rime i priče te podučavala djecu u svom susjedstvu u sjevernom Izraelu. Rezultati su bili zadivljujući. Helenina metoda podučavanja engleskog stvorila je odgojno okruženje slično prirodnom procesu usvajanja materinskog jezika.

Helen je nastavila razvijati materijale za podučavanje i počela obučavati druge učitelje kako da se služe njezinom metodologijom. S godinama se Helen Doron English od izvornog programa za djecu proširio i razvio dobno prikladne tečajeve, od onih namijenjenih bebama od 3 mjeseca pa sve do tečajeva za tinejdžere do 19. godine života.

Video 2 minutes with Helen Doron

 

Helenina ideja vodilja bila je i ostala u potpunosti iskoristiti sposobnosti učenja kod djece svih dobi i stvaranje prvorazrednih programa za učenje. Helen i njeni razvojni timovi nastavljaju krčiti put podučavajući djecu tijekom emocionalnog, fizičkog, kreativnog i intelektualnog rasta i razvoja.

Najbolji u podučavanju

Svi programi Helen Doron English – od Baby's Best Start za bebe do Teen English za tinejdžere do 19 godina – razvijeni su pod nadzorom i vodstvom same Helen Doron. Razvojni timovi sastoje se od lingvističkih stručnjaka, EFL (Engleski kao strani jezik) stručnjaka i stručnjaka za rani razvoj djeteta.

Sve priče, pjesme i animacije kreirane su posebno za sustav Helen Doron English kako bi odgovarale vokabularu prilagođenom za svaki pojedini tečaj. Jednako tako, sve su aktivnosti i igre osmišljene kako bi djeci pružile izazovno i zabavno iskustvo te olakšale usvajanje vokabulara.

Helen Doron u Hrvatskoj

Helen je prošle godine posjetila Dubrovnik, gdje se održavala svjetska konferencija metode Helen Doron. Govorila je o nastanku te vrhunske metode učenja, uspješne u cijelom svijetu, te o tome kako se ona kontinuirano poboljšava najrecentnijim spoznajama i novim tehnologijama, kao što su augmented reality, aplikacije za tablete i mobilne uređaje te crtanim filmovima. Na konferenciji je Danijela Haralović, vlasnica hrvatske franšize Helen Doron, istaknula kako su djeca i roditelji od Osijeka do Dubrovnika prepoznali kvalitetu ove metode te naglasila komponentu ženskog poduzetništva.

Naime, škole Helen Doron u Hrvatskoj zapošljavaju 75 ljudi, od čega su većina žene.

U Hrvatskoj se na 30 lokacija podučava engleski po toj inovativnoj metodi, a svatko tko želi može sudjelovati u besplatnom oglednom satu i provjeriti zašto je Helen Doron English engleski koji djeca vole. Prijaviti se možete putem web-stranice www.helendoron.hr.