SAVJETI PROFIĆA

Top 6 pravila za savršeno uređenje dječje sobe

Evo kako bezbolno opremiti carstvo za najmlađe i ne pogriješiti!

Poznate hrvatske arhitektice Kora Demel Zadro i Sandra Meštrović otkrivaju glavne savjete za odabir boja i materijala, savjetuju na čemu možete uštedjeti koju kunu, a na čemu nikako ne i definiraju školski nužan raspored komada namještaja i sitnica.

Uređenje dječje sobe, izazovan je projektni zadatak o kojem se, slažu se vodeći svjetski arhitekti i dizajneri, morate informirati kako ne biste radili velike greške te da bi sve na kraju bilo lijepo i funkcionalno. Kako to brzo, bezbolno i lako napraviti pitali smo dvije poznate hrvatske arhitektice, Koru Demel Zadro i Sandru Meštrović, koje obje u svom radnom životopisu imaju velik broj odrađenih dječjih soba i time jako puno iskustva kada je o toj temi riječ.

- Školsko pravilo opremanja dječje sobe jest da se na početku svake akcije zapitate: je li to doista nužno? Budete li tako razmišljali, poštedjet ćete se ispravljanja, kretanja ispočetka i zamora - ističe samostalna arhitektica Kora Demel Zadro, inače majka trojice sinova (Andrije, Nikole i Tome) i dodaje da, unatoč drugačije uvriježenom mišljenju, dječji prostor treba obraniti od oluje nepotrebnih igračaka i ukrasa i boja.

Pravilo je da se na početku svake akcije zapitate: je li to doista nužno? Budete li tako razmišljali, poštedjet ćete se ispravljanja i kretanja ispočetka

- Bolje da je sobica praznjikava nego zatrpana - smatra arhitektica Demel Zadro.

Minimalna kvadratura sobe za jedno dijete, otkriva arhitektica Sandra Meštrović, jest sedam kvadrata, a jako je važno da u tom prostoru pravilno bude pozicioniran krevet, tj. da nije na propuhu ni preblizu grijaćeg tijela te da je soba dobro osunčana, kvalitetno osvijetljena i zvučno ugodna.

- Važno je definirati za koga se uređuje soba. Ako je to novorođena beba, onda je raspored sljedeći: krevetić/kolijevka, stol za prematanje i ladičar, dobro je imati i neku fotelju ili sofu kao mjesto za dojenje i maženje.

Uskladite svoje i dječje potrebe te viđenje lijepog, nužnog i potrebnog. Ne budite tiranin, no ni ne popuštajte u svemu

Ako je, pak, riječ o predškolarcu, onda je raspored: krevetić, ormar, tepih ili zona za igranje, šator ili kućica za skrivanje, ormar, spremište za igračke, prostor za crtanje (stolić, stolac, štafelaj ili ploča za crtanje), a za školarca su najvažniji veći krevet, ormar s bibliotekom i ladicama i radni stol kao osnova, uz to jedan mini boravak, odnosno prostor za druženje, kao bonus - nabraja Sandra Meštrović i dodaje kako bez obzira na dob djeteta boje u ovoj prostoriji moraju biti svjetlije, ugodne i nenametljive.

Treba koristiti samo najkvalitetnije materijale, zato da se da važnost svemu što dijete čini: od spavanja, preko igre, do učenja. Svaka je dječja soba dio neke kuće ili stana, pa u uređenju i te sobe treba slijediti neke postavke uređenja koje se provlače i kroz ostatak stana ili kuće - dodaje Kora Demel Zadro.

Arhitektice smo pitali i kako postići da dječja soba bude istovremeno funkcionalna i lijepa.

- Treba se opet rukovoditi načelom nužnog: potreban je kvalitetan madrac, a krevet je već dodatno nešto, pa treba razmisliti kakav da bude, ovisno o proporcijama dječje sobe, kao i općenito obiteljskoj situaciji. Minimalno namještaja, kao osnovno načelo da se postigne osjećaj lakoće i slobode u dječjoj sobi.

Boje moraju biti svijetle, ugodne i nenametljive, a materijali kvalitetni. Ne pretjerujte s komadima namještaja kako ne biste sobu prenatrpali

Često griješimo kupujući neke serije namještaja, ono krevet, stol, ormar, sve isto, pa to djeluje kao iz salona namještaja, nekako generički, neosobno. Onda nam se žao toga riješiti jer je bilo skupo. Ili nije bilo skupo, a još se drži. Ili je to sad teško rastaviti i odnijeti na otpad.

Uglavnom, minimalizam - tvrdi Kora Demel Zadro i dodaje da u pravilu uređenje dječje sobe najviše ovisi o osobnosti roditelja, manje o osobnosti djeteta.

- Ipak, treba pokušati osluhnuti i dijete, makar nam se ne sviđao neki njihov odabir. Treba usklađivati svoje i dječje potrebe i viđenje lijepog, nužnog, potrebnog... Ne treba biti tiranin, no ne treba se ni predati - smatra.

U dvojbi što kupiti, gotovu dječju sobu ili napraviti po mjeri, naše sugovornice slažu se da treba nekako pronaći idealnu mjeru.

- Prekrasne gotove sobe uglavnom su jako skupe i zahtijevaju veće prostore. Kod nas su najčešće preobične. Namještaj po mjeri se može bolje prilagoditi prostoru, a može se i kombinirati s nekim gotovim elementima. Ja bih uvijek napravila ormar po mjeri, kvalitetan i da traje, a ostalo bih kombinirala - kaže Meštrović.

TOP 6 PRAVILA ZA SAVRŠENO UREĐENJE DJEČJE SOBE

1. Personalizirani detalji uvijek da! Sve što ima veze s tim nekim posebnim djetetom je dobro došlo u sobi. Fotografije, crteži, uraci, medalje, diplome... sve je bitno i sve je važno.

2. Tepih, tapete, zavjese, da ili ne? Ako je soba vrlo izložena suncu, zavjese su nužne. Djeca se često igraju na podu, pa tepih dobro dođe i za zaštitu od hladnoće i za označavanje zone za igru. Naravno, sve to uz pravilno održavanje. Ne ako je dijete alergično.

3. Planirate li nadograđivati elemente kroz dulji niz godina, dakle od rođenja do recimo 18. rođendana, onda vaš izbor svakako može biti modularni namještaj. Posebno u vidu nekog zidnog sustava ladica i polica i ormara.

4. Rasvjeta je jako važna. Uvijek je potrebna neka stolna ili podna svjetiljka, bilo zato da navečer čitamo priču pred spavanje, bilo da noću presvlačimo pelene... Poslije nam ta svjetiljka treba za čitanje, za rad za radnim stolom. Artemide Tolomeo je klasik za sve te namjene.

5. Što god radili, vodite se onom - više jednostavnosti, manje kompliciranja oko namještaja, da nam ostane više vremena da ga provodimo s djecom u prirodi.

6. Razmišljajte unaprijed kakav ormar odabrati i kako biti praktičan. Omogućite djetetu da samo može doći do odjeće kad je dovoljno veliko za to. Pritom treba paziti da su ručkice prilagođene djeci kako pozicijom, tako i ergonomijom. Dio ormara se može koristiti za spremanje igračaka dok ne "porastu" zahtjevi za spremištem odjeće i obuće. Gornji dio ormara mogu koristiti roditelji, uvijek je bolji odabir ormar po mjeri od poda do stropa dodatno učvršćen u zid.

Foto: living4media/guliver images

Dobar san je od izuzetne važnosti za zdravlje i kvalitetu života, stoga vas pozivamo da odaberete zdrav san uz Meblo Trade proizvode za zdravo spavanje!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 03:25