Tradicionalan slovenski doručak

    AUTOR:
    • Promo

  • OBJAVLJENO:
  • 15.11.2019. u 16:04

Foto: Antun Bukovec

 

Slovensko veleposlanstvo u Zagrebu je Dan slovenske hrane (ove godine 15. studeni) obilježilo Tradicionalnim slovenskim doručkom. Na doručku su prisustvovali predstavnici Zagrebačke županije, Opčine Brežice, hrvatskog Ministarstva vanjskih i evropskih poslova, Pčelarskog saveza, turistički djelatnici te brojni novinari. Gradonačelnik Brežica Ivan Molan je prilikom Dana slovenske hrane veleposlanstvu poklonio korpicu mednih proizvoda i drugih lokalno proizvedenih produkta.

Organizacijom Tradicionalnog slovenskog doručka veleposlanstvo želi širu javnost izvješćivati i osvješćivati o značenju doručka, značenju i prednostima lokalne odnosno slovenske hrane, značenju poljoprivrede i pčelarstva za proizvodnju hrane te njihovog utjecaja na okoliš, o ispravnom postupanju otpacima koji nastaju u svakodnevnim aktivnostima i o racionalnom postupanju s ambalažom. Značajke lokalno proizvedene hrane prije svega su svježina, bogatiji okus, više vitamina, veća hranjiva vrijednost, manje aditiva.

Foto: Antun Bukovec
 

Tradicionalan slovenski doručak sastoji se od mlijeka, maslaca, kruha, meda i jabuka.

Foto: Antun Bukovec
 

Veleposlanik Vojislav Šuc je istaknuo, da otkupom namirnica od lokalnih proizvođača doprinosimo smanjenju emisija stakleničkih plinova zbog kraćih transportnih putova, a ujedno i osiguravamo održivu primjenu površina namijenjenih proizvodnji hrane. Odabirom lokalne hrane čuvamo radna mjesta na ruralnim područjima i podižemo stupanj samoopskrbe kvalitetnom, lokalno proizvedenom hranom te time poboljšavamo prehrambenu sigurnost stanovništva.

Veleposlanik je dodao, da Slovenija posebnu pažnju posvećuje proizvodnji meda odnosno pčelarstvu koje je u Sloveniji masovna gospodarska odnosno amaterska djelatnost s višestoljetnom tradicijom. Na tisuću stanovnika u Sloveniji postoje čak četiri pčelara. U svrhu povećavanja osvješćivanja značenja pčela za očuvanje prirodne ravnoteže i opstanak cjelokupnog čovječanstva, Ujedinjeni narodi  na inicijativu Slovenije proglasili su 20. svibnja Svjetskim danom pčela.

Foto: Antun Bukovec
 

Dan slovenske hrane obilježava se od 2012. godine, treći petak u studenome. Projekt Tradicionalan slovenski doručak središnji je događaj dana slovenske hrane koji je prvi put realiziran u slovenskim vrtićima i osnovnim školama u 2011. godini, a s vremenom je izrastao u sveslovenski događaj.

Foto: Antun Bukovec