Franck je prvi u Hrvatskoj pokrenuo barističko natjecanje s ciljem podizanja razine kvalitete napitaka od kave. Natjecanje je sad preraslo u regionalno te su ovogodišnje kvalifikacije održane u BiH, Sloveniji i Splitu, a baristi iz Osijeka i Umaga tek će imati priliku pokazati svoju kreativnost. Uz to, Franck u sklopu svoje barističke akademije educira ugostiteljsko osoblje u pripremi toplih napitaka, a njegovi baristi zaduženi su i za razvoj horeca usluga i proizvoda te predstavljanja novih trendova poput cold-brew pripreme kave i čaja. Iz Franka poručuju da im je iznimno drago što hrvatski potrošač danas prepoznaje i inzistira na kvaliteti. Iza toga stoji podatak da je udio premium espresso brendova – Superiore, Stretto i Franck 125 YEARS EDITION nadmašio mainstream brendove.
Inače, kvalifikacijsko natjecanje u dvije faze testira sposobnost natjecatelja da u roku od pet minuta pripreme četiri identična napitka na bazi espressa, nakon čega najbolji prolaze u odlučujući krug gdje u roku od tri minute moraju pripremiti tehnički savršenu šalicu cappuccina koristeći Latte Art tehniku. Stručni žiri se u ocjenjivanju natjecatelja vodi pravilima Specialty Coffee Association (SCA), krovne međunarodne stručne organizacije koja okuplja sve sudionike u industriji kave.
„Franck brtističko natjecanje nije samo natjecanje, već i platforma za podizanje razine kvalitete napitaka koji se svakodnevno konzumira u ugostiteljskim objektima. Već tri godine organiziramo ovo natjecanje te primjećujemo sve veći iskorak u barističkom umijeću“, rekao je Marijo Karlica, voditelj projekta Franck barističkog natjecanja.
I ove godine će u kvalifikacijama sudjelovati 50-ak barista iz gotovo 15.000 ugostiteljskih objekata u regiji s kojima Franck surađuje, a 10 finalista predstavit će svoje vještine, ali i kreativnost u pripremi espressa i ostalih napitaka od kave, na finalnom natjecanju koje će se, u organizaciji Francka, održati u Zagrebu uoči Međunarodnog dana kave 1. listopada.