Elizabeth Macneal

Tvornica lutaka – snažna priča koja isprepleće moć, umjetnost i opsesiju.

    AUTOR:
    • Promo

  • OBJAVLJENO:
  • 10.06.2019. u 11:12

Fascinantan prvijenac koji nas vodi u viktorijanski London, sa svim njegovim mogućnostima i ograničenjima, uranjajući nas u svaki detalj. Elizabeth Macneal stvorila je jedinstven roman: dirljivu, evokativnu i povijesno dobro utemeljenu priču sa zapletom od kojeg vam staje srce.

Očaravajuća priča o mladoj ženi koja želi postati umjetnica, i o muškarcu čija opsesija može zauvijek uništiti njezin svijet.

London, 1850. U vrijeme naglog industrijskog napretka – u godini kada se gradi Kristalna palača za Veliku svjetsku izložbu u Hyde Parku – u mnoštvu koja promatra spektakularnu gradnju, susreće se dvoje ljudi.

Za Iris je taj susret tek nevažan trenutak, ali za Silasa, kolekcionara opčinjenog čudnim stvarima i ljepotom, on označava novi početak. Od toga dana, Silasa proganja samo jedna misao i njegova opsesija postaje sve mračnija. Opsesivnost kolekcionara pogonsko je gorivo priče.

Iris Whittle želi biti slikarica. Ona je hrabra mlada djevojka koja se pobuni protiv nametnutih društvenih, obiteljskih i profesionalnih ograničenja kako bi se izborila raditi posao koji voli. Njezina borba za slobodu odvijat će se ipak na mnogo više razina i umnogome dotaknuti vrlo suvremena pitanja.

U podlozi zbivanja raspleće se prikaz života i rada skupine slikara koji su se odlučili suprotstaviti konvencijama i na slikarsko platno unijeti život, onakav kakav je postojao prije Rafaela. Njihova borba vrti se oko pitanja kako osloboditi vlastitu kreativnost i stvoriti prostor slobode.

 „Mislim da je za mene cijela knjiga bila istraživanje slobode i utamničenja: što zapravo znači biti sputan i kakav je osjećaj postići kreativnu i doslovnu slobodu“, rekla je Elizabeth Macneal u jednom komentaru za The Guardian.

Macneal živo oslikava život u Londonu sredinom 19. stoljeća, istražujući svijet prerafaelita i propitujući ulogu žena kroz priču o njezinoj nezaboravnoj junakinji. Istodobno, Elizabeth kreira savršeno strukturiranu i napetu priču o ljubavi i strasti, zločinu i opsesiji. Izvanredan prvijenac o zastranjenju, otpornosti i ljubavi predstavlja svoju autoricu Elizabeth Macneal kao doista zapanjujući novi talent. Njezin jezik je pitak, njezin svijet slojevit, likovi u njemu živi, kao i okusi, boje i teksture.

 

„Čitajući Tvornicu lutaka, moje se biće iz trenutka u trenutak širilo i skupljalo poput zjenice oka, pobuđujući time ne samo moja osjetila, već i dušu i srce.“ INGRID DIVKOVIĆ

„Zadivljujuće samouvjeren prvi roman, s točnim osjećajem za razdoblje i prostor… uistinu zanosno.“ Ian Rankin

„Fantastično – živo, precizno, slikovito i elegantno zastrašujuće.“ Bridget Collins, autorica romana The Binding

„Snažna priča koja isprepleće moć, umjetnost i opsesiju. Na svakom koraku, nadmašuje očekivanja.“ Sophie Mackintosh, autorica romana The Water Cure nominiranog za nagradu Man Booker

„Macneal piše s takvom lakoćom, stvarajući živo isprepleten svijet nastanjen pravim, dišućim likovima u koje se morate zaljubiti i zaplet koji klopara brzinom trkaće kočije do svog uzbudljivog raspleta. Nisam je mogla pustiti iz ruke. Nećete ni vi.“ Elizabeth Day, autorica romana The Party

 

O autorici:

Elizabeth Macneal rođena je u Škotskoj, a sada živi u Londonu. Bavi se pisanjem i lončarstvom, u vlastitom malom ateljeu u dnu svog vrta. Englesku književnost studirala je na Sveučilištu Oxford, nakon čega je nekoliko godina radila u jednoj gradskoj tvrki. Godine 2017. magistrirala je kreativno pisanje na Sveučilištu Istočne Anglije na kojem je dobila stipendiju Malcolm Bradbury. Tvornica lutaka, Elizabethin prvi roman, osvojio je nagradu Caledonia Novel Award 2018.