Udruga Ekonomska klinika organizira konferenciju „Moj glas u EU“

Konferencija koju organiziraju studenti namijenjena je podizanju razine informiranosti mladih i građana o temama koje se tiču Europske unije i Hrvatske kao njezine članice  

Ekonomska klinika, neprofitna udruga studenata Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, uz podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova organizira 24. i 25. travnja u prostoru Hrvatskog novinarskog društva, Perkovčeva 2, konferenciju „Moj glas u EU“ s ciljem uključivanja šire javnosti u raspravu o EU te ulozi Hrvatske u EU, a podržana je i financirana od strane Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Na konferenciji će se održavati paneli i javne debate, u kojima će govornici putem web platforme moći u live vremenu postavljati pitanja govornicima, što konferenciju čini dinamičnom i drukčijom. Prvi dan konferencije fokusiran je na aktualne gospodarske i ekonomske teme, dok je drugi dan orijentiran na teme društvenog karaktera.

„Kroz svoj rad i studiranje zaključili smo da javnost, a pogotovo mladi, koji čine temelj promjena i boljitka društva ne posjeduju dovoljno informacija niti imaju dostatnu količinu prilika informirati se i postati svjesniji važnosti i prilika povezanosti Hrvatske s EU, kao i mogućnosti koje im se nude. Smatramo da se različitim inicijativama može poboljšati stanje i da se treba zalagati za povećanje informiranosti i veću građansku participaciju. Na temelju prethodnih iskustava i projekata i različitih izvora informacija koje upućuju na uistinu zabrinjavajuće stanje javne svijesti i znanja o načinima donošenja odluka i prilika za potpore unutar EU, te o EU općenito, odlučili smo ovim projektom adresirati probleme i nastojati pridonijeti njihovom rješavanju. Želimo potaknuti građane da se informiraju i pitaju pitanja koja ih zanimaju“, ističe Ema Skupnjak, voditeljica projekta „Moj glas u EU“.

Poduzetničke prilike, poljoprivredni trendovi te demografski izazovi samo su neke od tema rasprave stručnjaka, profesora i akademika. Ono što čini „Moj glas u EU“ jedinstvenim projektom upravo je namjera razmjene stavova između građana i stručne javnosti putem platforme Mentimeter koja omogućuje postavljanje pitanja govornicima u stvarnom vremenu.

Projekt je namijenjen svim zainteresiranim građanima, studentima i mladim poduzetnicima koji žele iskazati svoje interese i potrebe, naučiti više o svojim mogućnostima i pravima te najvažnije, sudjelovati u budućem procesu rasprave i planiranja aktivnosti u područjima unutar okvira Europske unije, koja dotiču i svakodnevan život građana. Kao mladi ljudi i mlada organizacija, Ekonomska klinika ovim projektom želi studente i građane potaknuti na aktivno razmišljanje i participiranje u kreiranju i donošenju odluka te jačanje svijesti o važnosti doprinosa građana i njihovih stavova o temama koje se tiču Hrvatske i Europske unije.

Popis govornika:

Srijeda, 24. travnja

09.30 – 10.00 Registracija

10.00 – 10.15 Otvaranje konferencije i pozdravni govori

10.15 – 11.00 Panel rasprava „Budućnost poljoprivrede u EU“ – govornici

Marijana Petir, europarlamentarna zastupnica
Darko Znaor, neovisni konzultant za održivu i ekološku poljoprivredu
Matko Orsag, docent na Zavodu za automatiku i računalno inženjerstvo na FER

11.10 – 12.00 Panel rasprava „Učinci uvođenja eura u Republiku Hrvatsku“

Velimir Šonje, ekonomski analitičar i vlasnik tvrtke Arhivanalitika
Laurian Lungu – član Nacionalnog odbora za uvođenje eura u Rumunjskoj
Igor Škrgatić, dopredsjednik HUP Udruge malih i srednjih poduzetnika

12.10 – 13.00 Otvorena rasprava „Kako nam je bilo?“

Ivana Maletić, europarlamentarna zastupnica
Tanja Kovačić, osnivačica online konzultanta IZI do potpora
Velibor Mačkić, docent na Katedri za ekonomsku teoriju EFZG
Hrvoje Prpić, poduzetnik i poslovni anđeo

13.30 – 14.30 Radionica „Financijski turbo – priča o uspjehu“

Hrvoje Prpić

Četvrtak, 25. travnja

10.00 – 10.15 Uvodni govor

10.15 – 11.00 Panel rasprava „Europske snage solidarnosti i migranti“

Marija Juzbašić, predstavnica Službe za zaštitu migranata Crvenog križa
Hassan Haidar Diab, hrvatski novinar i ratni reporter
Martina Prokl Predragović, predstavnica Isusovačke službe za izbjeglice

11.10 – 12.00 Otvorena rasprava „Demografska budućnost Hrvatske i odlazak mladih“

Marin Strmota, demografski stručnjak i profesor na Ekonomskom fakultetu Zagreb
Stjepan Šterc, demografski stručnjak i docent na Geografskom odsjeku PMF-a
Jelena Slavić Miljenović, voditeljica zagovaranja u Svjetskom savezu mladih Hrvatska

12.10 – 13.00 Javna tribina „Moj glas“

Tomislav Korman i Violeta Simeonova Staničić, predstavnici Europskog parlamenta

13.30 – 14.30 Edukativna radionica „Poveži me“

Tea Babić, EU Careers Ambassador

O Ekonomskoj klinici:

Ekonomska klinika je neprofitna studentska udruga koja okuplja tim proaktivnih studenata Ekonomskog fakulteta u Zagrebu koji u suradnji s mentorima – istaknutim članovima akademske zajednice i vanjskim stručnim suradnicima iz poslovne zajednice pružaju usluge besplatnog savjetovanja koje je namijenjeno građanima, mladim poduzetnicima, socijalnim poduzetnicima i neprofitnim udrugama. Ekonomska klinika provodi niz projekata, radionica i edukacija kojima je cilj podići opću razinu financijske pismenosti u društvu te potaknuti poduzetničku klimu u Republici Hrvatskoj.

Više informacija o Ekonomskoj klinici možete pronaći na službenoj internet stranici ili putem društvenih mreža Facebook i Instagram, kao i na Facebook događaju Moj glas u EU, gdje se nalaze najave govornika i popis panel rasprava i radionica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:05