UKUSNO I RASKOŠNO

UKUSNE I RASKOŠNE GASTRONOMSKE DELICIJE: Doživite gastronomsko putovanje alpskim proplancima u vlastitom domu!

 
 Getty Images/iStockphoto

Alpe nas očaravaju svojim grandioznim prirodnim svijetom, planinama i šumama, ali ujedno srdačnim stanovnicima te gastronomskim delicijama. Raznolika kuhinja prvenstveno se bazira na kobasicama i mesnim delicijama, ali i ukusnim knedlama te sirevima.

Jedan od poznatih mesnih specijaliteta je i Leberkäse, koji u prijevodu znači jetreni sir, ali je zanimljivo kako nema ni jednog ni drugog u sebi. Naime, kod ovog jela se radi o mješavini oštrim noževima usitnjenog miksa goveđeg i svinjskog mesa. Nakon što se dobro začini, smjesa se peče u pećnici dok ne dobije finu hrskavu koru. Nakon što se ispeče, stavlja se u žemlju uz dodatak senfa i kiselih krastavaca te se konzumira poput sendviča.

Sausages with cabbage and mince on wooden table. this is traditional Slovenian food.
Getty Images/iStockphoto

Ako želite pravi alpski doživljaj u vlastitoj kuhinji, ne možete pogriješiti s pripremom kobasica. Kao brzinski snack ili predjelo, idealan odabir su kultne austrijske kobasice koje potječu iz Tirola. U pitanju su Kaminwurzerl kobasice, a sve što trebate je odrediti prema vlastitom ukusu želite li isprobati one lagano dimljene, klasično sušene ili više ljute.

колбаса и сосиски разных сортов на деревянном стуле
Getty Images/iStockphoto

Ako više preferirate malo drugačije okuse, svakako isprobajte Schwarzwaldsku šunku. Riječ je o dimljenoj šunki bez kostiju koja se priprema na tradicionalan način u njemačkoj regiji Schwarzwaldu. Također, sam izraz "Schwarzwaldska šunka" je zaštićena oznaka podrijetla u Europskoj uniji, što znači da sve što se prodaje u EU pod tim imenom mora doći iz Schwarzwalda, a ona je ujedno i najpopularnija i najprodavanija šunka Europe. Idealan način za serviranje i kobasica i šunke jest uz kisele krastavce, pivske perece i čašu pšeničnog piva za potpuni alpski doživljaj.

Thinly sliced German black forest ham with sliced ciabatta bread. Sliced and smoked ham with schwarzwald ham or prosciutto. Traditional German food
Getty Images/iStockphoto

Glavno jelo sačinjava, naravno meso, a možete pripremiti klasičan njemački obrok, najpopularniji na kultnom Oktoberfestu. Naravno, riječ je o svinjskim kobasicama koje se mogu pripremiti kuhajući ili na roštilju, ovisno o vašim željama, a poslužuju se najčešće uz kuhano toplo zelje ili salatu. Dašak neočekivanog alpskog specijaliteta unesite na stol uz pečene svinjske koljenice koje možete servirati uz slatki umak pripremljen od kombinacije šumskog voća.

Pork knuckle with beer and sauerkraut. Oktoberfest
Getty Images/iStockphoto

Još jedan alpski klasik koji se idealno kombinira uz svinjetinu jesu i knedle od kruha, a svakako je najpoznatija Tirolska knedla koja seže još iz 12 stoljeća. Prema originalnoj recepturi, sitne Tirolske knedle se jedu u goveđoj juhi, a veće knedle u toplom kiselom zelju ili salati i idealno pašu uz gulaše i mesna jela.

Freshly Baked Cheesecake on dark wooden table
Getty Images

Za sam kraj, zasladite se desertima! Popularni Cheesecake dolazi u malo drugačijem, ruralnom obliku te se peče, a ukusan kolač s lješnjacima pronalazimo u obliku pletenice. Oba deserta savršeno će upotpuniti alpsko gurmansko iskustvo, a idealno se nadovezuju uz šalicu kave ili kakaa. Dobar tek i uživajte u alpskoj fešti u oazi svoga doma, a sve namirnice omogućava vam Alpski tjedan u Lidlu koji počinje od ponedjeljka, 9. rujna!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:27