Uz ovih par trikova postanite milijunaš do mirovine!

    AUTOR:
    • Promo

  • OBJAVLJENO:
  • 08.06.2018. u 14:13

Loving couple in looking at each other and smiling outdoors. Smiling man and woman sitting on deck chairs with a glass of wine.
Getty Images/iStockphoto

 

Do odlaska u mirovinu svatko može biti milijunaš, ako je u ranim dvadesetima odlučio dnevno na stranu stavljati određeni iznos. Mogao bi to biti  iznos koji biste inače potrošili na kavu i cigarete. Ako ste i zakasnili, ne trebate očajavati. Rane dvadesete ionako nisu poznate kao životno razdoblje u kojem je pojedinac spreman dugoročno razmišljati, a pogotovo o mirovini. Iako mnogi misle da je nemoguće postati članom “kluba sedam znamenki”, razumnim je izdvajanjima moguće osigurati lijepu i bezbrižnu mirovinu. Za ostvarenje tog plana potrebni su mali iznosi koje često potrošimo i ne razmišljajući. Odvajanjem samo 50 kuna tjedno, što je manje od deset kuna dnevno, u dvadeset godina možemo za štednju izdvojiti više od 50 tisuća kuna.


Naravno, u sve te kalkulacije treba uračunati i prinose. Financijska se tržišta polako oporavljaju, ali banke su još uvijek oprezne. “Zlatno doba” prinosa od šest posto na oročenu štednju u bankama još se ne nazire na horizontu. Dodatno, za takvu je štednju potreban i angažman štediše koji mora stalno biti uključen u praćenje kamata i prinosa na tržištu.

Srećom, postoji alternativa. Državna poticajna sredstva od čak 15 posto, odnosno maksimalno 750 kuna godišnje za iznos štednje do 5000 kuna moguće je ostvariti štednjom u dobrovoljnom mirovinskom fondu koji je sastavni dio novog Allianz Optimum paketa koji spaja dobrovoljnu mirovinsku štednju i riziko životno osiguranje.

Računica je jednostavna, odvajate li 5 tisuća kuna godišnje, odnosno samo 13 kuna dnevno, za 20 godina imat ćete okruglih 100 tisuća kuna, ali odlučite li taj novac uložiti  u dobrovoljni mirovinski fond u sklopu Allianz Optimum paketa, za mirovinu možete uštedjeti taj iznos uvećan za 15 posto državnih poticaja te dodatni prinos koji fond ostvaruje zahvaljujući ulaganju na tržištu kapitala. Naravno, klijent može sam izabrati poželjan model ulaganja ovisno o planiranom vremenu štednje.

Dugoročno i odgovorno financijsko razmišljanje ponekad se dotiče i neugodnih scenarija kao što je prerana smrt štediše. U sklopu Allianz Optimuma cijeli ušteđeni iznos je nasljedan te se zbraja s dodatnom isplatom riziko životnog osiguranja. Obitelj ili nasljednici štediše na taj način bili bi financijski zbrinuti.

Klijent može sam odabirati koliko će uplatiti za osiguranje, a koliko za štednju. Nadalje, mirovinska štednja i uplate u riziko osiguranje su neovisne jedna o drugoj pa čak i ako klijent ne može više izdvajati za štednju i dalje je osiguran,  ako plaća premiju. Allianz se, također, pobrinuo u Optimum paket uklopiti i zanimljivu inovaciju - popust za “zdrav život”.Krenete li odmah odvajati sredstva koja biste inače potrošili na cigarete, Allianz će omogućiti dodatnu pogodnost. Tako će nepušači i osobe povoljnijeg tjelesnog indeksa plaćati nižu premiju, odnosno nižu cijenu osiguranja.